Mi történik, ha sokáig nem mész vécére? Nagyon káros tartogatni a vizeletet
Veszélyes sokáig visszatartani a vizeletet, mert a fertőzések kockázatát is növeli.

felfazas-hasfajas-vizelettartas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy felnőtt ember húgyhólyagja akár fél liter vizeletet is tud kényelmesen tartani. A test a hólyag falán lévő idegi receptorokkal méri fel, ha ezt a kapacitást eléri, és üzenetet küld az agynak, amitől érezhető lesz, hogy az illetőnek vécére kell mennie.

Az érzéstől a vizeletürítésig tartó idő jelentéktelennek tűnik, és a hétköznapokban általában az határozza meg, mikor van rá épp ideje az embernek, pedig a hosszas tartogatás akár káros is lehet az egészségre nézve.

A vizelet-visszatartás veszélyei

A vizelet tartását a záróizmok működése biztosítja a szervezetben. Ezeket az izmokat azonban hosszabb távon túl lehet terhelni: ha elgyengülnek, az nemcsak vizelettartási problémákhoz vezet, de a rossz működés a teljes ürítést is megakadályozza, ami miatt gyakrabban érzi az ember a sürgető érzést.

A dél-koreai kutatók azt is kimutatták, hogy a húgyhólyag megtelését követően legalább három órán át visszatartott vizelet felviszi a vérnyomás szisztolés és diasztolés - tehát a szívdobogás közbeni és szívdobogások közötti - értékeit is. Ezért van az, hogy a vérnyomást mindig a vizeletürítést követően javasolt megmérni.

Fertőzésekhez vezet

Ráadásul a gyakran tartogatott, nagy mennyiségű vizelet a baktériumok elszaporodását is lehetővé teszi, ami növeli a húgyhólyag- és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát, ezzel együtt pedig a vese és a medence megbetegedésének valószínűségét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Noha számon tartanak olyan eseteket, amikor az agy megfelelő jelzése híján a húgyhólyag megrepedt, és az illető belehalt, ez inkább már a hólyag sérülése miatt fordulhat elő, sokkal gyakoribb következmény, hogy az ember záróizmai nemes egyszerűséggel felmondják a szolgálatot, az érintett pedig elveszti a kontrollját a vizelés fölött.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük