Ehető-e a kicsírázott krumpli? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni
Ha a burgonya kicsírázik, vagy zöldülni kezd, nő a benne található glikoalkaloidok mennyisége.
Időről időre mindenkivel előfordul, hogy nagyobb mennyiséget vásárol például krumpliból, mint amennyire épp szüksége lenne, ám a következő főzés előtt apró csírakezdeményeket vesz észre a zöldségen.
Van, aki ilyenkor egyből megszabadul a kihajtott példányoktól, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen kivágják a nekik nem tetsző részeket, majd felhasználják a burgonyát, mintha mi sem történt volna. Örök kérdés, hogy ehető-e a kicsírázott krumpli, vagy veszélyt jelent-e az egészségre.
Ehető a kicsírázott krumpli?
A krumpli, ha sokáig áll, és megfelelőek a körülmények, gyakran csírázásnak indul. Sokan azon túl, hogy azt feltételezik, ilyenkor már mindenképp valamilyen fokú minőségromlásról lehet beszélni, azt is tudják, hogy a zöldségben eddigre felszaporodtak a mérgező anyagok, így a legbiztonságosabb megoldás a kidobás. Mindkét elgondolásnak van igazságalapja, azonban nem biztos, hogy egyből a kukába kell hajítani a krumplit.
A burgonyában természetes módon megtalálhatóak bizonyos glikoalkaloidok, a szolanin és a chakonin, amelyek számos más táplálékban, például a padlizsánban és a paradicsomban is jelen vannak. Ezek a vegyületek kis mennyiségben még bizonyos egészségügyi előnyökkel is járhatnak, nagyobb dózisban viszont már mérgezőek lehetnek. A krumpli csírázása azt jelenti, hogy a zöldség glikoalkaloid-tartalma is növekedésnek indult. Erre utal még a zöldülés és a kesernyés íz is.
Bár a szakértők szerint, ha valaki biztosra szeretne menni, legjobban teszi, ha már nem használja fel a zöldülésnek és csírázásnak indult burgonyát, a kérdéses részeket, a héjat, az egész csírát és az összes zöld területet teljes mértékig eltávolítva biztonsággal fogyasztható a zöldség. Ha a krumpli nagyobb része érintett, puhának tűnik, a héja is ráncos, akkor valóban érdemesebb már megválni tőle.
A mérgezés tünetei a szervezetbe bejuttatott glikoalkaloid mennyiségének függvényében alakulnak. A panasz lehet hányinger, hasmenés és hasfájdalom, nagyobb dózisnál szapora pulzus, láz, fejfájás, zavartság jelentkezhet. A kellemetlenségekre az étkezést követő néhány órában, általában egy napon belül lehet számítani.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A nyirkos, meleg helyeken könnyebben hajtásnak indul a zöldség, így a vásárlást követően, ha nem kerül egyből felhasználásra, hűvös, jól szellőző, sötét, napfénytől elzárt helyen érdemes tárolni. A fagyasztó és a hűtő nem jó helyszín, mivel az alacsony, körülbelül 10 Celsius-foknál kisebb hőmérséklet hatására a burgonyában található keményítő cukorrá alakul, amitől elszíneződik, és édesebb is lesz a főzés során.
4 élelmiszer, amit nem kell a lejárat után azonnal kidobni
A csomagolásokon kétféle megjelöléssel is találkozhat az ember, amit a mindennapokban sokan hajlamosak összetéveszteni. Pedig vannak olyan élelmiszertípusok, amelyeknél a lejárat következmények nélkül szabadabban kezelhető.
Felhasználható a liszt a lejárat után? 4 élelmiszer, amit nem kell azonnal kidobni
Néhány élelmiszert lejárat után is nyugodtan megehetsz.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)