Véralvadásgátló kezelés megfázás közben: ezek a gyógyszerek használhatóak
Aki véralvadásgátlót szed, annak egy egyszerű nátha esetén is figyelni kell az esetleges étel és gyógyszer kölcsönhatásokra.

flu cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli időszakban igen gyakoriak a megfázásos, influenzás megbetegedések, melyeket a legtöbben igyekeznek vénymentesen kapható gyógyszerekkel kúrálni. 

Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban fokozott óvatosságra inti a véralvadásgátlót szedőket, ugyanis vannak olyan készítmények, melyek befolyásolják a terápia hatását

A kumarinszármazékok esetében figyelni kell

A véralvadásgátlóknak több típusuk is létezik: ilyenek a heparinok/LMWH, az új típusú véralvadásgátlók is - NOAC -, valamint a kumarinszármazékok. Ez utóbbiak alkalmazása, bár igen elerjedt, ám fontos néhány szabállyal tisztában lenni szedésük során. Az egyik legfontosabb a rendszeres INR-ellenőrzés - ez általában 2-3 közti -, mivel ha a megadott tartományon kívül esik, akkor vagy hatástalan a készítmény, vagy pedig vérzékeny állapotba került az érintett. Hogy a véralvadásgátló megfelelően fejtse ki hatását, oda kell figyelni az esetleges étel és gyógyszer kölcsönhatásokra!

pill

Megfázásos időszakban mit lehet, és mit nem?

A téli, megfázásokkal teli időszakban előkerülnek bizonyos gyógyszerek, gyümölcsök, házi praktikák, hogy hamarabb véget lehessen vetni a kellemetlen állapotnak. Azonban nem árt odafigyelni pár dologra!

Torokfertőtlenítők: A torokfájás esetén sokan nyúlnak különböző torokfertőtlenítőkhöz, melyek sokszor nem csak a fájdalmat és a gyulladást enyhítik, hanem baktériumok ellen is felveszik a harcot. Általában ezen készítmények alkalmazása megengedett, ám csakis olyat válasszon, mely nem tartalmaz antibiotikumot - figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Narancs, tőzegáfonya: A narancs és a tőzegáfonya elmaradhatatlan gyümölcsei a télnek, hiszen nemcsak finomak, de egészségesek is, mivel tele vannak immunerősítő vitaminokkal. Viszont az értékes C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint is, ami valójában igen fontos szerepet tölt be a véralvadás folyamatában. Amennyiben valaki kumarinszármazékot szed, oda kell figyelnie arra, hogy naponta közel azonos mennyiségű K-vitamint fogyasszon! Ezért bármennyire is csábító immunrendszer-turbózásnak a narancsokat egymás után elfogyasztani, nem szabad többet enni belőle, mint szokott! Szerencsére helyette sok más olyan gyümölcs van, melyek nem bővelkednek nagy mennyiségű K-vitaminban.

A narancs K-vitaminban gazdag, így túl sok fogyasztása nem ajánlott
A narancs K-vitaminban gazdag, így túl sok fogyasztása nem ajánlott

Antibiotikumok: Sajnos előfordulhat, hogy antibiotikum szedésére szorul a beteg. Ekkor mindenképp tájékoztassa az orvosát, mivel a legtöbb antibiotikum fokozza a véralvadásgátló hatását, főleg az úgynevezett makrolid antibiotikumok.

Láz- és fájdalomcsillapítók: A láz- és fájdalomcsillapítók szinte minden télen előkerülnek, hiszen az ember közérzetét nagyban javítják. Ami fontos, hogy lehetőleg kerülni kell a NSAID, vagyis nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő készítményeket, mivel együttes alkalmazásuk a kumarinokkal megnövelik a véralvadásgátló hatást, így megnő a vérzéses szövődmények rizikója. Ennek oka, hogy ezen gyógyszerek miatt sokkal több kumarinszármazék kerül a májba, mint más esetben: a kumarinok és a NSAID-szerek ugyanarra a plazmafehérjére kötődnek, így a kumarinok nagy része lesodródik, és a májba kerül. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Tehát kérjük a kedves betegeket, hogy kumarinszedés esetén kerüljék a TV-ben hirdetett „megfázás” elleni szereket, és csak orvos tudtával és beleegyezésével szedjenek gyógyszert - tanácsolja prof. Blaskó György.

Ugyanez igaz a diclofenac-, ibuprofenkészítményekre, továbbá az aszpirinra és még számos készítményre is. Ha kell, kis dózisban metamizole sodium vagy paracetamol hatóanyagú gyógyszert kell használni az orvossal egyeztetve!

Ezekkel csak rontasz a helyzeten, ha lázas vagy

Nemcsak a tünetek erősödhetnek, de maga a betegség is súlyosbodhat, sőt, olyan szövődmények is kialakulhatnak, mint például a tüdőgyulladás. Ezt a négy dolgot kell elkerülni!

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük