Irritábilisbél-szindróma elleni diéta, ahogy a szakember ajánlja - Négyből három betegnél beválik a módszer
Az IBS-sben szenvedő betegeknek jó megoldást jelenthet a FODMAP-diéta.

fodmap-diéta1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy, a felnőtt lakosság 9-23%-át érintő bélbetegség kezelésében hatásos diétát fejlesztettek ki néhány évvel ezelőtt az ausztráliai Monash Egyetem kutatói.

Az alacsony FODMAP étrendi ajánlással kapcsolatos főbb tudnivalókat dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Népbetegség a bélbetegség

Az irritábilisbél-szindróma, vagyis IBS egyaránt jelentkezhet erős hasi görcsök, puffadás és hasmenés formájában, de van, akinél székrekedést okoz, sőt a hasmenés és a székrekedés akár felváltva is követheti egymás egyazon betegnél.

fodmap-diéta4
Fotó: Charday Penn / Getty Images Hungary

Krónikus betegségről van szó, a betegek hol jobban, hol rosszabbul érzik magukat. Panaszaik felerősödhetnek más betegségek - például fertőzéses hasmenés - kapcsán, de nőknél a menstruáció idején is erősebbek a tünetek. Nagyon gyakori, hogy a hosszabb ideje tünetmentes beteg panaszai stresszhelyzetben ismét kiújulnak, de összefügg az étkezéssel is: bizonyos ételek vagy nagy mennyiségű táplálékbevitel miatt is rosszabbul érezhetik magukat.

Diétával is lehet gyógyulni

A hasi panaszokat gyógyszerekkel enyhíteni lehet: a kezelőorvos görcsoldó, székletfogó vagy épp hashajtó hatású készítményeket tud javasolni, ám a tüneti kezelés mellett, az IBS-sel való együttélés jelentős életmódbeli változtatásokat is igényel az érintettek részéről.

fodmap-diéta2
Fotó: NataBene / Getty Images Hungary

Egyértelműen hasznos a betegek számára valamilyen stresszkezelő technika elsajátítása és a rendszeres és kímélő testmozgás. Nagyon fontos emellett az étrend szerepe, a megfelelő diéta az egyik alapköve az IBS kezelésének.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sokáig azonban nem tudtunk igazán eredményes javaslatot adni a betegeknek, de néhány éve elérhető az alacsony FODMAP étrend. A Monash Egyetem tapasztalatai szerint ennek követésével négy irritábilisbél-szindrómás betegből három gyakorlatilag panaszmentes - mondja a doktornő.

Mi az alacsony FODMAP lényege?

A FODMAP egy mozaikszó. A kifejezés különböző szénhidrátokat jelöl: a Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok és Poliolok kezdőbetűinek összeolvadásából keletkezett. A rövid láncú szénhidrátok és bizonyos cukrok a vékonybélben rosszul szívódnak fel. A nem felszívódott szénhidrátok vizet szívnak a bélbe, illetve a vastagbélben élő baktériumokhoz kerülnek, amik megemésztik, erjesztik, és gázok képződnek.

fodmap-diéta5
Fotó: NataBene / Getty Images Hungary

Ennek a folyamatnak az eredménye az irritábilisbél-szindrómás betegeknél fokozottan megjelenő puffadás, hasfájás és hasmenés. Az alacsony FODMAP diéta során azokat az ételeket kell kerülni, amelyek nagyobb mennyiséget tartalmaznak a tüneteket okozó szénhidrátokból, és azokat lehet fogyasztani, amelyek alacsony FODMAP-tartalmúak.

Meddig és miről kell lemondani a diéta során?

A magas FODMAP-tartalmú ételek listája igen hosszú. Édesítésre kerülendő például a méz és a xilit, de fogyasztható a szőlőcukor és a sztívia. Alma helyett banán, tejtermékek közül csak a laktózmentes, gabonából csak a gluténmentes és a zab fogyasztható. A kerülendő és a fogyasztható ételekről a diagnózist követően kapható részletes tájékoztatás, a diéta összeállításához javasolt dietetikus segítségét kérni.

fodmap-diéta3
Fotó: PixelsEffect / Getty Images Hungary

Az első nyolc hétben teljes mértékben ki kell zárni a magas FODMAP-tartalmú ételeket, ezt követően fokozatosan vissza lehet vezetni, de figyelni kell, hogy visszatérnek-e a tünetek. A végleges diéta minden esetben személyre szóló, a beteg tüneteitől függ. A cél egy megengedőbb étrend, amely mellett panaszmentesség biztosítható.

Csak akkor segít, ha valóban IBS okozza a tüneteket

Dr. Sárdi Krisztina arra is felhívja a figyelmet, hogy az alacsony FODMAP diéta kizárólag diagnosztizált IBS esetén javasolt étrend. Senkinek nem javasolt pusztán azért belekezdenie, mert rendszeres hasi panaszokkal küzd.

Puffadást, hasmenést, hasi görcsöket és székrekedést más bélbetegség, ételallergia, ételintolerancia is okozhat, melyeknek szintén megvan a speciális diétája, ami segít megszüntetni a panaszokat. A kiváltó októl függően eltérő étrend szükséges, diétázni tehát csak célzottan, és abban az esetben kezdjünk, ha pontosan tudjuk, hogy mi okozza a tüneteinket.

Szupererős gyógynövények puffadás és székletzavarok ellen: IBS esetén is ajánlottak

Néhány erős gyógynövény a bélprobléma kínzó tüneteit is enyhíti.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük