A gyümölcsös illatú vizelet nem a tisztaság jele: betegséget is jelezhet
Ha valaki furcsa testszagot érez, elfedés helyett érdemes utánajárni a problémának.

testszag 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pisiléskor a vizelettel együtt különféle vegyületek távoznak, melyektől a pisi jellegzetes szagú lesz. Szúros szagot kiválthatnak az elfogyasztott ételek, esetleg a folyadékhiány. Utóbbi miatt a vizelet koncentráltabb, és egészen sötét sárga színűvé válhat, mivel a szervezet igyekszik minél több folyadékot visszatartani.

Kevesen gondolnák, de a vizelet illata nemcsak elviselhetetlen lehet: előfordulhat, hogy kifejezetten kellemes, gyümölcsös illatot áraszt, de sajnos ez semmi jót nem jelent. Ezért, ha valaki ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mert a jelenség magas vércukorszintre utalhat. Ráadásul nem ez az egyetlen testszag, ami orvosi kivizsgálást igényelhet.

A cukorbetegség jele

A különös jelenség korántsem az ápoltság, hanem valószínűleg a cukorbetegség figyelmeztető jele, mivel a szervezet cukrot ürít: ilyenkor a vese képtelen feldolgozni a véráramban nagy mennyiségben felgyülemlett glükózt, ezért az a vizelettel együtt kihajtja a szervezetből, és gyümölcsös illatú lesz. Ha a tüneteket zsibbadás, gyakori vizelési inger, netán rossz keringés kíséri, célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni. 

Csípős izzadság

Az izzadás egy teljesen természetes folyamat, ami fenntartja a szervezet optimális hőmérsékletét. Maga a verejték pedig mintegy 99%-ban vízből áll, kellemetlen szagát pedig normál esetben a tejsav, az ammónia és a húgysav adja. Mégis, ha valaki hirtelen erős változást tapasztal, érdemes utánajárni a lehetséges okoknak. Ami lehet magnézium-, cinkhiány, de adott esetben máj- vagy pajzsmirigyprobléma, sőt stressz is.

Kellemetlen szájszag

Ha a rossz lehelet fogmosás után sem szűnik meg, és a fogszuvasodás is kizárható, lehet, hogy egy súlyos betegség áll a háttérben: a ketoacidózis, ami akkor jelentkezik, ha egy cukorbetegnek a normál érték fölé - 300 mg/dl fölé - megy a vércukorszintje, és ezzel együtt a vizelet ketonkoncentrációja is megnő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magas vércukorszint miatt a szervezet könnyen kiszárad, a beteget állandó szomjúság gyötri, gyengének érzi magát, és leesik a vérnyomása. Ketoacidózis során a szervezetben felhalmozódik az aceton, amitől a lehelet is acetonszagú lesz.

Mivel az állapot életveszélyes is lehet, mindenképp ajánlott az orvosi kivizsgálás. Ami pedig szintén fontos, hogy a ketoacidózis nem azonos az Atkins-diéta idején fellépő, rossz leheletet okozó ketózissal.

Erőteljes lábszag

Az orrfacsaró lábszag orvoslása viszonylag egyszerű, mert többnyire a rosszul szellőző cipők vagy rossz minőségű zoknik okozzák. Előfordulhat viszont, hogy az ember hiába változtat öltözködési szokásain, a lábszag mégsem szűnik meg.

Ilyenkor érdemes gombásodásra utaló jeleket keresni, vagy még jobb azonnal bőrgyógyászhoz fordulni. A bőrgomba ugyanis nem feltétlenül jár fájdalommal és viszketéssel: megvastagodott köröm, folyamatos hámlás és bőrkeményedés formájában egyaránt jelentkezhet.

10 dolog, amitől kellemetlen lehet a szájszag

Van, amikor elegendő megszüntetni a rossz szokást, vagy elhagyni egy ételt, máskor viszont a probléma forrását kell megkeresni, illetve a tünet hátterében álló okot kezelni. Jó, ha tudod, milyen szag miről árulkodhat pontosan.

Ezt is szeretjük