Agyő, cumi! De hogyan? Így lehet egyszerűbb a leszokás a gyerek számára

Nem könnyű, de nem lehetetlen a küldetés.

Leszoktatás a cumiról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megnyugtatja, ha sírós, segít elaludni, és ott van, ha elfáradt: a cumi hűséges társa a piciknek, és jó segítség a szülőnek is. A baj csak az, hogy egy idő után el kell engedni.

A leszokás nem könnyű sem a kicsinek, sem a szülőnek. A gyerek, ahogy mindig, a megszokott támaszát hiányolja, a szülő pedig próbára kell tegye a szívét: nemet mondani a nyöszörgésre, könyörgésre, hogy a kicsi leszokjon a cumizásról. Szerencsés esetben a folyamat gyors lefolyású, de lehet hosszadalmas is, komolyabb lelki megpróbáltatás.

Miért fontos leszoknia a cumiról?

A cumi, bár sok mindenben segít, sok mindenben árt is, így maximum 2-3-4 éves korra le kell szoktatni a gyereket róla.

A beszélni tanuló kicsit hátráltatja abban, hogy minél tisztábban mondhassa ki a szavakat. Kialakulhatnak logopédiai problémák, és a motiváció is elvész, hogy egyáltalán megszólaljon, hiszen a cumi a szájában van. A cumi fogászati problémát is okozhat. A növekvő fogacskákat rossz irányba terelheti a cumi, és később akár fogszabályzásra is szükség lehet.

5 praktika, ami segíthet elengedni a cumit

Az már félsiker, amikor a kicsinek csak elalváshoz kell a cumi, de idáig rögös út vezet, nem beszélve a cumi maximális lerakásáról. Néhány praktika segíthet a folyamatban.

A cumi kiszúrása - ha a cumit egy forró vízzel fertőtlenített tűvel kiszúrjuk, azt nem lesz olyan könnyű szívni. Így a gyerek megunhatja a dolgot, és egyre kevesebbet kérheti a cumit.

Ajándék - a gyerekkel meg lehet állapodni, hogy milyen ajándék lesz a jutalma, ha leszokik a cumiról. Az észérvek sajnos aligha hatnak, de egy ilyen ajánlat meggyőző lehet a kicsinek.

Dicséret - a dicséretre szomjazik a gyerekfül. Érdemes minden egyes alkalommal alaposan megdicsérni a gyereket, amikor nem kérte a cumit.

Cumi helyett móka - a kisgyereknek tetszik, amikor a szülő játszik, mókázik vele. Amikor a cumit kéri, egy kis figyelemelterelő viccelődés, nevetés elfeledtetheti vele a dolgot. Ugyanígy az is, ha a szülő valami nagyon érdekeset mutat neki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cumitündér - sokan bevetik a cumitündér történetét, aki, mint a fogtündér a fogakért, egyik éjről a másikra valami meglepetést hagyhat a cumi helyett a gyereknek.

Ami nem segít a leszokásban

Nem tanácsos azonban durva módszerekhez folyamodni, a hirtelen elkobzás csúnya kiszúrás a gyerekkel szemben. A fokozatosság csökkenti a gyerek lelki megterhelését. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy legyen megfelelő az időzítés. Olyankor érdemes belevágni, amikor nincs egyéb, a gyereket lelkileg igénybe vevő esemény a családban, például testvérszületés, költözés, bölcsikezdés vagy épp válás, haláleset. A gyereket soha nem szabad megszégyeníteni a cumizás miatt! Ez nem segít, sőt, rossz érzéseket kelt, ami lelki nyomokkal járhat, és nem utolsósorban a szorongás miatt a cumi elengedése ellen is dolgozik.

Miért hisztizik a gyerek?

A hiszti, ahogy a cumiról leszoktatás is, embert próbáló tud lenni egy szülő számára. A humor segít, hogy könnyebben viselje a dolgot. A következő képeket olyan szülők csinálták, akiknek a gyereke lehetetlen indokkal kezdett rá a hisztire.

Mert nem lakhatott a hűtőben: 10 vicces ok, amiért beindult a hisztigyár a kicsiknél

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük