Az Atkins-diéta buktatói: ezért nem szabad huzamosabb ideig így fogyókúrázni

Atkins szerint a szénhidrátok felelősek minden elhízásért, függetlenül attól, milyen típusba tartoznak.

Atkins-diéta

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Atkins-diéta alatt három lépésben kell optimalizálni a bevitt szénhidrátok mennyiségét. Az első szakaszban csak 20 gramm szénhidrát fogyasztása engedélyezett, majd 30 gramm, ezután 70 gramm.

Furcsának tűnhet, hogy Atkins szerint a szénhidrátok miatt híznak az emberek, mégis szakaszosan emeli a beviteli mennyiséget. De ez nem véletlen, mintegy előkészítőként funkcionál a hosszú távú cél eléréséhez, ami egy 40-120 gramm közötti szénhidrátbevitelt jelent. Viszont ha egyszer ez beállt, nem szabad felrúgni.

Az Atkins-diéta alapjai

Atkins kétféle szénhidrátot definiált, melyeket a saját számításai szerint csoportosított. Megkülönböztet hasznosuló és nem hasznosuló szénhidrátokat. Ennek kiszámításához a teljes szénhidrátértékből ki kell vonni a cukoralkoholokat és a rostokat. 

Fogyókúra, Atkins-diéta
Fotó: TomFoldes / Getty Images Hungary

Ugyan a szénhidrát-bevitelben elég szigorú megkötései vannak a speciális fogyókúrának, egyáltalán nem tiltja a zsíros ételek és a húsok fogyasztását. Lényege, hogy a glükóz energiája helyett a szervezet saját elraktározott testzsírját alakítja át energiává, amit ketózisnak hívnak. Folyadékfogyasztás tekintetében pedig napi 1,8 liter az ajánlott, és a hagyományos kávét, teát le kell cserélni koffeinmentes verzióra.

Atkins-féle szénhidrát-egyenlőség

Az "Atkins-féle szénhidrát-egyenlőség" az, amikor a szervezet szénhidrátszüksége beáll az elvileg ideális mennyiségre, vagyis 40 és 120 gramm közé. Ennek mennyiségét befolyásolja az életkor, a nem, fizikai terhelhetőség és a napi aktivitás is. Atkins szerint viszont ettől már soha nem szabad eltérni, semmilyen családi ünnepség vagy alkalom nem indokolhatja a többletszénhidrát-fogyasztást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A módszerrel bizonyítottan lehet fogyni, ám életvitelszerű alkalmazása nem ajánlott. A legtöbb orvos által javasolt napi átlagos szénhidrátmennyiség ennek a többszöröse. Tanulmányok bebizonyították, milyen káros hatása lehet az egészségre nézve. 

Semmilyen ételből sem lehet bármennyit enni

A szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, ráadásul kiegyensúlyozott arányban. Ez a diéta inkább fehérje- és zsíralapú, ami káros lehet a vesékre és a májra, ráadásul szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Nem beszélve Harper egy éven át tartó kutatásáról, melyből kiderül, hogy ez a fajta fogyókúra megnöveli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét is, és jelentősen nő a HDL-koleszterin-szint a vérben.

Atkins-diéta bacon
Fotó: Ðððµðºñðµð¹ Ððððñð¾Ð² / Getty Images Hungary

Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek

Az Atkins-diétában rengeteg magas rost- és ásványianyag-tartalmú ételt kizárnak, éppen ezért könnyen kialakulhatnak hiányállapotok, hiánybetegségek. Többek között kelbimbót, cukkinit,  spárgát, káposztát, paradicsomot és tököt sem szabad fogyasztani.

A zsiradékok negatív hatása

A zsírok kétszer annyi energiát tartalmaznak, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. Nemcsak elhízáshoz vezethet a túlzott zsírfogyasztás, de a zsírban oldódó vitaminok hiányához is. Ilyen vitaminok többek között a D-, E-, A- és K-vitamin is.

Éppen ezért csak átmenetileg javallott kipróbálni ezt a diétát, hosszú távon veszélyes lehet. Érdekesség, hogy maga az orvos, Atkins is túlsúlyosan és betegen távozott az élők sorából. 

10 jó szénhidrátforrás, amit a diéta alatt is ehetsz: rendkívül laktatóak

Mutatunk egy sor jó szénhidrátforrást, melyet megfelelő körültekintéssel a súlyvesztés során is az étrended részévé tehetsz!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük