Ennyi rostot kell enni, hogy csökkenjen a demencia kockázata: 3700 felnőtt étkezési szokásait elemezték

A rostokban gazdag táplálkozás a szellemi hanyatlás megelőzésében is hasznos lehet a vizsgálat szerint.

rost demencia
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a rostfogyasztás sarkalatos pontja az étkezésnek, a modern, nyugati típusú étrendre jellemző, hogy keveset tartalmaz ebből a fontos tápanyagból. Míg a rosthiány számos betegséggel mutat összefüggést, a megfelelő rostbevitel bizonyos kórképek kockázatát csökkentheti is.

Egy év elején publikált kutatás szerint az élelmi rostnak hangsúlyos szerep juthat a szellemi hanyatlással járó demencia megelőzésében. 

A demencia kockázatát csökkentheti a rostfogyasztás

Az élelmi rost leginkább arról ismert, hogy támogatja az emésztést, segít a vércukorszint stabilizálásában és a koleszterinszint csökkentésében. Egy 2022 év elején a Nutritional Neuroscience-ben publikált kutatás pedig arra is rávilágított, hogy az agy védelmében is szerepe lehet. A japán vizsgálatban több mint 3700 egészséges,  40 és 64 év közötti felnőtt vett részt. Táplálkozási felmérőket töltettek ki velük, és két évtizeden át utánkövették őket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb rostot fogyasztóknál volt a legalacsonyabb a demencia aránya. Ennek az ellentéte is igaznak bizonyult: a legkevesebb rostot fogyasztók körében volt a legmagasabb a demencia előfordulása. 

A legalacsonyabb kockázatú csoport átlagosan napi 20 gramm rostot juttatott be a szervezetébe, a legmagasabb kockázatúak pedig körülbelül napi 8 grammot. Nemzetközi ajánlások értelmében egyébként a nőknek minimum 21-25 gramm, a férfiaknak pedig 30-38 gramm rost fogyasztására kéne törekednie mindennap. Viszonyítás gyanánt: egy közepes, pucolatlan almában körülbelül 4,5 gramm rost található. 

A kutatás kimenetelében több minden is szerepet játszhatott a szakemberek szerint. A rostban gazdag étrend csökkentheti például a vérnyomást, és hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához is, így mérsékelheti az agy rosszabb vérellátása miatt kialakuló vaszkuláris demencia kockázatát. A rostok táplálják a bélflórát, növelik a jó baktériumok számát, ez az agy-bél tengelyen keresztül csökkentheti az agyat érintő gyulladás mértékét. Bár a tanulmány nem igazolja, hogy a rostdús táplálkozással megelőzhető lenne a demencia, rámutat egy összefüggésre, amit érdemes szem előtt tartani a mindennapok során. 

Az oldható és az oldhatatlan is fontos

A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás részét képezik a szénhidrátokhoz sorolható rostok, amelyek a növényi élelmiszerekben találhatók meg. Általában minél kevésbé feldolgozott az adott táplálék, annál több rostot tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rostokat a szervezet nem tudja megemészteni. Az oldható rostok segítenek a jóllakásban, lassú vércukorszint-emelkedést idéznek csak elő, csökkentik a káros LDL-koleszterin szintjét. Az oldhatatlan rostok felszívják a vizet, támogatják az emésztést, megkönnyítik a bélmozgásokat. A magas rostbevitel a demencia megelőzésén túl a szívbetegségek és a cukorbetegség prevenciójához is hozzájárulhatnak. 

Ennyi lépést kéne megtenni egy nap, hogy a felére csökkenjen a demencia kockázata

A demencia gyűjtőfogalom, amely alá többféle kórkép tartozik, leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. A betegség pontos okai nem ismertek, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az életmód szerepet játszhat a kockázat mértékének meghatározásában. Egy friss kutatás a fizikai aktivitás fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Felére csökkentheti a demencia kockázatát ez a szokás: fontos megállapítást tett az új kutatás

A vizsgálat szerint a napi lépésszám, illetve a lépések intenzitása összefüggést mutat a demencia kockázatának mértékével.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük