Az irritábilisbél-szindróma tünetei gyerekeknél: fontos a korai felismerés
Az IBS nemcsak felnőtteknél, de gyerekeknél is előfordul: mik a jellemző tünetek?

ibs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az IBS vagy irritábilisbél-szindróma az emésztőszerv egy olyan betegsége, mely nagyon kellemetlen tünetekkel járhat együtt, és bár 20-30 éves kor közt a leggyakoribb a jelentkezése, nemcsak felnőtteket, hanem gyerekeket is érinthet.

Az IBS egy elhúzódó állapot, mely akár éveken keresztül is vagy élethosszig elkísérheti az érintetteket, megpecsételve mindennapjaikat és közérzetüket, hiszen sok kellemetlenséggel, hasmenéssel, székrekedéssel, hasfájással, puffadással, fájdalmas emésztéssel jár.

Az irritábilisbél-szindróma tünetei

A tünetekre szülőként nagyon fontos figyelni. Ha azt látjuk, hogy a gyerek nyűgös, és gyakran panaszkodik hasfájásra, esetleg a széklete sem rendszeres, arra máris fontos felfigyelni, és kikérni a gyerekorvos véleményét.

A tünetek között van

  • a sűrű hasfájás, hasi görcsök, gyomorfájás,
  • ha a gyereknek sokszor hasmenése, székrekedése van,
  • ha nagyon változó állagú a széklete,
  • jel az erős, hallható bélmozgás, mely néha még látszik is kívülről a hason,
  • további tünet a puffadás, 
  • a hányinger, hányás, vagy az előjel nélküli, hirtelen hányás szintén IBS-re utalhat.

A betegséggel levertség, alvászavar, fejfájás, hátfájás, koncentrálási nehézségek, illetve depressziós tünetek is társulhatnak.

Mitől alakul ki?

Mivel a bélfalban a fehérvérsejtszám megnő, arra lehet következtetni, hogy az IBS egy gyulladásos bélbetegség. Kialakulásának pontos okát nem ismerik, de feltételezhető, hogy a bélrendszer és az agy közötti információátviteli zavar lehet a háttérben. Az azonban megfigyelések alapján ismeretes, hogy a betegeknél a táplálkozás, illetve testi-lelki megterhelés vált ki aktuálisan panaszokat, vagy fokozza a meglévőket. Ami az előbbit illeti, egyes ételek, a túl gyors evés, a helytelen táplálkozási szokások válthatnak ki panaszokat, az utóbbit tekintve pedig a harag érzése, az idegesség, a stressz. Ezek sajnos gyerekeknél is előfordulnak.

A diagnózis felállítása

Az orvos, mielőtt felállítja a diagnózist, több egyéb lehetőséget ki kell hogy zárjon, melyek hasonló tünetekkel járnak: ilyen a gyomor- és bélrendszeri fertőzés, a vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, a glutén-, gyümölcscukor- vagy tejcukor-érzékenység, illetve a bél rákos megbetegedése. Utóbbi gyerekkorban nem annyira gyakori.

Egy laborvizsgálatot mindenképpen kérni fog az orvos, illetve székletmintát. A székletvizsgálatra azért van szükség, mert a diagnózis felállításában fontos tényező, ha a széklet vért tartalmaz, vagy valamely parazitát. Tesztek segítségével kizárják a különféle érzékenységek lehetőségét. A hasi ultrahang ugyancsak sokatmondó része a vizsgálatnak, valamint ha az orvos úgy dönt, akkor endoszkópos vizsgálatot is végezhetnek. Az orvos tanácsolhatja a pszichiátriai, illetve pszichológiai vizsgálatot is, mivel az IBS-nek van pszichológiai vonatkozása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hogyan gyógyítják?

A kezelés, a panaszok enyhítése lehetséges, de a gyógymódot egyelőre nem találták meg. Fontos a gyerek életében bizonyos változásokat eszközölni. Érdemes megfigyelni, mely ételek után jelentkezik rosszullét, és ezeket kerülni, ugyanúgy, ahogy a fűszeres vagy puffasztó ételek - például borsó, karfiol, bab, kelbimbó - fogyasztását is. Arra is oda kell figyelni - még jobban -, hogy a gyerek elég folyadékot igyon, ugyanis az IBS esetén a gyerek sok folyadékot veszít a hányás és hasmenés által, a kiszáradás pedig, minél kisebb egy gyerek, annál veszélyesebb.

Immunerősítő teák őszre

Ezekkel a teákkal megúszhatjátok megfázás nélkül az őszt. A gyerekek is szívesen kortyolgatják őket.

Ezt is szeretjük