Lehet jógázni gerincproblémával? Megkérdeztük a fizioterapeutát, mennyi ajánlott

Jógázni bizonyos fokú gerincproblémával is szabad, a gerincbetegség megelőzéséért pedig kimondottan ajánlott.

jóga
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gerinc- és más mozgásszervi problémákkal élőknek körültekintően kell megválasztaniuk az egészségvédő mozgásformákat. Számukra elengedhetetlen, hogy a gerincet terhelő, hirtelen mozdulatokat, a túlzott csavarásokat és hajlásokat kerüljék.

A jógának számtalan jótékony egészségügyi hatása van: alaposan átmozgat, nyújtja a testet, növeli a rugalmasságot, építi az izmokat, javítja a tartást, és a gerincet is védi a sérüléstől.

Jóga gerincsérüléssel

Már meglevő gerincsérülés esetén azonban nagyon tudatosan kell megválasztani a mozdulatokat. Almásy Csilla fizioterapeuta-gyógytornász a kérdésünkre elmondta, az ajánlott mozgásforma mindig a fennálló problémától függ.

- Amennyiben tartáshibáról, izomegyensúly felbomlása miatti fájdalomról, diszkomfort érzésről van szó, szinte a legjobb megoldás csatlakozni egy jógacsoporthoz. Súlyosabb esetben, ahol már erős fájdalmak, esetleg kieső mozgásirányok vannak, ott érdemes egyéni felmérés után használni egyes, az egyén állapotához mérten megválasztott jógagyakorlatokat.

A jógázás kisebb gerincsérülés, illetve porckorongsérvműtét rehabilitációs időszaka után sem tilos, ám természetesen ilyen esetben a könnyebben kivitelezhető típusok javasoltak.

- Ezekben az esetekben először szigorúan gyógytornász által vezetett rehabilitáción kell részt venni, majd, ha a fájdalom elmúlt, és a mozgások visszajöttek, akkor lehet újra jógázni - mondja Almásy Csilla.

- Jobb a kevésbé teljesítményorientált, határokat feszegető, cirkuszi verziókat kerülni, és kezdésnek például egy csendesebb Hatha-jógát vagy egy lágyan áramló, dinamikusabb 3D jógát választani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az oktató mindig tudjon róla

A gerincterapeuta azt is hozzátette: a hozzáértő jógaoktató szerepe kulcsfontosságú gerincprobléma esetén, ahogy a gyógytornásszal, úgy vele is egyeztetni kell előzetesen a gondot. A fájdalmas mozgásirányt például nem szabad erőltetni, ahogy ő mondja:

a testünk intelligens, jelzi, ha valami nem jó neki.

- Érdemes alaposan tájékozódni az oktató képzettségéről, mert a jóga erőteljes gyakorlataival akár rontani is lehet az állapoton - javasolja a fizioterapeuta, hozzátéve: a spirituális elhivatottság nem elegendő, alapos anatómiai ismeretek szükségesek a jóga oktatásához, a résztvevőknek pedig őszintének kell lenniük.

- Óra előtt mindenképpen el kell mondani, ha valahol fájdalom van, vagy valamelyik mozgás fájdalmas, korlátozott. Diagnosztizált betegség vagy műtét esetén ennek tényét és időpontját is.

Almásy Csilla leszögezte: a jóga egy mozgástanilag felkészült oktató segítségével az egyik legintelligensebb módja lehet a testedzésnek. A rendszeres testmozgás rendkívül hasznos a gerinc- és mozgásszervi betegségek megelőzésére is, hiszen:

 Testünk mozgásra van kitalálva, és pont.

- Ha kifejezetten gerincfókuszú órát keresne valaki, akkor a jógán túl a gerinctréning, a Pilates, a TripleX training órákat tudnám ajánlani - sorolta fel a gerincterapeuta.

Majd hozzátette: valójában az lenne az ideális, ha egy sport megkezdése előtt először a helyes alapmozgást tanulná meg az ember, aztán válna csak rendszeressé a választott mozgásforma az életében, így megakadályozhatók lennének azok a sérülések is, melyekhez a helytelenül végzett gyakorlatok vezethetnek.

(Képek: Getty Images Hungary, Almásy Csilla Gerinckoncepció.)

Ezt is szeretjük