Bélpanaszok, erős menzesz is jelezheti a K-vitamin-hiányt: a négy legfontosabb tünet, amit muszáj komolyan venni
A K-vitamin nem tartozik a legismertebb vitaminok közé, de komoly gondokat okozhat a hiánya.

k-vitamin-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmód egyik alapeleme a megfelelő vitaminpótlás, hiszen a szervezet gyakran nem tudja magától előállítani a szükséges tápanyagokat. Sok esetben viszont nem a legismertebb vitaminok nyújthatnak segítséget.

A K-vitaminról nem esik annyi szó, mint például a C-, B- vagy D-vitaminokról, mégis nagyon hasznos a szervezet számára, főként bizonyos panaszok lehet szükség az alkalmazására. Bár felnőttkorban nem olyan gyakori a hiánya, mégis előfordulhat.

Mi az a K-vitamin?

A K-vitamin egy zsírban oldódó szerves vegyület, de a szervezetben mégsem raktározódik hosszú ideig. Két változatban fordul elő: egyik a fillokinon vagy K1-vitamin, másik a menakinon, ami a K2-vitamin. Főleg a véralvadásban, a csontok erősítésségének megtartásában, valamint a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében játszanak szerepet. Legtöbbször ezekkel a pozitív hatássokkal jellemzik a K-vitamint, de más jellegű panaszokon is segíthet.

k-vitamin
Fotó: Nicholas Eveleigh / Getty Images Hungary

A K-vitamin közel felét általában a változatos táplálkozás fedezi, másik fele a jótékony hatású bélbaktériumok által keletkezik a bélben. Optimális esetben ritkán lehet a hiányáról beszélni, ám egyoldalú, fontos tápanyagokat mellőző étkezés esetén, vagy ha felborul a bélflóra egyensúlya, bélgyulladás lép fel, jelentkezhetnek a tünetek. Egy kutatás szerint a felnőtt népesség 31%-ánál megfigyelhető a K-vitamin-hiány, mégis kevesen veszik komolyan a tüneteket.

Így jelez a szervezet K-vitamin-hiány esetén

Leggyakrabban a vérzéssel, valamint a véralvadási problémákkal lehet kapcsolatba hozni a K-vitamin hiányát, de más tünetekkel is jelezheti a szervezet, ha szüksége van a pótlásra. Egy vágás vagy sérülés esetén a K-vitamin segít a fehérjék összetapadásában, így elősegítve a megnyílt erek lezárását, vagyis a sebképződést. A tápanyag hiánya ezt a folyamatot elnyújtja és lelassítja, vérzékenység jelentkezhet. 

k-vitamin-seb
Fotó: PM Images / Getty Images Hungary

A lassan gyógyuló sebek mellett a nagyobb külső behatás nélkül jelentkező kék-zöld foltok is erre utalhatnak. A gyakori orrvérzés, erős menstruáció, vérző fogíny és a véres vizelet, illetve széklet is gyakran a K-vitamin hiányára vezethető vissza.

Gyakori tünet a csontok elgyengülése tartósan fennálló vitaminhiány esetén, hiszen a fehérjék és a kalcium beépülését segíti, valamint a megfelelő csontsűrűségért felel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy korábbi tanulmányban azt is kimutatták, hogy a K-vitamin hiánya kapcsolatba hozható a csípőtáji törésekkel és a csontritkulás kialakulásával is. A közhiedelemmel ellentétben ez nemcsak az idősebb korosztályt érinti, hanem 25 éves kor felett bárkinél jelentkezhet. Árulkodó tünet lehet még a gyakori fáradtságérzet és a bélpanaszok is. Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek vagy antibiotikum alkalmazása esetén is kialakulhat K-vitamin-hiány, ahogy a Crohn-betegség is előidézheti.

Így pótold a K-vitamint túladagolás nélkül

Bélpanaszok esetén kialakult K-vitamin-hiány miatt először a bélbaktériumok egyensúlyát kell rendbe tenni, probiotikumokkal, valamint jótékony hatású tejtermékeket és más bélflóra-támogató élelmiszereket fogyasztásával.

k-vitamin-ételek
Fotó: MadCircles / Getty Images Hungary

Ha egyoldalú táplálkozás felel a tápanyaghiányért, első körben ajánlott magas K-vitamin-tartalmú ételeket fogyasztani. Ideális ételnek számít a spenót, a brokkoli, a káposztafélék, a salátafélék, a kelbimbó, a máj. A zöld tea fogyasztása is javasolt.

Étrendkiegészítők is léteznek, amelyekkel pótolható a hiány, de ezek esetében mindig be kell tartani az ajánlott napi mennyiséget, és nem árt orvossal konzultálni, mielőtt szedni kezded. Egy felnőtt egy nap 70-100 mikrogramm K-vitamint fogyaszthat. Egyszeri túladagolása nem jár mérgezéssel, viszont ha az ember 100 mikrogrammnál magasabb napi adagot visz be, az hosszú távon májkárosodást okozhat.

Ételek a K-vitamin pótlására

A K-vitamin erősíti a csontokat, és a szívet is támogatja. Számos ételben megtalálható.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük