Hasfájás, hasmenés, fáradtság: a Crohn-betegség tünetei és kezelése
A Crohn-betegség egy krónikus, gyulladásos bélbetegség, amelyet komolyan kell venni.

GettyImages-1092605628
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos számtalan olyan betegség létezik, melyek kiváltó oka ismeretlen, ráadásul nincs rájuk olyan gyógymód, amellyel 100%-ban megszüntethetők. 

Ilyen kóros állapot a Crohn-betegség is, amely az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása, és amelynek létrejöttéhez valószínűleg több tényező együttes megléte szükséges. Dr. Koncz Zsuzsa, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa beszél a betegségről.

Mit lehet tudni a Crohn-betegségről? 

- Amikor az immunrendszerünk egészségesen működik, sok baktériumot, illetve beteg sejtet távolít el, mellyel megelőzi ezek további elfajulását. Néha azonban az immunrendszer nemcsak ezeket a beteg sejteket távolítja el, hanem egészséges sejteket is célba vesz, ilyenkor beszélünk autoimmun folyamatról, melynek kiváltó okát azonban nem tudjuk pontosan. Ehhez hasonló kóros folyamat történik Crohn-betegség esetén is, amikor immunrendszerünk természetes védekező mechanizmusa megtámadja az emésztőtraktus nyálkahártya-borítását - ismerteti dr. Koncz Zsuzsa.

GettyImages-151037786
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

- Ez a gyulladással járó folyamat fekélyképződéshez, súlyos esetben akár vérzéshez is vezethet. A betegség lefolyására jellemző lehet a tünetek időszakos fellángolása, például a tartós vagy fluktuáló jellegű hasmenés, hasi fájdalom vagy egyéb emésztőrendszeri problémák - folytatja dr. Koncz Zsuzsa.

Ezek a Crohn-betegség leggyakoribb tünetei

A betegség okozhat bélrendszeri tüneteket, melyek a krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenés, az alhasi, görcsös fájdalom, az étvágytalanság, fogyás, fáradékonyság, hőemelkedés vagy láz, ritkábban puffadás, hányinger, hányás. Azonban bélrendszeren kívüli tüneteket is produkálhat, például ízületi tüneteket, bőrelváltozásokat és kiütéseket, aftát a szájban vagy akár szemproblémákat is.

Milyen típusai vannak a betegségnek?

A Crohn-betegség érintheti a tápcsatorna bármely szakaszát, azaz a nyelőcsövet, gyomrot, vékony- és vastagbelet, ezért szinte nincs két ugyanolyan beteg. A betegség osztályozása függ a lokalizációtól, vagyis a tápcsatornai érintettség mértékétől és a klinikai megnyilvánulásától. Utóbbi szempont alapján három klinikai forma létezik.

GettyImages-898343438
Fotó: FatCamera / Getty Images Hungary

Az első a gyulladásos, melyre a bélnyálkahártya-fekélyek jelenléte jellemző, a második a bélszűkületek kialakulásával járó forma, a harmadik pedig a sipolyjáratok kialakulásával járó forma.

Nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat

A Crohn-betegség nőket és férfiakat egyaránt érinthet. Évente 100 000 egészséges emberből körülbelül 10-15 esetben alakul ki. A betegség családi halmozódást mutathat, azaz akiknek van Crohn-beteg elsőfokú családtagja, annál 10-20%-os eséllyel alakulhat ki a kórkép.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A fent felsorolt tünetek együttes előfordulása esetén mindenképpen gondolni kell gyulladásos bélbetegség lehetőségére. Mihamarabb gasztroenterológus szakorvoshoz kell fordulni, aki a konzultációt követően laborvizsgálatokat, valamint széklettenyésztéses vizsgálatokat rendelhet el. A diagnózis felállításához szükség lehet hasi ultrahangra, vastagbéltükrözésre vagy gyomortükrözésre is, melyek segítségével a teljes vastagbél és a vékonybél egy része áttekinthető és megvizsgálható, valamint a nyálkahártyából történő szövettani mintavételre is lehetőség nyílik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Mivel jelenleg nincs gyógymód a betegség végleges gyógyítására, így az elsődleges cél a tünetek csökkentése és a bélnyálkahártya hosszan tartó gyógyulása, melyre számos lehetőség létezik. A kezelés során alkalmazott gyógyszerek többsége az immunrendszer működését befolyásolja. Egyes gyógyszereket a fellángolási időszakban alkalmazunk, másokat pedig a nyugalomban lévő fázisban, hogy megelőzzük a következő fellángolást - tájékoztat dr. Koncz Zsuzsa.

- Előfordul, hogy több gyógyszert is ki kell próbálni, mire kiderül, hogy melyik a leghatásosabb az adott páciens esetén. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor nem gyógyszeres, hanem sebészeti beavatkozás válik szükségessé, mely a gyulladt vagy a szűkült bélszakasz eltávolítását jelenti. A tünetek bizonyos mértékű javulása néhány életmódbeli változtatással is elérhető. Ilyen lehet a rostdús ételek és a dohányzás elhagyása. Ezek mellett érdemes tartózkodni a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől is, mert a betegség fellángolását okozhatják - teszi hozzá a doktornő.

Bélkímélő ételek, melyek nem okoznak puffadást

Ezek a finom ételek akár IBS, azaz irritábilisbél-szindróma esetén is fogyaszthatók. Védik a bélfalat, segítik az emésztést, és növelik a bélflóra változatosságát. A kellemetlen puffadástól sem kell így tartani.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük