Karcos teflonserpenyő: tényleg rákkeltő?
Nem a karcolódás okoz problémát. Inkább arra ügyelj, hány fokra hevíted a serpenyőt.
A teflonbevonat - poli-tetrafluor-etilén, röviden PTFE - rákkeltő hatásával kapcsolatban nem kevés tévhit és félinformáció él a köztudatban.
Sokan válnak meg a sérült teflonserpenyőtől, mert úgy hiszik, rákkeltő. Valójában nem kell tartanod a karcos teflonedénytől - derül ki a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet - Deutsch Bundesinstitut für Risikobewertung - közleményéből.
A teflon ugyanis, ha leválik a serpenyőről, egyszerűen áthalad a szervezeten. Egészségkárosító hatása abban az esetben van, ha edényt 260°C fölé hevíted, ilyenkor ugyanis mérgező gázok szabadulhatnak fel belőle, melyek influenzaszerű tüneteket okozó teflonlázat idéznek elő.
Hétköznapi mérgek
Lapozd át az alábbi galériát, ha kíváncsi vagy, melyek azok a mindennap használt vagy fogyasztott táplálékok, amelyek veszélyeztetik az egészségedet.
OLVASD EL EZT IS!
- rák
- megelőzés