Honnan lehet tudni, hogy eleget iszol egy nap? Erről árulkodik a vizelet
A vizelési inger hiányának vagy a kevés vizeletnek több oka lehet, nem kell azonnal valami súlyos betegségre gondolni.

kevés vizelet nyit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka a megfelelő folyadékbevitel hiánya, ugyanakkor betegség is okozhat ilyen tünetet.

Az okokra és a kivizsgálás jelentőségére dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa hívta fel a figyelmet. 

Mi áll a kevés vizelet hátterében?

A 24 óra alatt képződött vizelet mennyisége alapján oliguria, illetve anuria állapotot különböztetnek meg. Akkor áll fenn oliguria, ha az így mért vizelet mennyisége kevesebb, mint 500 ml, anuria pedig akkor, ha a 24 órás vizeletmennyiség kisebb, mint 100 ml. 

Dehidráció/kiszáradás

Dehidráció esetén túl kevés folyadékbevitel történt, vagy a bevitt folyadék túl gyorsan ürült ki. Kiszáradás gyakran betegségek kapcsán jelentkezik, például lázas állapot, hányás, hasmenés esetén, vagyis amikor nehéz az érintettnek a folyadékot a szervezetben tartania. Ezekben az esetekben a vese megpróbálja megőrizni a test folyadékkészletét, méghozzá úgy, hogy visszaszorítja a vizelést.

Különösen a gyerekeknél és az időseknél fontos, hogy ilyen helyzetben folyamatosan megfelelő mennyiségű folyadékhoz, vízhez, leveshez vagy magas víztartalmú gyümölcsökhöz jussanak. Súlyosabb esetben gondoskodni kell a só- és ásványianyag-pótlásról, ha pedig szükséges, orvoshoz kell fordulni. 

Akadály a vizeletürítésben

Fizikai és funkcionális akadály is lehet az oka annak, ha kevés vizelet ürül. A leggyakoribb akadályozó tényezők a vesekövek, a prosztatamegnagyobbodás, a vérrögök, bizonyos veleszületett vagy műtét kapcsán kialakult anatómiai rendellenességek a húgyúti rendszerben, esetleg jó- vagy rosszindulatú daganatok. 

A húgyúti traktus blokkjai olyan megtévesztő tüneteket is produkálhatnak, mint a hányás és a láz, ezért előfordulhat, hogy eleinte más betegség gyanúját vetik fel. Ugyanakkor a hasi duzzanat és a nyilvánvaló ok nélküli fájdalom mindenképpen olyan jelek, amelyeket komolyan kell venni. Az elsődleges teendő ilyen esetben az orvos felkeresése, hiszen képalkotó diagnosztika segítségével minél előbb be kell azonosítani a probléma forrását. 

Komoly fertőzés vagy trauma

Bizonyos komoly fertőzések vagy vérveszteséggel járó traumák sokkot okoznak a szervezetnek. A sokk hatására pedig kevesebb vér jut a szervekbe, így a vesébe is - ez pedig a vizelést lehetetleníti el. A sokk természetesen olyan állapot, amely azonnali orvosi ellátást igényel.  

Bizonyos gyógyszerek

Egyes gyógyszerek okozhatják a vizelet mennyiségének csökkenését, ami azonban veszélyeztetheti a vesét. A leggyakrabban említett gyógyszerek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, egyes antibiotikumok, a vérnyomáscsökkentőként használt ACE-gátlók és bizonyos kontrasztanyagok. Mindazoknak, akik ilyen gyógyszeres kezelésre szorulnak, fokozottan kell figyelni a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztásra. Azoknak pedig, akik valamilyen veseműködésre vonatkozó rizikófaktorral élnek, például cukorbetegek, folyamatosan orvosi ellenőrzés szükséges. 

Veseelégtelenség

A veseelégtelenség egy ritka ok a csökkent vizeletürítés mögött. E tekintetben azok a veszélyeztettek, akik például krónikus vesebetegséggel élnek, vagy valamilyen akut veseproblémájuk van - éppen ezért őket igen gyakran kell monitorozni, és szükség esetén idejekorán meg kell kezdeni a kezelésüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor ajánlott orvoshoz menni?

- Amikor pontosan tudható, miért kevés a vizelet, hiszen például lázas állapot, vírusos betegség áll fenn, a csökkent vizeletmennyiség miatt nem szükséges orvoshoz fordulni. Viszont fokozottan kell figyelni a folyamatos, kis mennyiségű folyadékfogyasztásra, esetleg a folyadék-visszapótlást elősegítő, gyógyszertári készítmények adagolására - ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Ugyanakkor, ha a kevés vizelet hosszabb ideig megfigyelhető, esetleg más panasz is jelentkezik, mindenképpen fontos kideríteni, mi okozza ezt a tünetet, tehát fontos az urológiai kivizsgálás. 

Gyulladáscsökkentő, és felfázás ellen is hat: 10 gyógynövény, amit a fürdővízhez is adhatsz

A húgyúti fertőzéssel azonban mindig légy óvatos: ha a természetes módszerek ellenére a tünetek nem javulnak, vagy erősödnek is, feltétlenül fordulj orvoshoz, hiszen a kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük