Csökken a máj elzsírosodása, javul a vércukorszint szabályozása - Kutatók szerint is beválik

A kutatás biztató eredményekkel járt, a résztvevők inzulinérzékenysége javult, és a májban felgyülemlett zsír mennyisége is csökkent.

zsírmáj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nem alkoholos zsírmáj világszerte egyre több embert érint, ezért leginkább a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé. A probléma szoros összefüggést mutat az elhízással és a cukorbetegséggel is. 

A máj elzsírosodása idővel krónikus gyulladáshoz és a szerv zsugorodásához is vezethet, éppen ezért fontos időben észlelni a bajt és tenni ellene. A kezelési lehetőségek élénken foglalkoztatják a szakembereket, újabb és újabb kutatások készülnek a témában. Nemrégiben a Cell Metabolism című lapban publikáltak egy biztató eredményekkel járó vizsgálatot. 

Módszer zsírmáj ellen

Mivel az világosan látszik, hogy a nem alkoholos zsírmáj kialakulásában fontos szerepet játszik az életmód, az is feltételezhető, hogy az állapot az életmód megváltoztatásával pozitívan befolyásolható. A nemrégiben közzétett tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy a kalóriabevitel korlátozása, ezen belül is az időszakos böjt (IF - intermittent fasting), tehát az étkezést bizonyos időablakok idejére szorító táplálkozási minta, valamint a közepes intenzitású aerob edzés (ez lehet például biciklizés, úszás vagy kocogás is), hogyan hatnak a máj elzsírosodására. 

A vizsgálat 80 résztvevővel, három hónapon át tartott. Az alanyokat három csoportra osztották, az első csoport rendszeres, közepes intenzitású aerob mozgásformát végzett, a második egy kalóriamegszorításos (körülbelül 600 kalória bevitelére szorítkozó) böjtnapokat és korlátozás nélküli napokat váltogató táplálkozási mintát, változó napi böjtöt, a harmadik csoport az edzésprogramban és az időszakos böjtben is részt vett, a negyedik, kontrollcsoportnál nem avatkoztak be az életmódba. 

A kutatók azt találták, hogy az edzést és az időszakos böjtöt elegyítő csoportnál 5,5 százalékkal csökkent a máj zsírtartalma, 5 százalékkal a testtömeg, emellett a derékbőség és a májenzimek szintje is csökkent. Javult továbbá az inzulinérzékenység, így a vércukorszint szabályozása is. Az inzulinrezisztencia a kontrollcsoporton kívül mindegyikben javult. A kombinált csoporthoz hasonló májzsírcsökkenést figyeltek meg a csak időszakos böjtölő alanyoknál is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szakemberek mindezek alapján úgy gondolják, hogy a kalóriakorlátozás, ami kulcsfontosságú eleme a testsúly csökkentésének, pozitívan hat a nem alkoholos zsírmájra. A szigorúbb kalóriakorlátozással járó, változó napi böjt pedig különösen hasznos lehet e szempontból. A témában további, hosszabb ideig tartó vizsgálatok szükségesek, és azt is fontos megjegyezni, hogy a drasztikus kalóriamegvonás nem való mindenkinek. Általában cukorbetegség esetén sem javasolják az időszakos böjtöt. 

Így hat a reggeli kávé a hasnyálmirigy működésére

A mindennapjainkat a nappalok és az éjszakák váltakozása határozza meg. A fény és a sötétség számos élettani folyamatot befolyásol. A cirkadián ritmus, vagyis a biológiai óra a szervezet egészére, így a vércukorszintre is hatással van.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük