A folyamatos puffadás mögött komoly betegség is állhat – Általános tünetek esetén is érdemes orvoshoz fordulni

A gyakori hasfájás és puffadás akár komoly betegséget is jelezhet.

Irritábilis bél szindróma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években hazánkban is népbetegséggé lett az irritábilis bél szindróma, a lakosság mintegy 15-20%-ánál jelentkezik valamilyen formában.

Az érintettek sokszor nem is ismerik fel, hogy szerteágazó tüneteik egy kórképet jelölnek, így sok a diagnosztizálatlan beteg. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán érdemes orvoshoz fordulni.

A családi halmozódás is növeli a veszélyt

Az irritábilis bél szindróma diagnózisát nehezíti, hogy nincsenek igazán specifikus, csak erre a betegségre jellemző tünetei - mondja a szakorvos. A betegek gyakori hasfájásra panaszkodnak, ezzel együtt hasmenés, székrekedés vagy mindkettő felváltva jelentkezik náluk.

ibs2
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Visszatérő probléma a jelentős mértékű puffadás, fokozott gázképződés. A tünetek kétszer gyakrabban jelentkeznek - elsősorban 30-50 év közötti - nőknél, mint férfiaknál, kialakulásának veszélyét növeli a családi halmozódás.

Vizsgálat és diagnózis

Az IBS kivizsgálása mindig a panaszok függvényében történik, ezért nagyon fontos, hogy a beteg az orvosi konzultáció előtt feljegyezze, hogy milyen időközönként milyen jeleket tapasztal. Mit fogyasztott a tünetek jelentkezése előtt, érte-e különösebb stressz vagy egyéb változás - például egy új gyógyszer szedése vagy valamilyen betegség, nőknél hormonális változások -, ami összefüggésbe hozható a panaszaival. 

ibs3
Fotó: jcsmily / Getty Images Hungary

- Ha laborvizsgálatokkal sikerül kizárni a fekély- vagy epebetegség valószínűségét, és egyéb szervi eltérést nem találunk, akkor valószínűsíthető az IBS diagnózisa. Ha a beteg beszámolója alapján a tünetei összefüggenek a táplálkozással, akkor ezt is vizsgáljuk. Felnőtteknél hasonló panaszokat a tejcukor-érzékenység is okozhat.

Így lehet hatékonyan kezelni a betegséget

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetése jelentős életmódváltást, speciális diéta követését igényli a beteg részéről. Az étkezések során fontos kerülni a puffasztó hatású ételeket, kímélő fogásokat készíteni, például sütés helyett párolással. Ezekről a változtatásokról a kezelőorvos részletesen tájékoztatja a beteget, az étrend átalakításához akár dietetikus segítsége is igénybe vehető.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Fontos a rendszeres mozgás, ez nemcsak a bélműködésre van jó hatással, de a stressz levezetését is segíti. A gyógyszeres kezelésnél általában mindig a legerősebb tünet határozza meg az alkalmazott terápiát: görcsoldásra, fájdalomcsökkentésre, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra vagy más, esetleg komplex szerre lehet szükség. 

A 10 legerősebb zöldség hasi görcsök és puffadás ellen: megnyugtat, és gyorsan segít

Puffadás és bélgörcsök idején ajánlott fogyasztani ezeket a zöldséges ételeket.

A 10 legerősebb zöldség hasi görcsök és puffadás ellen: megnyugtat, és gyorsan segít

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük