Ennek a népszerű gyümölcsnek tilos megenni a héját: tele lehet mérgekkel
Hiába finom, muszáj a héját a kidobnod.

nagykep?cikkid=163860&kep=stand-gyumolcsos1-lead
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Kim Kardashian visszarángatná a múltból a plüssmelegítőt: szívesen felednénk ezt a trendet »

Dúsabbnak tűnik a ritkás szemöldök, ha így formázod: pár lépés a tökéletes fazonért »

David Bowie 65 éves özvegye ugyanúgy néz ki, mint 30 évvel ezelőtt: Iman elfelejtett öregedni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Van, aki szinte minden élelmiszer tekintetében a bio minősítésre esküszik, bizonyos esetekben azonban mindenkinek erre kellene. Az ugyanis, hogy ellenkező esetben könnyedén mérgeket fogyaszthatunk el, korántsem csak városi legenda.

A citrusfélékkel, pontosabban azok héjával kapcsolatban például egyáltalán nem az, nem véletlen, hogy fogyaszthatóságukat tárgyalva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih is adott már ki közleményt.

Mérgező lehet a citromhéj

Az őszi-téli időszakban a téma különösen aktuális lehet, hiszen ilyenkor egyre nagyobb arányban fogynak a boltokból a különféle citrusfélék - legyen szó citromról, grépfrútról, mandarinról vagy épp pomelóról -, sokan ugyanis ezek segítségével szeretnék pótolni a napfényhiányos időszak alatt a vitaminokat, nem beszélve arról, hogy lereszelt, esetleg kandírozott héjuk számos süteménynek is értékes hozzávalója lehet.

Nem árt azonban tudni utóbbiakkal kapcsolatban, hogy csak ritkán fogyaszthatók, annak érdekében ugyanis, hogy a gyümölcsök jól bírják a több napos szállítást a Közel-Keletről, a mediterrán térségekből vagy még távolabbi helyekről, a héjukat kezelni kell. Ahhoz, hogy ne romoljanak meg, és ne száradjanak ki, viaszbevonattal is befedik őket, emellett növényvédő-, gombaölő szerekkel is kezelhetik - ilyen többek között az ortofenilfenol, az imazalil vagy a tiabendazol.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a forgalomba hozott citrusok mindegyike viasszal kezelt, ezek egy része azonban természetes viaszbevonatot - ez általában méhviasz - kap.

A címkén ott kell lennie, ha fogyasztásra alkalmatlan

A termék címkéjén vagy ömlesztett tárolása esetén a dobozok, rekeszek fölött található molinón fel kell tüntetni, milyen gyümölcsről van szó, kezelték-e növényvédő szerekkel. Amennyiben igen, a címkének azt is tartalmaznia kell, hogy a termék héja fogyasztásra nem alkalmas, a viaszréteg miatt ugyanis a növényvédőszerek maradványait nem lehet maradéktalanul eltüntetni, lemosni a héjról.

Ha a termék igazoltan bio, fogyaszthatod a héját is, más esetben, vagy ha nem látsz jelölést erre vonatkozóan, inkább ne tedd. Ha mégis szükséged lenne a héjra a sütés-főzéshez, keresd azt kandírozott, aszalt változatban, ezek ugyanis nem tartalmazhatnak gombaölő szert. További információt ide, a Nébih honlapjára kattintva találsz a témában.

Ezt is szeretjük