Honnan lehet tudni, hogy eleget iszol egy nap? Erről árulkodik a vizelet

A vizelési inger hiányának vagy a kevés vizeletnek több oka lehet, nem kell azonnal valami súlyos betegségre gondolni.

kevés vizelet nyit

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka a megfelelő folyadékbevitel hiánya, ugyanakkor betegség is okozhat ilyen tünetet.

Az okokra és a kivizsgálás jelentőségére dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa hívta fel a figyelmet. 

Mi áll a kevés vizelet hátterében?

A 24 óra alatt képződött vizelet mennyisége alapján oliguria, illetve anuria állapotot különböztetnek meg. Akkor áll fenn oliguria, ha az így mért vizelet mennyisége kevesebb, mint 500 ml, anuria pedig akkor, ha a 24 órás vizeletmennyiség kisebb, mint 100 ml. 

Dehidráció/kiszáradás

Dehidráció esetén túl kevés folyadékbevitel történt, vagy a bevitt folyadék túl gyorsan ürült ki. Kiszáradás gyakran betegségek kapcsán jelentkezik, például lázas állapot, hányás, hasmenés esetén, vagyis amikor nehéz az érintettnek a folyadékot a szervezetben tartania. Ezekben az esetekben a vese megpróbálja megőrizni a test folyadékkészletét, méghozzá úgy, hogy visszaszorítja a vizelést.

Különösen a gyerekeknél és az időseknél fontos, hogy ilyen helyzetben folyamatosan megfelelő mennyiségű folyadékhoz, vízhez, leveshez vagy magas víztartalmú gyümölcsökhöz jussanak. Súlyosabb esetben gondoskodni kell a só- és ásványianyag-pótlásról, ha pedig szükséges, orvoshoz kell fordulni. 

Akadály a vizeletürítésben

Fizikai és funkcionális akadály is lehet az oka annak, ha kevés vizelet ürül. A leggyakoribb akadályozó tényezők a vesekövek, a prosztatamegnagyobbodás, a vérrögök, bizonyos veleszületett vagy műtét kapcsán kialakult anatómiai rendellenességek a húgyúti rendszerben, esetleg jó- vagy rosszindulatú daganatok. 

A húgyúti traktus blokkjai olyan megtévesztő tüneteket is produkálhatnak, mint a hányás és a láz, ezért előfordulhat, hogy eleinte más betegség gyanúját vetik fel. Ugyanakkor a hasi duzzanat és a nyilvánvaló ok nélküli fájdalom mindenképpen olyan jelek, amelyeket komolyan kell venni. Az elsődleges teendő ilyen esetben az orvos felkeresése, hiszen képalkotó diagnosztika segítségével minél előbb be kell azonosítani a probléma forrását. 

Komoly fertőzés vagy trauma

Bizonyos komoly fertőzések vagy vérveszteséggel járó traumák sokkot okoznak a szervezetnek. A sokk hatására pedig kevesebb vér jut a szervekbe, így a vesébe is - ez pedig a vizelést lehetetleníti el. A sokk természetesen olyan állapot, amely azonnali orvosi ellátást igényel.  

Bizonyos gyógyszerek

Egyes gyógyszerek okozhatják a vizelet mennyiségének csökkenését, ami azonban veszélyeztetheti a vesét. A leggyakrabban említett gyógyszerek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, egyes antibiotikumok, a vérnyomáscsökkentőként használt ACE-gátlók és bizonyos kontrasztanyagok. Mindazoknak, akik ilyen gyógyszeres kezelésre szorulnak, fokozottan kell figyelni a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztásra. Azoknak pedig, akik valamilyen veseműködésre vonatkozó rizikófaktorral élnek, például cukorbetegek, folyamatosan orvosi ellenőrzés szükséges. 

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség egy ritka ok a csökkent vizeletürítés mögött. E tekintetben azok a veszélyeztettek, akik például krónikus vesebetegséggel élnek, vagy valamilyen akut veseproblémájuk van - éppen ezért őket igen gyakran kell monitorozni, és szükség esetén idejekorán meg kell kezdeni a kezelésüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Mikor ajánlott orvoshoz menni?

- Amikor pontosan tudható, miért kevés a vizelet, hiszen például lázas állapot, vírusos betegség áll fenn, a csökkent vizeletmennyiség miatt nem szükséges orvoshoz fordulni. Viszont fokozottan kell figyelni a folyamatos, kis mennyiségű folyadékfogyasztásra, esetleg a folyadék-visszapótlást elősegítő, gyógyszertári készítmények adagolására - ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Ugyanakkor, ha a kevés vizelet hosszabb ideig megfigyelhető, esetleg más panasz is jelentkezik, mindenképpen fontos kideríteni, mi okozza ezt a tünetet, tehát fontos az urológiai kivizsgálás. 

Gyulladáscsökkentő, és felfázás ellen is hat: 10 gyógynövény, amit a fürdővízhez is adhatsz

A húgyúti fertőzéssel azonban mindig légy óvatos: ha a természetes módszerek ellenére a tünetek nem javulnak, vagy erősödnek is, feltétlenül fordulj orvoshoz, hiszen a kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük