Milyen a normális vizelet gyerekek esetében? Májbetegséget jelezhet, ha ettől eltér

Milyen a normális vizelet gyerekek esetében? Cukorbaj és májbetegség jele is észrevehető, ha ettől eltér.

gyerek-bili

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Laborvizsgálat esetén mindig van vizeletvizsgálat is, és nem is véletlenül: a vizelet egy, a szervezetből származó helyzetjelentés az egészségi állapotról. Szülőként épp ezért érdemes figyelni, naponta hányszor, mennyit és milyet pisil a gyerek.

Sem üvegcse, sem mikroszkóp vagy laboratórium nem kell ugyanis ahhoz, hogy az ember felfedezzen egy-egy dolgot, mely akár nagyobb baj előfutára is lehet. A gond felismeréséhez először is jó tudni, milyen a normális vizelet, majd pedig, hogy milyen eltérést érdemes kivizsgáltatni.

Milyen a normális vizelet?

A vizelet színe az egyik legbeszédesebb tulajdonsága. A vizelet normális színe világossárga, hasonló az akácmézhez - nem a vegyes virágmézhez, ami sokkal sötétebb! -, és áttetsző, akár a víz.

Az egészséges szervezet szinte teljesen szagtalan vizeletet ürít. Normális esetben egy 3-5 éves gyerek napi 3-4 alkalommal, alkalmanként 200 ml körül ürít. Az 5-8 évesek napi 4-5-ször, körülbelül 200-300 millilitert pisilnek. Ha a vizelet mennyisége nő meg, vagy csökken feltűnően, az vesebetegség jele is lehet.

Milyen vizelet utalhat problémára?

A szín, a szag, az áttetszőség és a vizeletürítés gyakorisága, illetve a vizelet mennyisége az, amit figyelni szokás. Ha csak lehet, érdemes fehér bilit venni a gyereknek, mert abban látszik legjobban a vizelet színe. 

A reggeli vizelet színe nem mérvadó, mivel az legtöbbször sötétebb. A nap további részében érdemes figyelni az árnyalatát. A túl világos, már-már vízszerű vizelet a kelleténél nagyságrendekkel több folyadék fogyasztására utalhat, de sajnos akár cukorbetegségre is, ezért, ha nem csak egyszer-kétszer fordul elő, érdemes megvitatni a dolgot a gyerekorvossal. A szokásosnál sötétebb vizelet arra enged következtetni, hogy a gyerek nem ivott eleget.

Ha a vizelete tartósan sötét, azaz nem csak elvétve, akkor sajnos májprobléma vagy epeprobléma állhat fenn, így ugyancsak fontos kikérni az orvos tanácsát. Ha a vizelet piros, vér lehet benne, ami szintén kivizsgálandó gyulladásra, sőt, akár sajnos daganat jelenlétére is utalhat. Létezik mindeközben egy egyszerűbb magyarázat is: erősen színező hatású étel - például cékla vagy sok piros ételfestékkel készült étel - nagy mennyiségű fogyasztásakor szintén lehet rózsaszín a vizelet.

Ha a vizelet nem olyan áttetsző, mint a víz, hanem zavaros, ugyancsak fontos elmenni az orvoshoz. Ez ugyanis gyulladásra, fertőzéses megbetegedésre utaló jel, amit feltétlenül ki kell kezeltetni. A felszálló fertőzés vesebajt okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül, ha a vizelet szaga a normálistól eltér, érdemes megfigyelni a dolgot, és ha több mint két napig így van, orvosi véleményt kérni. Azért érdemes időt adni a dolognak, mert vannak ételek, amelyek kifejezetten kellemetlenné teszik a vizelet szagát. Ilyen étel például a spárga.

Így érdemes a bilibe, vécébe pillantani

Egész kicsi gyerekekkel lehet játékosan is kezelni a dolgot, nagyobbakkal, koruknak megfelelő módon már megbeszélhető, hogy miért kíváncsi a vizeletre a szülő. Ha a gyerek nem tudja, mi történik körülötte és miért, sokkal jobban szorong, mint amikor korának megfelelően be van avatva. Nagyon fontos, hogy a gyerek vizeletét soha ne idegesen vagy erőszakosan akarja megnézni a szülő, és törekedjen nem látványosan aggódni amiatt, amit a lát, mert a gyereket ez megijesztheti.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Ha idejében felismeri a szülő, az orvos is előbb segíthet: ezek a bőrkiütések gyakori gyerekbetegségek tünetei.

Hogy néz ki a bárányhimlő, a skarlát és a rubeola? Képeken az apró, de fontos különbségek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük