Az is baj, ha kevés, de az is, ha sok: az A-vitamin-bevitelről a fogantatás és a terhesség idején

Az étkezésben és a vitaminszedésben is érdemes tudatosan választani.

a-vitamin

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Léteznek olyan multivitamin-tabletták, melyeket kifejezetten a várandósság alatt tanácsolnak szedni. Ezek a magzatvédő vitaminok arra hivatottak, hogy a pocakban növekvő baba optimális fejlődéséhez minden tápanyagot hiánytalanul megkapjon.

Nemcsak a babavárás alatt kell azonban a vitaminbevitelre odafigyelni. Már a terhességet megelőzően is fontos, hogy a szervezet fel legyen töltve, hiszen egyes vitaminok már a fogantatásban is szerepet játszanak. Jó tudni mindeközben, hogy bizonyos vitaminok akár árthatnak is a fejlődő magzatnak.

Az A-vitamin kettőssége

Az A-vitamin és a terhesség viszonyát egyfajta kötéltáncként jellemezhetnénk, mivel az is rossz, ha túl kevés jut a szervezetbe, de az is bajt okozhat, ha túl sok. Az orvos segíthet megtalálni a vitamin bevitelében az arany középutat. Mindenképp fontos tanácsát kérni, és nem szabad saját döntés szerint A-vitamin-kúrába fogni a babavállalás idején.

Bár legtöbbször kizárólag a látással hozzák összefüggésbe, az A-vitamin a fogantatáshoz és a magzatfejlődéshez egyaránt szükséges. Valóban a szem vitaminjának nevezhetjük az A-vitamint, hiszen súlyos hiányában farkasvakság vagy vakság is kialakulhat, de ezt a vitamint nem csak a fejlődő magzat látása szempontjából mondhatjuk fontosnak. Sejtjei, bőre és nyálkahártyája fejlődésében, megfelelő anyagcseréjében is szükséges, sőt, az A-vitamin magában a terhesség létrejöttében is fontos.

Az A-vitamin-hiány miatt ugyanis előfordulhat, hogy nehezebben jön össze a baba, mivel ez a vitamin több fontos folyamatban is szükséges. Szerepe van a sejtdifferenciálódásban, ami a fejlődésnek induló megtermékenyített petesejt szempontjából lényeges. Szerepe van a normál vasanyagcserében is, hogy a bevitt vasat megfelelően használja fel a szervezet. Számos vetélés történik ugyanis vashiány következtében. Végül, az A-vitamin az immunrendszer támogatásában is hasznos. Teherbeeséskor az immunrendszer gyengül, hogy a magzatot ne ismerje fel idegenként a test. Ezzel együtt viszont nő a hüvelyi fertőzések kockázata, melyek, ha felszállnak, sajnos ugyancsak veszélybe sodorják a megfogant magzatot.

Nemcsak a nők, de a férfiak számára is jó a babatervezéskor odafigyelni a megfelelő A-vitamin-bevitelre, hiszen az A-vitamin emelheti a hímivarsejt-számot is, ami növeli a sikeres megtermékenyítés esélyeit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Várandósság alatt vigyázni kell vele!

Ne feledjük, hogy bármilyen fontos is, hogy hozzájusson a magzat, nem szabad túlzásba vinni az A-vitamin bevitelét. Túladagolása, a szükséges mennyiség jelentős túllépése magzatkárosító hatású lehet, fejlődési rendellenességet okozhat. Fontos és szükséges kismamaként az A-vitamin beviteléről is konzultálni az orvossal, aki segíthet megtalálni a fogyasztásában az arany középutat, hogy ideális mennyiség kerüljön a szervezetbe az egyszerre hasznos és ártani is tudó vitaminból.

Miben van A-vitamin?

Szükségtelen - és a fogantatás után káros is! - célzott A-vitamin-kúrába fogni. Kaphatók babavárásra felkészítő vitaminkészítmények, melyek a szükségesnek ítélt arányban tartalmazzák a tápanyagokat, így ezt a vitamint is. Mivel nem kell belőle túl sok - egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükséglete körülbelül 900 mikrogramm, ami a terhesség alatt 1300-ra nő -, elég lehet, ha a táplálkozásban odafigyel az ember az A-vitamint tartalmazó ételek fogyasztására. Ilyen például a narancs, a sütőtök, a sárgabarack, a spenót, az édesburgonya, a kápia paprika, a piros kaliforniai paprika, a jégsaláta, a zellerzöld, a répa, a kelbimbó és a brokkoli. A májban is sok az A-vitamin, ám olyannyira nagy mennyiségben tartalmazza azt, ami a babavállalás idején már sok lehet, így érdemes hanyagolni, és az A-vitamint biztonságos mennyiségben tartalmazó ételeknél maradni.

Szerencsés, hogy sok zöldség tartalmazza, mert a saláták készíthetők olívaolajjal, és mivel az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, az segítheti a hasznosulását.

Tápláló reggelik kismamáknak

Nyolc ötletet adunk, milyen tápláló finomságok kerüljenek az asztalra reggelente a babavárás idején.

Ezt is szeretjük