Ez a két vitamin segíthet a zsírmáj kezelésében: a szerv gyulladását is visszafordíthatják

A friss kutatás biztató eredményeket tárt fel két vitaminnal kapcsolatban.

máj

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

 A májbetegségek számos okra vezethetők vissza, korántsem mindig a túlzott alkoholfogyasztás áll a hátterükben. Napjainkban gyakori probléma a szerv nem alkoholos eredetű elzsírosodása, amely idővel visszafordíthatatlan elváltozásokhoz, májzsugorodáshoz is vezethet. 

 A kórkép egészségtelen életmód, illetve betegségek talaján is kialakulhat, amennyiben időben észreveszik, helyes táplálkozással, testmozgással visszafordítható az állapot. Előfordul azonban, hogy a folyamat átcsap egy agresszívebb formába. Bár gyógyszer jelenleg még nem létezik rá, nemrégiben egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy két vitamin kifejezetten hasznos lehet a kezelésében. 

Ez a két vitamin segíthet a zsírmáj kezelésében

A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD - non alocoholic fatty liver disease) lényege, hogy a májsejtekben túl sok zsír raktározódik. A probléma hátterében gyakran az elhízás, az inzulinrezisztencia, illetve a vérzsírok, főleg a trigliceridek emelkedett szintje áll. A kórkép világszerte rendkívül elterjedt, idősek, cukorbetegek és a has környéki zsírfelhalmozódással élők körében gyakoribb. Az állapot általában nem jár különösebb tünetekkel, előfordulhat fáradtság, valamint fájdalom, diszkomfortérzet a has jobb felső részén.

Az NAFLD átalakulhat egy agresszívebb formába (NASH - nonalcoholic steatohepatitis) is, melyben már a hegesedés és a gyulladás játssza a főszerepet. Ilyenkor hasi duzzanat, a bőr sárgás elszíneződése, lépmegnagyobbodás jelentkezhet.

A NASH-ban szenvedők mintegy 5-12 százalékánál idővel májzsugorodás alakul ki. Az állapot kezelésére jelenleg még nincs gyógyszer, többnyire életmódváltás és a testsúly csökkentése a javaslat. Májcirrózis esetén pedig májtranszplantáció válhat szükségessé. Kutatók a NASH kialakulási mechanizmusait vizsgálva nemrégiben azonban úgy találták, hogy két vitamin segíthet a kezelésben, megelőzésben.

A 2022 júliusában a Journal of Hepatology című szaklapban publikált tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a B12-vitamin és a folsav, vagyis a B9-vitamin többféleképpen is támogathatja a májat. Azt figyelték meg ugyanis, hogy a gyulladással és fibrózissal együtt a homocisztein nevű aminosav szintje is emelkedik, a máj magas homociszteinszintje pedig előidézi és tovább rontja a NASH tüneteit. Csökkentette egy speciális, a sérült sejtek eltávolításáért felelős fehérje, a syntaxin 17 hatékonyságát. A két B-vitamin nemcsak a fehérje működését támogatta, hanem a gyulladást és a hegesedést is javította, illetve a zsírfelhalmozódás visszafordításában, tehát a NASH progressziójának lassításában is segített. 

A cél a megelőzés

További kutatásokra van szükség a kórkép kezelésével kapcsolatban, főleg, mivel a vizsgálatok nagy része egérmodellek bevonásával készült. A szakemberek szerint azonban a két vitamin a terápia része lehet, illetve a már diagnosztizált betegek esetében érdemes megnézetni a szérum B12-, folsav- és homociszteinszintjüket, főleg igaz ez a cukorbetegekre, metformint szedőkre, vérszegényekre, valamint a vegetáriánusokra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A cél természetesen a megelőzés lenne, ennek alapja a kiegyensúlyozott, zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat előnyben részesítő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint az optimális testsúly megőrzése. 

3 népszerű ital, ami súlyosan károsítja a májat

Bár az alkoholt leszámítva az ivás és a májkárosodás kapcsolata kevesebbszer kerül szóba, fontos tudni, hogy a különböző üdítők is roncsolhatják a szervet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük