Az is baj, ha kevés, de az is, ha sok: az A-vitamin-bevitelről a fogantatás és a terhesség idején
Az étkezésben és a vitaminszedésben is érdemes tudatosan választani.

a-vitamin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Léteznek olyan multivitamin-tabletták, melyeket kifejezetten a várandósság alatt tanácsolnak szedni. Ezek a magzatvédő vitaminok arra hivatottak, hogy a pocakban növekvő baba optimális fejlődéséhez minden tápanyagot hiánytalanul megkapjon.

Nemcsak a babavárás alatt kell azonban a vitaminbevitelre odafigyelni. Már a terhességet megelőzően is fontos, hogy a szervezet fel legyen töltve, hiszen egyes vitaminok már a fogantatásban is szerepet játszanak. Jó tudni mindeközben, hogy bizonyos vitaminok akár árthatnak is a fejlődő magzatnak.

Az A-vitamin kettőssége

Az A-vitamin és a terhesség viszonyát egyfajta kötéltáncként jellemezhetnénk, mivel az is rossz, ha túl kevés jut a szervezetbe, de az is bajt okozhat, ha túl sok. Az orvos segíthet megtalálni a vitamin bevitelében az arany középutat. Mindenképp fontos tanácsát kérni, és nem szabad saját döntés szerint A-vitamin-kúrába fogni a babavállalás idején.

Bár legtöbbször kizárólag a látással hozzák összefüggésbe, az A-vitamin a fogantatáshoz és a magzatfejlődéshez egyaránt szükséges. Valóban a szem vitaminjának nevezhetjük az A-vitamint, hiszen súlyos hiányában farkasvakság vagy vakság is kialakulhat, de ezt a vitamint nem csak a fejlődő magzat látása szempontjából mondhatjuk fontosnak. Sejtjei, bőre és nyálkahártyája fejlődésében, megfelelő anyagcseréjében is szükséges, sőt, az A-vitamin magában a terhesség létrejöttében is fontos.

Az A-vitamin-hiány miatt ugyanis előfordulhat, hogy nehezebben jön össze a baba, mivel ez a vitamin több fontos folyamatban is szükséges. Szerepe van a sejtdifferenciálódásban, ami a fejlődésnek induló megtermékenyített petesejt szempontjából lényeges. Szerepe van a normál vasanyagcserében is, hogy a bevitt vasat megfelelően használja fel a szervezet. Számos vetélés történik ugyanis vashiány következtében. Végül, az A-vitamin az immunrendszer támogatásában is hasznos. Teherbeeséskor az immunrendszer gyengül, hogy a magzatot ne ismerje fel idegenként a test. Ezzel együtt viszont nő a hüvelyi fertőzések kockázata, melyek, ha felszállnak, sajnos ugyancsak veszélybe sodorják a megfogant magzatot.

Nemcsak a nők, de a férfiak számára is jó a babatervezéskor odafigyelni a megfelelő A-vitamin-bevitelre, hiszen az A-vitamin emelheti a hímivarsejt-számot is, ami növeli a sikeres megtermékenyítés esélyeit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Várandósság alatt vigyázni kell vele!

Ne feledjük, hogy bármilyen fontos is, hogy hozzájusson a magzat, nem szabad túlzásba vinni az A-vitamin bevitelét. Túladagolása, a szükséges mennyiség jelentős túllépése magzatkárosító hatású lehet, fejlődési rendellenességet okozhat. Fontos és szükséges kismamaként az A-vitamin beviteléről is konzultálni az orvossal, aki segíthet megtalálni a fogyasztásában az arany középutat, hogy ideális mennyiség kerüljön a szervezetbe az egyszerre hasznos és ártani is tudó vitaminból.

Miben van A-vitamin?

Szükségtelen - és a fogantatás után káros is! - célzott A-vitamin-kúrába fogni. Kaphatók babavárásra felkészítő vitaminkészítmények, melyek a szükségesnek ítélt arányban tartalmazzák a tápanyagokat, így ezt a vitamint is. Mivel nem kell belőle túl sok - egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükséglete körülbelül 900 mikrogramm, ami a terhesség alatt 1300-ra nő -, elég lehet, ha a táplálkozásban odafigyel az ember az A-vitamint tartalmazó ételek fogyasztására. Ilyen például a narancs, a sütőtök, a sárgabarack, a spenót, az édesburgonya, a kápia paprika, a piros kaliforniai paprika, a jégsaláta, a zellerzöld, a répa, a kelbimbó és a brokkoli. A májban is sok az A-vitamin, ám olyannyira nagy mennyiségben tartalmazza azt, ami a babavállalás idején már sok lehet, így érdemes hanyagolni, és az A-vitamint biztonságos mennyiségben tartalmazó ételeknél maradni.

Szerencsés, hogy sok zöldség tartalmazza, mert a saláták készíthetők olívaolajjal, és mivel az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, az segítheti a hasznosulását.

Tápláló reggelik kismamáknak

Nyolc ötletet adunk, milyen tápláló finomságok kerüljenek az asztalra reggelente a babavárás idején.

Ezt is szeretjük