Egészséges kenyér 3 hozzávalóból, kelesztés nélkül: búzaliszt sem kell hozzá

Tojás és élesztő sem kell bele, ráadásul alig van vele munka.

Kenyér zablisztből
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer, ami a legtöbb háztartásban állandó szereplő, vannak, akik el sem tudják képzelni nélküle az életüket. Amennyiben viszont valaki különböző okokból kifolyólag diétára kényszerül, gyakran pont ez az a termék, aminél drasztikus változtatásokra van szüksége. 

A péktermékek teljes elhagyása ritkán indokolt, ellentétben a fehér kenyérről való leszokással. A finomított búzalisztből készülő kenyér kevéssé előnyös választás a fogyni vágyóknak, illetve a szénhidrátanyagcsere-problémákkal élőknek. Ha egészségesebb opciót keresel, amit te magad is gyorsan el tudsz készíteni otthon, próbáld ki ezt a zabliszttel készülő változatot, ami tojást sem tartalmaz, és még keleszteni sem kell.

Kenyér gyorsan, három hozzávalóból

A pandémia idején sokan próbálkoztak kenyérsütéssel, számos konyhában kezdtek kovászt nevelgetni. A házi, frissen sült pékárunak nincs párja, ráadásul az ember azt is tudja, hogy mi kerül bele. Ma, amikor egyre drágábbak a bolti kenyerek, szintén többen kísérleteznek az otthoni előállítással. A legnagyobb visszatartó erő, hogy a folyamat időigényesnek és bonyolultnak tűnik - ha valaki esetleg emiatt nem vágott még bele a sütésbe, érdemes esélyt adnia a három összetevős, zablisztből készülő kenyérnek. 

A zabliszt beszerezhető boltokban, de otthon, zabpehelyből is előállítható egy nagyobb teljesítményű robotgép vagy daráló segítségével. A zabliszt rostokban gazdagabb, mint a búzaliszt, kevésbé emeli a vércukorszintet (az egyéni érzékenységet figyelembe kell venni), támogatja az emésztést. Ebbe a kenyérbe tojás sem kell, így azoknak is ideális választás lehet, akiknek allergia miatt el kellett hagyniuk ezt az alapanyagot. A sütéshez jó, ha van otthon egy kisebb (20 x 10 cm-es), hosszúkás kenyérsütőformád, esetleg őzgerinced. Ha ennél nagyobb a forma, a kenyér túl lapos lesz.

Hozzávalók

  • 280 gramm zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 350 ml joghurt
  • (só ízlés szerint)

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, béleld ki a sütőformát sütőpapírral. Hogy ne csúszkáljon, előtte óvatosan kivajazhatod. Egy nagyobb tálban keverd össze egyenletesen a zablisztet a sütőporral, majd adj hozzá sót ízlés szerint - ezt az összetevőt ki is hagyhatod, ha csökkentenéd a sófogyasztásod.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Add a keverékhez a joghurtot is, egy spatulával oszlasd el benne. Az eredmény egy ragacsos massza lesz, amit a spatula segítségével átlapátolhatsz, majd szétteríthetsz a sütőformában. Ha szeretnéd, a felületét óvatosan vízzel megkenve be is szórhatod zabpehellyel. 40-50 percig süsd a kenyeret, ha kész, picit már barnább, tapintásra szilárd. Mielőtt felvágnád, hagyd teljesen kihűlni! A kenyér jól működik pirítósként és melegszendvicsként is. Idővel más ízeket is kikísérletezhetsz, kerülhetnek bele fűszerek, de készülhet édes változat is például mézzel vagy ízesített joghurttal - feltéve, hogy nem tartózkodsz a hozzáadott cukortól. 

8 receptötlet zabpehellyel

A zab a legegészségesebb gabonafélék egyike, nagy népszerűségnek örvend a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekvők körében, különösen pehely formájában. A zabpehelynek minden konyhában helye van, nemcsak áldásos egészségügyi hatásai, hanem változatos felhasználhatósága miatt is. S ós és édes finomságok egyaránt készülhetnek belőle.

Csökkentheti a végbélrák kockázatát, javítja a vércukorszintet: 8 receptötlet zabpehellyel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük