Szaporodnak a bajok a babaváró hitel körül: pont az nem kérheti, akinek legjobban kellene
Sokan szeretnék igénybe venni, de nem mindenki teheti.

terhes-persely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2019. július 1-től igényelhető a babaváró hitel. A kezdeti feltételmódosítgatások sokakban keltettek felháborodást, de a felmerülő problémák sora ezzel nem ért véget: a bankok hiteligénylési feltételei jelentős akadályt képeznek.

Az érdeklődés várakozáson felüli. Nemhiába, hisz az ajánlat rendkívül csalogatóan hangzik: a babaváró hitelt maximum 10 millió forint értékben lehet igénybe venni. Attól függően, hogy hány gyermek születik a családban a futamidő alatt, kamattámogatás vagy tartozáselengedés jár. Már az első két hétben több ezer igénylés érkezett be a bankokba, de volt aki hoppon maradt. Arról ugyanis sokan elfelejtkeztek, hogy ez nem támogatás, hanem egy bankok által nyújtott hitel, aminek a csak törlesztésébe segíthet be az állam, és éppen ezért nem mindenki kapja meg.

Két gyakori probléma

Pórul járhatnak, akik határozott idejű munkaszerződéssel rendelkeznek. Mivel őket a munkáltatójuk a szerződés lejártával el is küldheti, a bankok óvatosságból külön kikötéseket tehetnek a hiteligénylésükkor: annak adnak hitelt, akinél legalább már egyszer volt szerződéshosszabbítás, vagy akinek még minimum 6 hónap van hátra a szerződése lejártáig. Gondot jelent az is, ha a házaspár vagy közülük az egyik fél külföldön vállal munkát. Az igényléshez ugyanis a bankok feltételei szerint szükséges, hogy legalább 180 napos hazai munkaviszony legyen az igénylő mögött.

Gondot jelenthet a meglévő hitel is

Sokszor sajnos épp azok esnek el a 10 milliós hitel igénylésének lehetőségétől, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá: akik egyébként is hitelre szorultak a boldoguláshoz, életük elindításához, kiadásaik fedezéséhez. A 10 milliós babaváró hitel igénylésében ugyanis akadályt jelent, ha valaki már amúgy is törleszt hitelt.

A problémát a jövedelemarányos törlesztési mutató jelenti, azaz, hogy a hiteligénylés során a bevett gyakorlat szerint megvizsgálják, az igénylő jövedelme mennyire terhelhető. Ha a babaváróért folyamodó, hitellel egyébként is rendelkező emberek jövedelme már nem bír el további terhelést, a 10 milliós hitel nem jöhet szóba.

A bankok a hitelért folyamodó házaspár jövedelmét összevonva veszik figyelembe. A bankok maximum 50%-ig terhelhetik a család összjövedelmét, de ennél szigorúbb feltételeket is megadhatnak a bankok, például 30-40%-os terhelhetőséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kismamákkal szúrnak ki

Sok bank a jövedelem terhelhetőségének kiszámolásakor nem számolja be sem a gyes, sem a táppénz, sem a családi pótlék összegét, vagy csak annak egy bizonyos százalékát.

Ez azért jelent problémát, mert a babaváróért nagyon gyakran kismamák folyamodnak. Ezeket a befolyó összegeket, hiába gyarapítják a családi kasszát, nem veszik jövedelemnek, a terhelhetőség így kedvezőtlenebb, és a 10 milliós babaváró hiteltől egy lépéssel távolabb kerülnek a családok. Pedig - logikusan végiggondolva - a gyereket vállaló családokban évekig a gyes lesz az egyik fő jövedelemforrás, befolyó pénz, így érthetetlen, miért nem felel meg jövedelemnek egyes bankokban.

A babaváró hitel feltételei tehát sokakkal kiszúrnak. Amennyire jól hangzik, akkorát is lehet koppanni, hiszen a hiteligénylésre szabott banki feltételek akadályt gördítenek a családalapító párok elé. Mivel ezek intézményenként változóak, minél szélesebb körben érdemes szétnézni.

Nemcsak baba, apa is született

Megható az újdonsült apák arcára tekinteni: a megható képek a szülőszobákon készültek.

Ezt is szeretjük