A gyümölcsös illatú vizelet nem a tisztaság jele: betegséget is jelezhet

Ha valaki furcsa testszagot érez, elfedés helyett érdemes utánajárni a problémának.

testszag 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pisiléskor a vizelettel együtt különféle vegyületek távoznak, melyektől a pisi jellegzetes szagú lesz. Szúros szagot kiválthatnak az elfogyasztott ételek, esetleg a folyadékhiány. Utóbbi miatt a vizelet koncentráltabb, és egészen sötét sárga színűvé válhat, mivel a szervezet igyekszik minél több folyadékot visszatartani.

Kevesen gondolnák, de a vizelet illata nemcsak elviselhetetlen lehet: előfordulhat, hogy kifejezetten kellemes, gyümölcsös illatot áraszt, de sajnos ez semmi jót nem jelent. Ezért, ha valaki ilyet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz, mert a jelenség magas vércukorszintre utalhat. Ráadásul nem ez az egyetlen testszag, ami orvosi kivizsgálást igényelhet.

A cukorbetegség jele

A különös jelenség korántsem az ápoltság, hanem valószínűleg a cukorbetegség figyelmeztető jele, mivel a szervezet cukrot ürít: ilyenkor a vese képtelen feldolgozni a véráramban nagy mennyiségben felgyülemlett glükózt, ezért az a vizelettel együtt kihajtja a szervezetből, és gyümölcsös illatú lesz. Ha a tüneteket zsibbadás, gyakori vizelési inger, netán rossz keringés kíséri, célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni. 

Csípős izzadság

Az izzadás egy teljesen természetes folyamat, ami fenntartja a szervezet optimális hőmérsékletét. Maga a verejték pedig mintegy 99%-ban vízből áll, kellemetlen szagát pedig normál esetben a tejsav, az ammónia és a húgysav adja. Mégis, ha valaki hirtelen erős változást tapasztal, érdemes utánajárni a lehetséges okoknak. Ami lehet magnézium-, cinkhiány, de adott esetben máj- vagy pajzsmirigyprobléma, sőt stressz is.

Kellemetlen szájszag

Ha a rossz lehelet fogmosás után sem szűnik meg, és a fogszuvasodás is kizárható, lehet, hogy egy súlyos betegség áll a háttérben: a ketoacidózis, ami akkor jelentkezik, ha egy cukorbetegnek a normál érték fölé - 300 mg/dl fölé - megy a vércukorszintje, és ezzel együtt a vizelet ketonkoncentrációja is megnő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A magas vércukorszint miatt a szervezet könnyen kiszárad, a beteget állandó szomjúság gyötri, gyengének érzi magát, és leesik a vérnyomása. Ketoacidózis során a szervezetben felhalmozódik az aceton, amitől a lehelet is acetonszagú lesz.

Mivel az állapot életveszélyes is lehet, mindenképp ajánlott az orvosi kivizsgálás. Ami pedig szintén fontos, hogy a ketoacidózis nem azonos az Atkins-diéta idején fellépő, rossz leheletet okozó ketózissal.

Erőteljes lábszag

Az orrfacsaró lábszag orvoslása viszonylag egyszerű, mert többnyire a rosszul szellőző cipők vagy rossz minőségű zoknik okozzák. Előfordulhat viszont, hogy az ember hiába változtat öltözködési szokásain, a lábszag mégsem szűnik meg.

Ilyenkor érdemes gombásodásra utaló jeleket keresni, vagy még jobb azonnal bőrgyógyászhoz fordulni. A bőrgomba ugyanis nem feltétlenül jár fájdalommal és viszketéssel: megvastagodott köröm, folyamatos hámlás és bőrkeményedés formájában egyaránt jelentkezhet.

10 dolog, amitől kellemetlen lehet a szájszag

Van, amikor elegendő megszüntetni a rossz szokást, vagy elhagyni egy ételt, máskor viszont a probléma forrását kell megkeresni, illetve a tünet hátterében álló okot kezelni. Jó, ha tudod, milyen szag miről árulkodhat pontosan.

Ezt is szeretjük