Így hat a reggeli kávé a hasnyálmirigy működésére - A cukorbetegség visszafordításához is fontos a cirkadián ritmus

A cirkadián ritmus felborulása növeli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

GettyImages-1093931680
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapjainkat a nappalok és az éjszakák váltakozása határozza meg. A fény és a sötétség számos élettani folyamatot befolyásol. A cirkadián ritmus, vagyis a biológiai óra a szervezet egészére, így a vércukorszintre is hatással van.

A felgyorsult életmód nem kedvez neki, az éjszakázás és az össze-vissza evés is a finomhangolt ritmus felborulásához vezet. Ez pedig a kutatók szerint a cukorbetegség, illetve a prediabétesz valószínűségét is fokozza. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szénhidrátanyagcsere-zavarok kezelésében különös figyelmet kéne fordítani a biológiai óra működésére. 

Cukorbetegség és cirkadián ritmus

A modern életmódra jellemző, hogy az ember egész nap eszik, ez részben annak köszönhető, hogy nem jut elég idő az elmélyült táplálkozásra. A nap főétkezése is egyre inkább a vacsora lett, ami mind későbbre és későbbre tolódik. A szervezet azonban nem így lett kitalálva. Ahogyan az alvási és az ébrenléti ciklusokat, úgy az emésztést is meghatározza a belső biológiai óra, vagyis a cirkadián ritmus működése. A cirkadián ritmus szempontjából alapvető fontosságú az alvás, a testmozgás és az étkezés időzítése, és ezek mindegyike meghatározó a cukorbetegség megelőzésének, illetve kezelésének szempontjából is. 

Az Egyesült Államokban található Salk Institute for Biological Studies professzora, Satchin Panda PhD fő kutatási területe a cirkadián ritmus. Vizsgálatai során arra a megállapításra jutott, hogy a diabétesz prevenciójában, valamint visszafordításában a biológiai órának rendkívül hangsúlyos szerepe lehet, így aztán meg kell próbálni visszaállítani a normális ritmust, figyelve a test jelzéseire. A testmozgás, az alvás és az étkezés hármasából szerinte az alvás a legfontosabb. A felnőtt szervezetnek 6-8 órányi megszakítás nélküli éjszakai pihenésre van szüksége.

A kutatások szerint már négy-öt napnyi rossz, öt óránál kevesebb alvás emelkedett vércukorszinthez vezethet. Egy-egy ilyen periódusban akár téves prediabétesz-diagnózist is kaphat az illető. A pihenés mennyiségének csökkenése az agy éhségszabályozó hormonjait is összezavarhatja. Mivel a szerv ilyenkor nem képes előre jelezni, hogy mennyit marad ébren az ember, fokozza az éhséghormon termelődését, hiszen az ébrenléthez több energiára van szükség. A kialvatlanság nassoláshoz vezethet.

Cikkünk Satchin Panda PhD A cirkadián diabéteszkód - Egyél, aludj és mozogj a megfelelő időben, hogy elkerüld vagy visszafordítsd a cukorbetegséget című könyve alapján készült.

szakacskonyv

Kerüld el, tartsd karban, fordítsd vissza a cukorbetegséget és a prediabéteszt, egyszerűen azzal, hogy mikor - nem pedig mit - eszel. A legújabb tudományos eredmények azt mutatják, hogy létezik egy egyszerű és hatásos módszer, amely a napi életmódodat (az étkezések, az alvás és a testmozgás időzítését) hozzáigazítja a szervezeted belső cirkadián ritmusához. 

A kötet szerzője a Salk Intézet vezető kutatója. Könyvéből megismerheted, hogyan térhetsz át a legkönnyebben az időszakos böjtre. A módszert használhatod a vércukorválasz optimalizálására, illetve a ,,diabétesz gonosz barátai" - a szívbetegség és az elhízás kockázatának - csökkentésére.

A könyv a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg, ajánlott fogyasztói ára 4699 forint.

  

Panda úgy véli, hogy az egész napos falatozás helyett az időszakos böjtölés lenne a cél, 10-12 órás időablak kialakításával, amihez következetesen ragaszkodni kell a mindennapokban. Az étkezések erre az időablakra korlátozódnának, lehetőség szerint a nassolások kiiktatásával. Mint mondja, a késő esti, tehát a vacsora utáni nassolás például felébresztheti a testet. Az időablak meghatározásánál érdemes arra figyelni, hogy az utolsó étkezés ne legyen túl közel a lefekvés időpontjához, az első pedig a felkeléséhez. 

Reggeli kávé

A szakember szerint sokan esnek abba a hibába, hogy reggel, közvetlenül ébredés után kávét vagy teát fogyasztanak, majd órák telnek el addig, míg esznek is valamit. Az italok elfogyasztása a böjt megtörésének, tehát az időablak elindulásának számít, méghozzá azért, mert beindítja a hasnyálmirigy és a gyomor óráit, a szervezet arra készül fel, hogy ételt kell emésztenie és feldolgoznia. Még problémásabb, ha valaki cukrot vagy tejet is tesz az italába, a hasnyálmirigynek ugyanis fel kell ébrednie ahhoz, hogy inzulint termeljen, és a sejtek fel tudják venni a bevitt, akár kifejezetten csekély (fél teáskanál körülbelül 2 grammnak felel meg) cukormennyiséget. Ideális esetben a vér egészéges éhgyomri vércukortartalma 5 gramm. Panda szerint reggel komplex szénhidrátokat érdemes fogyasztani, jó választás lehet például a zabkása túróval, esetleg egy kevés áfonyával. 

A cirkadián ritmust már a reggeli előtt is lehet támogatni néhány dologgal, így például azzal, ha az ember mindennap következetesen ugyanakkor kel fel. Az, hogy valaki hétvégente később ébred, általában jelzi, hogy a hétköznapokon nem jut elég alváshoz. Közvetlenül az ágyból kikelve érdemes elhúzni a sötétítőfüggönyt, hogy a beáramló fény is segítse a napkezdést, a fénnyel összefüggésben lévő élettani folyamatok beindulását. Ha jó az idő, szintén nagyon hasznos egy rövid, pár perces séta a természetes fényben. 

A cukorbetegség már önmagában is negatívan befolyásolja a cirkadián ritmust, így a betegeknek nehezebb dolguk van a helyreállításával, ám ettől hosszú távon pozitív eredmények várhatók. Fontos, hogy diabétesz és inzulinrezisztencia esetén szakember segítségével, iránymutatásával történjen a kezelés!

8 ideális reggeli cukorbetegeknek

Úton-útfélen hallani, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és bár jócskán vannak már ennek ellentmondó elképzelések is, tény, hogy a jól összeállított, egészséges reggeli ellát energiával, serkenti az agyműködést, és segít a vércukorszint stabilizálásában, ami egyben azt is jelenti, hogy nem leszel utána gyorsan éhes. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük