Mi növeli a hisztaminérzékenység kockázatát? Így lehet elkerülni a tünetek fellángolását
A hisztamin okozta tünetek hasonlóak az allergiás jelenséghez, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki.

hisztamin intolerancia
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hisztaminérzékenység egyaránt egészségügyi és élelmiszer-biztonsági kérdés. A köznyelvben hisztaminérzékenységnek nevezett tünetegyüttes hátterében több betegség húzódhat meg.

A tüneteket a hisztamin szervezeten belüli túlzott mértékű felszaporodása váltja ki annak fokozott termelődése vagy csökkent bontása, illetve a táplálékkal történő toxikus mennyiség elfogyasztása miatt. A vegyület okozta tünetek hasonlóak az allergiás jelenséghez, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki - derült ki az MDOSZ legújabb közleményéből.

A hisztaminérzékenység rizikófaktorai

Általában elmondható, hogy az allergiás egyének érzékenysége fokozódik az erős fiziológiai hatású hisztaminra, így kiváltva az allergiás reakcióra emlékeztető tüneteket, úgymint az anafilaxiát, ödémát, szénanáthát, urtikáriát, viszketést.

GettyImages-1177794861
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Más esetekben a hisztamin azért szaporodik fel, mert a bontóenzim aktivitása csökken, tehát a diamino-oxidáz, röviden DAO, a hisztamin-N metiltranszferáz, röviden HNMT enzimek működési zavarával hozhatók összefüggésbe a tünetek. A magas szérumhisztamin-koncentráció több okból kifolyóan alakulhat ki, lehet genetikai hátterű, gyomor-bélrendszeri megbetegedésből fakadó, vagy felléphet a DAO enzim működését gátló gyógyszer szedése miatt, így a HNMT inaktiválódik, előidézve a hisztaminérzékenységet.

A tüdő-, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben és különösen magas vérnyomás esetén, valamint B12-vitamin-hiányban magasabb a kockázat, hogy a táplálékokban elfogyasztott hisztamin tünetokozó legyen. A gyomor-bélrendszeri megbetegedések közül elsősorban gyomorgyulladásban, irritábilisbél-szindrómában, röviden IBS, Crohn-betegségben, gyomor- és vastagbélfekélyben nagyobb a kockázat a hisztamin okozta tünetek kialakulására. A MAO, DAO és a poliamin-oxidáz, azaz PAO enzimeket gátló gyógyszereket szedők esetében pedig sérül az aminbontás, így szedésük esetén szintén gyakori a hisztamin okozta tünetek megjelenése.

B12-vitamin.
B12-vitamin.
Fotó: Stephen Ackerman / Getty Images Hungary

A masztocitózis, azaz a hízósejtek megbetegedése és a hízósejt-aktivációs szindróma szintén hisztaminérzékenységgel jár. A masztocitózis lehet csak a bőrt érintő megbetegedés, de lehet szisztémás megjelenésű is. Létezik a hízósejteket érintő tumor, masztocitóma és MC-szarkóma, amelyek mind érintik a hisztamin termelését és bontását. Ezek a betegségek nagyon ritkák.

Hisztaminszegény étrend

A hisztaminfelszabadulással járó megbetegedések esetében a terápia a hisztaminszegény, más néven mediátorszegény étrend. Az esetek többségében az étrend önmagában nem elegendő a tünetek megszüntetésére, azt kiegészíteni szükséges antihisztamin-kezeléssel, vagy ha az enzimdefektus igazolódik, akkor DAO enzimpótlással.

GettyImages-748316731
Fotó: Alberto Bogo / Getty Images Hungary

Az étrendben a hisztaminfelszabadulást okozók, azaz liberátorok is kerülendők. A DAO-aktivitás növelése érdekében B6-vitamin-kiegészítés javasolt. Egy újabb összefoglaló szerint az aszkorbinsav DAO-gátló hatású, így a C-vitamin-szupplementáció, azaz táplálékkiegészítők kerülendőek.

Kevés biogén amin található a friss nyersanyagokban, ételekben, 10 mikrogramm alatt, így ezek szabadon fogyaszthatók a kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően. A fentieknek megfelelően a tudományos és a laikus forrásokban is eltérőek a hisztamintartalmú nyersanyagok listái, amely megnehezíti a hisztaminszegény étrend összeállítását. A fermentációval előállított hal-, hús- és zöldségkészítmények, hosszú érlelési idejű sajtok sok biogén amint tartalmaznak, 50 mikrogramm felett, így tünetkiváltók lehetnek, ezért ezek teljes mértékben kerülendők.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Sok hisztamint tartalmaznak, így fogyasztásuk tilos: szárított szardella, halszósz, osztrigaszósz, fermentált, savanyított zöldségek, hosszú érlelési idejű sajtok, nem friss halak és halkészítmények, mivel a hal könnyen romló, magas víztartalmú hús. Az étrendben tilos fogyasztani alkoholt, mert az hisztaminfelszabadító, és csökkenti a DAO-aktivitást. Leginkább tünetkiváltók a pezsgő, a vörösbor, a fehérbor és a sör. Hisztaminfelszabadítók még a citrusfélék és a paraj is.

Ebben az étrendben különösen fontos a higiéniai rendszabályok betartása. Mindig ép, friss nyersanyagból készüljenek az ételek, amelyeket vagy azonnal, vagy rövid időn belül, hűtőben tárolást követően fogyaszt el a hisztaminérzékeny. Lényeges még az is számukra, hogy ne vásároljanak közeli lejáratú élelmiszert.

GettyImages-90603340
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Hisztaminfelszabadulást a mozgás, hőmérséklet-ingadozás, érzelmi labilitás is kiválthat. A diéta mellett ezeket is figyelembe kell venni, hiszen a tünetek megjelenése nem minden esetben csak diétahiba következménye. Gyakori ebben a megbetegedésben, hogy a jól betartott diéta ellenére sem lesz tünetmentes az egyén.

Alvászavart, magas pulzust, bélpanaszokat okozhat: a hisztaminintolerancia tünetei szigorú diétával csökkenthetők

A hisztaminintolerancia más, mint az ismert táplálékérzékenységek, amelyek során az adott alapanyag elhagyásával a tünetek megszüntethetők, éppen ezért sokkal komplexebb diétát igényel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük