Ehető-e a kicsírázott krumpli? Ezeket a szempontokat kell figyelembe venni
Ha a burgonya kicsírázik, vagy zöldülni kezd, nő a benne található glikoalkaloidok mennyisége.

kicsírázott krumpli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Időről időre mindenkivel előfordul, hogy nagyobb mennyiséget vásárol például krumpliból, mint amennyire épp szüksége lenne, ám a következő főzés előtt apró csírakezdeményeket vesz észre a zöldségen.

Van, aki ilyenkor egyből megszabadul a kihajtott példányoktól, de akadnak olyanok is, akik egyszerűen kivágják a nekik nem tetsző részeket, majd felhasználják a burgonyát, mintha mi sem történt volna. Örök kérdés, hogy ehető-e a kicsírázott krumpli, vagy veszélyt jelent-e az egészségre.

Ehető a kicsírázott krumpli? 

A krumpli, ha sokáig áll, és megfelelőek a körülmények, gyakran csírázásnak indul. Sokan azon túl, hogy azt feltételezik, ilyenkor már mindenképp valamilyen fokú minőségromlásról lehet beszélni, azt is tudják, hogy a zöldségben eddigre felszaporodtak a mérgező anyagok, így a legbiztonságosabb megoldás a kidobás. Mindkét elgondolásnak van igazságalapja, azonban nem biztos, hogy egyből a kukába kell hajítani a krumplit. 

A burgonyában természetes módon megtalálhatóak bizonyos glikoalkaloidok, a szolanin és a chakonin, amelyek számos más táplálékban, például a padlizsánban és a paradicsomban is jelen vannak. Ezek a vegyületek kis mennyiségben még bizonyos egészségügyi előnyökkel is járhatnak, nagyobb dózisban viszont már mérgezőek lehetnek. A krumpli csírázása azt jelenti, hogy a zöldség glikoalkaloid-tartalma is növekedésnek indult. Erre utal még a zöldülés és a kesernyés íz is. 

Bár a szakértők szerint, ha valaki biztosra szeretne menni, legjobban teszi, ha már nem használja fel a zöldülésnek és csírázásnak indult burgonyát, a kérdéses részeket, a héjat, az egész csírát és az összes zöld területet teljes mértékig eltávolítva biztonsággal fogyasztható a zöldség. Ha a krumpli nagyobb része érintett, puhának tűnik, a héja is ráncos, akkor valóban érdemesebb már megválni tőle.

A mérgezés tünetei a szervezetbe bejuttatott glikoalkaloid mennyiségének függvényében alakulnak. A panasz lehet hányinger, hasmenés és hasfájdalom, nagyobb dózisnál szapora pulzus, láz, fejfájás, zavartság jelentkezhet. A kellemetlenségekre az étkezést követő néhány órában, általában egy napon belül lehet számítani. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A nyirkos, meleg helyeken könnyebben hajtásnak indul a zöldség, így a vásárlást követően, ha nem kerül egyből felhasználásra, hűvös, jól szellőző, sötét, napfénytől elzárt helyen érdemes tárolni. A fagyasztó és a hűtő nem jó helyszín, mivel az alacsony, körülbelül 10 Celsius-foknál kisebb hőmérséklet hatására a burgonyában található keményítő cukorrá alakul, amitől elszíneződik, és édesebb is lesz a főzés során. 

4 élelmiszer, amit nem kell a lejárat után azonnal kidobni

A csomagolásokon kétféle megjelöléssel is találkozhat az ember, amit a mindennapokban sokan hajlamosak összetéveszteni. Pedig vannak olyan élelmiszertípusok, amelyeknél a lejárat következmények nélkül szabadabban kezelhető.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük