Milyen a normális vizelet gyerekek esetében? Májbetegséget jelezhet, ha ettől eltér
Milyen a normális vizelet gyerekek esetében? Cukorbaj és májbetegség jele is észrevehető, ha ettől eltér.

gyerek-bili
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Laborvizsgálat esetén mindig van vizeletvizsgálat is, és nem is véletlenül: a vizelet egy, a szervezetből származó helyzetjelentés az egészségi állapotról. Szülőként épp ezért érdemes figyelni, naponta hányszor, mennyit és milyet pisil a gyerek.

Sem üvegcse, sem mikroszkóp vagy laboratórium nem kell ugyanis ahhoz, hogy az ember felfedezzen egy-egy dolgot, mely akár nagyobb baj előfutára is lehet. A gond felismeréséhez először is jó tudni, milyen a normális vizelet, majd pedig, hogy milyen eltérést érdemes kivizsgáltatni.

Milyen a normális vizelet?

A vizelet színe az egyik legbeszédesebb tulajdonsága. A vizelet normális színe világossárga, hasonló az akácmézhez - nem a vegyes virágmézhez, ami sokkal sötétebb! -, és áttetsző, akár a víz.

Az egészséges szervezet szinte teljesen szagtalan vizeletet ürít. Normális esetben egy 3-5 éves gyerek napi 3-4 alkalommal, alkalmanként 200 ml körül ürít. Az 5-8 évesek napi 4-5-ször, körülbelül 200-300 millilitert pisilnek. Ha a vizelet mennyisége nő meg, vagy csökken feltűnően, az vesebetegség jele is lehet.

Milyen vizelet utalhat problémára?

A szín, a szag, az áttetszőség és a vizeletürítés gyakorisága, illetve a vizelet mennyisége az, amit figyelni szokás. Ha csak lehet, érdemes fehér bilit venni a gyereknek, mert abban látszik legjobban a vizelet színe. 

A reggeli vizelet színe nem mérvadó, mivel az legtöbbször sötétebb. A nap további részében érdemes figyelni az árnyalatát. A túl világos, már-már vízszerű vizelet a kelleténél nagyságrendekkel több folyadék fogyasztására utalhat, de sajnos akár cukorbetegségre is, ezért, ha nem csak egyszer-kétszer fordul elő, érdemes megvitatni a dolgot a gyerekorvossal. A szokásosnál sötétebb vizelet arra enged következtetni, hogy a gyerek nem ivott eleget.

Ha a vizelete tartósan sötét, azaz nem csak elvétve, akkor sajnos májprobléma vagy epeprobléma állhat fenn, így ugyancsak fontos kikérni az orvos tanácsát. Ha a vizelet piros, vér lehet benne, ami szintén kivizsgálandó gyulladásra, sőt, akár sajnos daganat jelenlétére is utalhat. Létezik mindeközben egy egyszerűbb magyarázat is: erősen színező hatású étel - például cékla vagy sok piros ételfestékkel készült étel - nagy mennyiségű fogyasztásakor szintén lehet rózsaszín a vizelet.

Ha a vizelet nem olyan áttetsző, mint a víz, hanem zavaros, ugyancsak fontos elmenni az orvoshoz. Ez ugyanis gyulladásra, fertőzéses megbetegedésre utaló jel, amit feltétlenül ki kell kezeltetni. A felszálló fertőzés vesebajt okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül, ha a vizelet szaga a normálistól eltér, érdemes megfigyelni a dolgot, és ha több mint két napig így van, orvosi véleményt kérni. Azért érdemes időt adni a dolognak, mert vannak ételek, amelyek kifejezetten kellemetlenné teszik a vizelet szagát. Ilyen étel például a spárga.

Így érdemes a bilibe, vécébe pillantani

Egész kicsi gyerekekkel lehet játékosan is kezelni a dolgot, nagyobbakkal, koruknak megfelelő módon már megbeszélhető, hogy miért kíváncsi a vizeletre a szülő. Ha a gyerek nem tudja, mi történik körülötte és miért, sokkal jobban szorong, mint amikor korának megfelelően be van avatva. Nagyon fontos, hogy a gyerek vizeletét soha ne idegesen vagy erőszakosan akarja megnézni a szülő, és törekedjen nem látványosan aggódni amiatt, amit a lát, mert a gyereket ez megijesztheti.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Ha idejében felismeri a szülő, az orvos is előbb segíthet: ezek a bőrkiütések gyakori gyerekbetegségek tünetei.

Ezt is szeretjük