Javíthat a memórián ez az anyag: ha kimarad az étrendből, az idősebb korban okozhat gondot
Egy vegyületcsoport és a memóriajavulás között fedeztek fel kapcsolatot nemrég kutatók.
Ahogy az ember idősödik, úgy kell egyre több mindenre odafigyelnie, mert számos tényező befolyásolja az egészségét, beleértve a memóriáját is.
A 2023. május 30-án publikált kutatás szerint egy vegyület áldásos hatást gyakorolhat agyműködésre, ám ha hiányzik az étrendből, annak a következménye időskorban mutatkozhat meg.
Az időskori memóriazavar ellen
A kutatók arra jöttek rá, hogy azok, akik alacsony flavonoidtartalmú étrendet követnek, de pótolják ezt az növényi vegyületet, javul a memóriájuk. Az eredmény arra utal, hogy ez a vegyületcsoport komoly hatást gyakorol az emlékezőtehetségre.
A kutatást 3500 felnőtt bevonásával készítették. Két csoportra osztották őket, az egyikük 500 mg kakaóból kinyert flavonoidot kapott naponta, a másik pedig placebót. A kísérlet maga 3 éven át tartott. Különböző tesztekkel ellenőrizték közben a memóriát és az egyéb kognitív funkcióval kapcsolatos változásokat. Nem láttak nagy különbséget a két csoport között, mégis érdekes felfedezést tettek.
Bizonyos szubcsoportokban fejlődést ért el a plusz flavonoidbevitel. Azoknál, akik olyan étrendet követtek korábban, melyből hiányzott ez az anyag, memóriajavulást észleltek.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt sugallják, hogy a flavonoidok fogyasztása a jövőben az étrendi ajánlások részévé válhat. Nemcsak hosszabb életet biztosítanak, de kognitív szempontból is javulás érhető el velük, és a későbbi életkorban csökkenti a memóriaromlás kockázatát. Még további vizsgálatok szükségesek az eredmény megerősítésére, de bizakodásra adnak okot az eddigiek.
Bizonyos gyümölcsök és zöldségek kifejezetten bővelkednek benne, ilyen a szőlő, hagyma, brokkoli, paradicsom, barack és kelkáposzta, de akár étrend-kiegészítő formájában is bevihető.
Olvass tovább: 8 táplálék, ami támogatja az agyat és javítja a memóriát
Az agy szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik az ember.
8 táplálék, ami támogatja az agyat és javítja a memóriát: a szellemi hanyatlás megelőzésében is segíthetnek
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)