A koleszterin a májban keletkezik, és sok fontos funkciót lát el a szervezetben, például segít rugalmasan tartani az érfalakat, és számos hormon termelődésében is szerepet játszik. Ugyanakkor a túl magas koleszterinszint komoly gondokat is okozhat.
A koleszterin, a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok szállítását az úgynevezett lipoproteinek végzik,melyek különböző módon hatnak az egészségre. Az LDL például eltömítheti az ereket, ami stroke-hoz, szívrohamhoz és veseelégtelenséghez vezethet, ezzel szemben a HDL az érfalaktól távol szállítja a koleszterint, és ezáltal segít megelőzni ezeket a betegségeket.
Koleszterincsökkentő ételek
Számos olyan természetes étel van, amely segít csökkenteni a kártékony LDL-koleszterin, vagy éppen növelni a jótékony hatású HDL-koleszterin szintjét a szervezetben. Ezeket gyűjtöttük most össze, és jártunk utána, miért hatásosak.

A fokhagyma potenciális koleszterinszint-csökkentő hatása közismert. Bár az
ezt vizsgáló kutatások időnként ellentmondásos adatokat mutatnak, ez a hagymaféle jót tehet a szív egészségének és a vérnyomásnak is.

Az omega-3 zsírsav számos egészségügyi előnnyel bír, de többek között megemeli a jótékony koleszterin szintjét is. Legjobb forrásai az olajas halak és magvak.

Különösen sok van omega-3 zsírsavból a lenmagban és a belőle készült lenmagolajban, mely talán még egészségesebb, mint a mag, mert a mag külső héját nem tudja felhasználni a szervezetünk.
Fotó: eliane / Getty Images Hungary

A vízben oldható növényi rostok csökkentik a koleszterin felszívódását a véráramban. A
Mayo Clinic szerint az ideális hatáshoz a nőknek 50 éves kor alatt naponta 25 gramm, 50 éves kor fölött 21 gramm rostot kéne fogyasztaniuk. A hüvelyesek fogyasztása ebben sokat segít, hiszen 100 gramm nyers vesebabban több mint 15 gramm vízben oldható rost van.

A rostok tekintetében a zabkása is jó adatokkal büszkélkedhet, a teljes elfogyasztott mennyiség 2,3–8,5%-át teszik ki a rostok. A benne található béta-glükán nevű rost csökkenti a vércukorszintet és az inzulinszintet is,
a koleszterinre pedig különösen jó hatással van.
Fotó: rudisill / Getty Images Hungary

Az útifűmaghéj nevű étrendkiegészítő az egyiptomi útifű magjából készül, és szintén nagyszerű rostforrás. Kutatások igazolják, hogy étrendkiegészítőként szedve segíthet csökkenteni a kártékony koleszterin szintjét.

A B3-vitamin, vagy másik nevén a niacin különösen nagy mennyiségben fordul elő a májban és a sovány húsokban, például a csirkemellben, amelynek egy adagjában közel 15 milligramm van. Ezzel nagyjából fedezi is az ember
napi niacin igényét, amely nők esetében 16, a férfiak esetében 14 milligramm.
Fotó: Phill Thornton / Getty Images Hungary

A nem állati források közül az egyik legmagasabb niacinmennyiséget az avokádó tartalmazza. Egyetlen közepes avokádóban 3,5 milligramm niacin található, ez a napi ajánlott bevitel negyede.
Fotó: Viktoriia Bila / Getty Images Hungary

A gyömbér egy
2014-es tanulmány szerint képes csökkenteni a kártékony koleszterin szintjét. Ehhez fogyaszthatod természetes formájában, de ugyanolyan hatékony étrend-kiegészítőként is.
Fotó: Maya23K / Getty Images Hungary

A fitoszterolok növényekből kivont viaszok, melyek meggátolják, hogy a belekben felszívódjon a koleszterin.
Egyes kutatások szerint ehhez a pozitív hatáshoz napi 2 grammot kéne fogyasztani belőle. Azonban a legtöbben ennek a közelébe sem érnek. A természetben legnagyobb mennyiségben az olajos magvakban fordulnak elő. A mandula 100 grammjában például 187, míg a pisztáciában 280 milligramm található belőle.
A képek forrása: Getty Images