Lehet jógázni gerincproblémával? Megkérdeztük a fizioterapeutát, mennyi ajánlott

Jógázni bizonyos fokú gerincproblémával is szabad, a gerincbetegség megelőzéséért pedig kimondottan ajánlott.

jóga
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gerinc- és más mozgásszervi problémákkal élőknek körültekintően kell megválasztaniuk az egészségvédő mozgásformákat. Számukra elengedhetetlen, hogy a gerincet terhelő, hirtelen mozdulatokat, a túlzott csavarásokat és hajlásokat kerüljék.

A jógának számtalan jótékony egészségügyi hatása van: alaposan átmozgat, nyújtja a testet, növeli a rugalmasságot, építi az izmokat, javítja a tartást, és a gerincet is védi a sérüléstől.

Jóga gerincsérüléssel

Már meglevő gerincsérülés esetén azonban nagyon tudatosan kell megválasztani a mozdulatokat. Almásy Csilla fizioterapeuta-gyógytornász a kérdésünkre elmondta, az ajánlott mozgásforma mindig a fennálló problémától függ.

- Amennyiben tartáshibáról, izomegyensúly felbomlása miatti fájdalomról, diszkomfort érzésről van szó, szinte a legjobb megoldás csatlakozni egy jógacsoporthoz. Súlyosabb esetben, ahol már erős fájdalmak, esetleg kieső mozgásirányok vannak, ott érdemes egyéni felmérés után használni egyes, az egyén állapotához mérten megválasztott jógagyakorlatokat.

A jógázás kisebb gerincsérülés, illetve porckorongsérvműtét rehabilitációs időszaka után sem tilos, ám természetesen ilyen esetben a könnyebben kivitelezhető típusok javasoltak.

- Ezekben az esetekben először szigorúan gyógytornász által vezetett rehabilitáción kell részt venni, majd, ha a fájdalom elmúlt, és a mozgások visszajöttek, akkor lehet újra jógázni - mondja Almásy Csilla.

- Jobb a kevésbé teljesítményorientált, határokat feszegető, cirkuszi verziókat kerülni, és kezdésnek például egy csendesebb Hatha-jógát vagy egy lágyan áramló, dinamikusabb 3D jógát választani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az oktató mindig tudjon róla

A gerincterapeuta azt is hozzátette: a hozzáértő jógaoktató szerepe kulcsfontosságú gerincprobléma esetén, ahogy a gyógytornásszal, úgy vele is egyeztetni kell előzetesen a gondot. A fájdalmas mozgásirányt például nem szabad erőltetni, ahogy ő mondja:

a testünk intelligens, jelzi, ha valami nem jó neki.

- Érdemes alaposan tájékozódni az oktató képzettségéről, mert a jóga erőteljes gyakorlataival akár rontani is lehet az állapoton - javasolja a fizioterapeuta, hozzátéve: a spirituális elhivatottság nem elegendő, alapos anatómiai ismeretek szükségesek a jóga oktatásához, a résztvevőknek pedig őszintének kell lenniük.

- Óra előtt mindenképpen el kell mondani, ha valahol fájdalom van, vagy valamelyik mozgás fájdalmas, korlátozott. Diagnosztizált betegség vagy műtét esetén ennek tényét és időpontját is.

Almásy Csilla leszögezte: a jóga egy mozgástanilag felkészült oktató segítségével az egyik legintelligensebb módja lehet a testedzésnek. A rendszeres testmozgás rendkívül hasznos a gerinc- és mozgásszervi betegségek megelőzésére is, hiszen:

 Testünk mozgásra van kitalálva, és pont.

- Ha kifejezetten gerincfókuszú órát keresne valaki, akkor a jógán túl a gerinctréning, a Pilates, a TripleX training órákat tudnám ajánlani - sorolta fel a gerincterapeuta.

Majd hozzátette: valójában az lenne az ideális, ha egy sport megkezdése előtt először a helyes alapmozgást tanulná meg az ember, aztán válna csak rendszeressé a választott mozgásforma az életében, így megakadályozhatók lennének azok a sérülések is, melyekhez a helytelenül végzett gyakorlatok vezethetnek.

9 egyszerű jógapóz hátfájás ellen: végezd őket naponta, ha ülőmunkát végzel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Almásy Csilla Gerinckoncepció.)

Ezt is szeretjük