Nőknél gyakoribb az inkontinencia - Ezek a vizeletcsepegés leggyakoribb okai

Az inkontinencia gyakori probléma, az Amerikai Urológiai Társaság szerint a 30-60 év közti nők közel 30%-a, a férfiaknak 1,5-5%-a tapasztalja.

Inkontinencia típusai, tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inkontinencia okai szerteágazók, de az biztos, hogy az elhízás és a dohányzás önálló rizikófaktornak számítanak.

Az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletszivárgás sok embert érintő, rendkívül kellemetlen probléma, amelynek típusairól dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt. Ahhoz, hogy kezelhető legyen a kínos panasz, elsősorban arra van szükség, hogy megszülessen a pontos diagnózis, vagyis hogy a szakorvos kiderítse, milyen típusú inkontinenciáról van szó.

Stresszinkontinencia

Ez a leggyakoribb típus, különösen a már szült nők és a menopauzát átélő nők közt. A stressz kifejezés ebben az esetben jóval inkább utal fizikális nyomásra, mint mentális stresszre, egész pontosan arra a helyzetre, amikor a húgyhólyag és az vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek.

Így néz ki a vizeletcsepegés.
Így néz ki a vizeletcsepegés.
Fotó: Maria Victoria Herrera / Getty Images Hungary

Ilyenkor az érintettnek akaratlanul szivárogni kezd a vizelete. Ez az extra nyomás lehet például köhögés, tüsszentés, nevetés, nehéz tárgy emelése vagy valamiféle mozgás.   

Késztetéses inkontinencia

A hiperaktívhólyag-szindrómának is nevezett típus fő jellemzője, hogy a vizelésinger igen sürgetően jelentkezik a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége miatt. Ez azt inger pedig olyan gyors és erős, hogy a páciens sokszor nem tudja elodázni az ürítést.

Gyakori kiváltó okok közé tartozik többek közt a hirtelen pozícióváltás, a folyó víz hangja, a szex, a prosztatamegnagyobbodás, a méheltávolítás és bizonyos idegrendszeri betegségek.  

Túlfolyásos inkontinencia

Amikor a húgyhólyag nem képes az összes termelődő vizeletet megtartani, vagy a nem tud tökéletesen kiürülni, egy kis mennyiségű vizelet elszivároghat. Ez a típusú inkontinencia gyakoribb prosztataproblémák, különösen prosztatamegnagyobbodás, a hólyag sérülése és cukorbetegség esetén. A páciensek nemcsak a szivárgással, de gyakoribb vizelési ingerrel is küzdenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kevert inkontinencia

Az sem ritka jelenség, hogy a különböző típusú inkontinenciák keverednek, a nőknél különösen gyakori a stressz- és a késztetéses inkontinencia egyidejű jelenléte.

Funkcionális inkontinencia

Ebben az esetben a páciens valamilyen okból nem képes eljutni a vécéig a vizeléshez. Ez az ok lehet fizikai jellegű, mint a mozgásképtelenség vagy -korlátozottság, illetve olyan mentális jellegű is, mint a demencia, a depresszió, a zavarodottság. Jellegéből adódóan ez a típus többnyire az idősebbeket érinti. 

Teljes inkontinencia

Ez a típus azt is jelentheti, hogy a vizelet folyamatosan szivárog, és azt is, hogy időnként kontrollálhatatlan, nagyobb mennyiségű vizelés történik. Az okok közt jelen lehet például genetikai rendellenesség, gerincvelői vagy a vizeletkiválasztó rendszert érintő sérülés is.

A diagnózis a kezelést is meghatározza

- Amint megállapítjuk, pontosan milyen típusú inkontinenciáról van szó, mi okozza a panaszokat, eldönthetjük, mi lehet a leghatásosabb kezelés, vagy milyen eljárások kombinációja vezethet eredményre - hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

erős vizelése inger vizeletcsepegés
Fotó: grinvalds / Getty Images Hungary

– Szerencsére számos módszer áll rendelkezésre a gyógyszeres kezeléstől a Kegel-gyakorlatokig, a hólyag „tréningezésétől” az izomlazító hatású botoxinjektálásig vagy súlyosabb esetben a katéterezésig, a különböző célú műtétekig.  

Bélrepedést és hashártyagyulladást is okozhat a székrekedés: 10 természetes szer a kezelésére

A székrekedés és a bélmozgás lassulása nagy kellemetlenség, ami megkeseríti a mindennapi életvitelt. Hátterében állhat egyszerűen a rostszegény táplálkozás, a dehidratáció, de akár a stressz vagy a mozgáshiány is, sőt egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet.

Bélrepedést és hashártyagyulladást is okozhat a székrekedés: 10 természetes szer a kezelésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük