Ez a két vitamin segíthet a zsírmáj kezelésében: a szerv gyulladását is visszafordíthatják
A friss kutatás biztató eredményeket tárt fel két vitaminnal kapcsolatban.

máj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

 A májbetegségek számos okra vezethetők vissza, korántsem mindig a túlzott alkoholfogyasztás áll a hátterükben. Napjainkban gyakori probléma a szerv nem alkoholos eredetű elzsírosodása, amely idővel visszafordíthatatlan elváltozásokhoz, májzsugorodáshoz is vezethet. 

 A kórkép egészségtelen életmód, illetve betegségek talaján is kialakulhat, amennyiben időben észreveszik, helyes táplálkozással, testmozgással visszafordítható az állapot. Előfordul azonban, hogy a folyamat átcsap egy agresszívebb formába. Bár gyógyszer jelenleg még nem létezik rá, nemrégiben egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy két vitamin kifejezetten hasznos lehet a kezelésében. 

Ez a két vitamin segíthet a zsírmáj kezelésében

A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD - non alocoholic fatty liver disease) lényege, hogy a májsejtekben túl sok zsír raktározódik. A probléma hátterében gyakran az elhízás, az inzulinrezisztencia, illetve a vérzsírok, főleg a trigliceridek emelkedett szintje áll. A kórkép világszerte rendkívül elterjedt, idősek, cukorbetegek és a has környéki zsírfelhalmozódással élők körében gyakoribb. Az állapot általában nem jár különösebb tünetekkel, előfordulhat fáradtság, valamint fájdalom, diszkomfortérzet a has jobb felső részén.

Az NAFLD átalakulhat egy agresszívebb formába (NASH - nonalcoholic steatohepatitis) is, melyben már a hegesedés és a gyulladás játssza a főszerepet. Ilyenkor hasi duzzanat, a bőr sárgás elszíneződése, lépmegnagyobbodás jelentkezhet.

A NASH-ban szenvedők mintegy 5-12 százalékánál idővel májzsugorodás alakul ki. Az állapot kezelésére jelenleg még nincs gyógyszer, többnyire életmódváltás és a testsúly csökkentése a javaslat. Májcirrózis esetén pedig májtranszplantáció válhat szükségessé. Kutatók a NASH kialakulási mechanizmusait vizsgálva nemrégiben azonban úgy találták, hogy két vitamin segíthet a kezelésben, megelőzésben.

A 2022 júliusában a Journal of Hepatology című szaklapban publikált tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a B12-vitamin és a folsav, vagyis a B9-vitamin többféleképpen is támogathatja a májat. Azt figyelték meg ugyanis, hogy a gyulladással és fibrózissal együtt a homocisztein nevű aminosav szintje is emelkedik, a máj magas homociszteinszintje pedig előidézi és tovább rontja a NASH tüneteit. Csökkentette egy speciális, a sérült sejtek eltávolításáért felelős fehérje, a syntaxin 17 hatékonyságát. A két B-vitamin nemcsak a fehérje működését támogatta, hanem a gyulladást és a hegesedést is javította, illetve a zsírfelhalmozódás visszafordításában, tehát a NASH progressziójának lassításában is segített. 

A cél a megelőzés

További kutatásokra van szükség a kórkép kezelésével kapcsolatban, főleg, mivel a vizsgálatok nagy része egérmodellek bevonásával készült. A szakemberek szerint azonban a két vitamin a terápia része lehet, illetve a már diagnosztizált betegek esetében érdemes megnézetni a szérum B12-, folsav- és homociszteinszintjüket, főleg igaz ez a cukorbetegekre, metformint szedőkre, vérszegényekre, valamint a vegetáriánusokra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A cél természetesen a megelőzés lenne, ennek alapja a kiegyensúlyozott, zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat előnyben részesítő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint az optimális testsúly megőrzése. 

3 népszerű ital, ami súlyosan károsítja a májat

Bár az alkoholt leszámítva az ivás és a májkárosodás kapcsolata kevesebbszer kerül szóba, fontos tudni, hogy a különböző üdítők is roncsolhatják a szervet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük