Mi növeli a hisztaminérzékenység kockázatát? Így lehet elkerülni a tünetek fellángolását
A hisztamin okozta tünetek hasonlóak az allergiás jelenséghez, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki.
A hisztaminérzékenység egyaránt egészségügyi és élelmiszer-biztonsági kérdés. A köznyelvben hisztaminérzékenységnek nevezett tünetegyüttes hátterében több betegség húzódhat meg.
A tüneteket a hisztamin szervezeten belüli túlzott mértékű felszaporodása váltja ki annak fokozott termelődése vagy csökkent bontása, illetve a táplálékkal történő toxikus mennyiség elfogyasztása miatt. A vegyület okozta tünetek hasonlóak az allergiás jelenséghez, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki - derült ki az MDOSZ legújabb közleményéből.
A hisztaminérzékenység rizikófaktorai
Általában elmondható, hogy az allergiás egyének érzékenysége fokozódik az erős fiziológiai hatású hisztaminra, így kiváltva az allergiás reakcióra emlékeztető tüneteket, úgymint az anafilaxiát, ödémát, szénanáthát, urtikáriát, viszketést.
Más esetekben a hisztamin azért szaporodik fel, mert a bontóenzim aktivitása csökken, tehát a diamino-oxidáz, röviden DAO, a hisztamin-N metiltranszferáz, röviden HNMT enzimek működési zavarával hozhatók összefüggésbe a tünetek. A magas szérumhisztamin-koncentráció több okból kifolyóan alakulhat ki, lehet genetikai hátterű, gyomor-bélrendszeri megbetegedésből fakadó, vagy felléphet a DAO enzim működését gátló gyógyszer szedése miatt, így a HNMT inaktiválódik, előidézve a hisztaminérzékenységet.
A tüdő-, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben és különösen magas vérnyomás esetén, valamint B12-vitamin-hiányban magasabb a kockázat, hogy a táplálékokban elfogyasztott hisztamin tünetokozó legyen. A gyomor-bélrendszeri megbetegedések közül elsősorban gyomorgyulladásban, irritábilisbél-szindrómában, röviden IBS, Crohn-betegségben, gyomor- és vastagbélfekélyben nagyobb a kockázat a hisztamin okozta tünetek kialakulására. A MAO, DAO és a poliamin-oxidáz, azaz PAO enzimeket gátló gyógyszereket szedők esetében pedig sérül az aminbontás, így szedésük esetén szintén gyakori a hisztamin okozta tünetek megjelenése.
A masztocitózis, azaz a hízósejtek megbetegedése és a hízósejt-aktivációs szindróma szintén hisztaminérzékenységgel jár. A masztocitózis lehet csak a bőrt érintő megbetegedés, de lehet szisztémás megjelenésű is. Létezik a hízósejteket érintő tumor, masztocitóma és MC-szarkóma, amelyek mind érintik a hisztamin termelését és bontását. Ezek a betegségek nagyon ritkák.
Hisztaminszegény étrend
A hisztaminfelszabadulással járó megbetegedések esetében a terápia a hisztaminszegény, más néven mediátorszegény étrend. Az esetek többségében az étrend önmagában nem elegendő a tünetek megszüntetésére, azt kiegészíteni szükséges antihisztamin-kezeléssel, vagy ha az enzimdefektus igazolódik, akkor DAO enzimpótlással.
Az étrendben a hisztaminfelszabadulást okozók, azaz liberátorok is kerülendők. A DAO-aktivitás növelése érdekében B6-vitamin-kiegészítés javasolt. Egy újabb összefoglaló szerint az aszkorbinsav DAO-gátló hatású, így a C-vitamin-szupplementáció, azaz táplálékkiegészítők kerülendőek.
Kevés biogén amin található a friss nyersanyagokban, ételekben, 10 mikrogramm alatt, így ezek szabadon fogyaszthatók a kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően. A fentieknek megfelelően a tudományos és a laikus forrásokban is eltérőek a hisztamintartalmú nyersanyagok listái, amely megnehezíti a hisztaminszegény étrend összeállítását. A fermentációval előállított hal-, hús- és zöldségkészítmények, hosszú érlelési idejű sajtok sok biogén amint tartalmaznak, 50 mikrogramm felett, így tünetkiváltók lehetnek, ezért ezek teljes mértékben kerülendők.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sok hisztamint tartalmaznak, így fogyasztásuk tilos: szárított szardella, halszósz, osztrigaszósz, fermentált, savanyított zöldségek, hosszú érlelési idejű sajtok, nem friss halak és halkészítmények, mivel a hal könnyen romló, magas víztartalmú hús. Az étrendben tilos fogyasztani alkoholt, mert az hisztaminfelszabadító, és csökkenti a DAO-aktivitást. Leginkább tünetkiváltók a pezsgő, a vörösbor, a fehérbor és a sör. Hisztaminfelszabadítók még a citrusfélék és a paraj is.
Ebben az étrendben különösen fontos a higiéniai rendszabályok betartása. Mindig ép, friss nyersanyagból készüljenek az ételek, amelyeket vagy azonnal, vagy rövid időn belül, hűtőben tárolást követően fogyaszt el a hisztaminérzékeny. Lényeges még az is számukra, hogy ne vásároljanak közeli lejáratú élelmiszert.
Hisztaminfelszabadulást a mozgás, hőmérséklet-ingadozás, érzelmi labilitás is kiválthat. A diéta mellett ezeket is figyelembe kell venni, hiszen a tünetek megjelenése nem minden esetben csak diétahiba következménye. Gyakori ebben a megbetegedésben, hogy a jól betartott diéta ellenére sem lesz tünetmentes az egyén.
Alvászavart, magas pulzust, bélpanaszokat okozhat: a hisztaminintolerancia tünetei szigorú diétával csökkenthetők
A hisztaminintolerancia más, mint az ismert táplálékérzékenységek, amelyek során az adott alapanyag elhagyásával a tünetek megszüntethetők, éppen ezért sokkal komplexebb diétát igényel.
Alvászavart, magas pulzust, bélpanaszokat okozhat: a hisztaminintolerancia tünetei szigorú diétával csökkenthetők
A hisztaminintolerancia szigorú diétát igényel a szerteágazó tünetek elmulasztására.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- viszketés
- vitamin
Eltűnik, majd újra felbukkan: éveken át kínoz a krónikus csalánkiütés
- allergia
- diéta