Mi történik, ha sokáig nem mész vécére? Nagyon káros tartogatni a vizeletet

Veszélyes sokáig visszatartani a vizeletet, mert a fertőzések kockázatát is növeli.

felfazas-hasfajas-vizelettartas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy felnőtt ember húgyhólyagja akár fél liter vizeletet is tud kényelmesen tartani. A test a hólyag falán lévő idegi receptorokkal méri fel, ha ezt a kapacitást eléri, és üzenetet küld az agynak, amitől érezhető lesz, hogy az illetőnek vécére kell mennie.

Az érzéstől a vizeletürítésig tartó idő jelentéktelennek tűnik, és a hétköznapokban általában az határozza meg, mikor van rá épp ideje az embernek, pedig a hosszas tartogatás akár káros is lehet az egészségre nézve.

A vizelet-visszatartás veszélyei

A vizelet tartását a záróizmok működése biztosítja a szervezetben. Ezeket az izmokat azonban hosszabb távon túl lehet terhelni: ha elgyengülnek, az nemcsak vizelettartási problémákhoz vezet, de a rossz működés a teljes ürítést is megakadályozza, ami miatt gyakrabban érzi az ember a sürgető érzést.

A dél-koreai kutatók azt is kimutatták, hogy a húgyhólyag megtelését követően legalább három órán át visszatartott vizelet felviszi a vérnyomás szisztolés és diasztolés - tehát a szívdobogás közbeni és szívdobogások közötti - értékeit is. Ezért van az, hogy a vérnyomást mindig a vizeletürítést követően javasolt megmérni.

Fertőzésekhez vezet

Ráadásul a gyakran tartogatott, nagy mennyiségű vizelet a baktériumok elszaporodását is lehetővé teszi, ami növeli a húgyhólyag- és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát, ezzel együtt pedig a vese és a medence megbetegedésének valószínűségét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Noha számon tartanak olyan eseteket, amikor az agy megfelelő jelzése híján a húgyhólyag megrepedt, és az illető belehalt, ez inkább már a hólyag sérülése miatt fordulhat elő, sokkal gyakoribb következmény, hogy az ember záróizmai nemes egyszerűséggel felmondják a szolgálatot, az érintett pedig elveszti a kontrollját a vizelés fölött.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük