A hisztaminintolerancia egyre gyakoribb: mit szabad enni ilyenkor, és mit nem?
A hisztamindiéta azoknak segít, akik egyes élelmiszerekre tüsszögéssel, viszketéssel, hasfájással vagy csalánkiütéssel reagálnak.
Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak.
Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamindiéta lépéseit ismertette. A táblázat segítségével a javasolt ételek is sokkal könnyebben áttekinthetőek.
Kinek érdemes elkezdeni a diétát?
A hisztamindiéta hisztaminintolerancia esetén jelent megoldást. A diéta megkezdése csak akkor javasolt, ha a gasztroenterológiai kivizsgálás megtörtént. A hisztaminintolerancia-vizsgálat során vérvizsgálat - a diamino-oxidáz (DAO) -szint ellenőrzése - és a tüneteink, illetve az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása után állapítják meg a diagnózist. A kezelés alapja a hisztamindiéta.
A hisztamin egy olyan anyag, amely természetesen előfordul a testben és egyes élelmiszerekben. Akinél csökkent a DAO-enzim termelődése, nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamintermelést, ezeket hisztaminfelszabadító ételeknek nevezzük. A hisztamindiéta során tehát ezt a két élelmiszercsoportot kell kerülni, az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet a hisztaminintoleranciában szenvedő embereknek elkerülni a tüneteket.
Sokat segíthet az alacsony hisztamintartalmú étrend
A hisztaminintolerancia eredményességét a gyakorlati tapasztalatokon túl olyan klinikai kísérletek is igazolják, mint Wiener klinische Wochenschrift és fél éven át tartó, 316 hisztaminintoleranciás és 55 egészséges, kontrollcsoportot alkotó résztvevővel zajló kutatása. A hisztaminintoleranciás résztvevők laborértékei és tünetei is jelentősen javultak a 6-12 hónapon át tartó hisztamindiéta hatására. Még azok körében is, akiknél drasztikusan alacsony DAO-értéket mértek a vizsgálat kezdetén.
Egy másik tanulmányban a krónikus csalánkiütés tüneteinek csökkentésében bizonyult eredményesnek a négyhetes hisztamindiéta, de az atópiás ekcéma tüneteinek javulásáról is beszámoltak már a hisztamindiéta kapcsán.
Így kell étkezni a hisztamindiéta alatt
Az alábbi táblázat tartalmazza a hisztamindiétában kerülendő és javasolt élelmiszereket:
Kerülendő | Fogyasztható | |
Gabonafélék | Búzacsíra, hajdina | Búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek. Érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani. Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara durumtészta egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem, rozs-, zab- és árpapehely, (barna) rizs kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek, például rizstészta, bulgur, köles, quinoa, kuszkusz |
Tejtermékek | Nyers tej, hosszan érlelt és kemény sajtok, például ementáli, gouda, brie, camembert, roquefort, parmezán, cheddar, sajtkészítmények, például tömlős sajt; szójatej | Pasztőrözött tej; friss, nem érlelt sajtok, például mozzarella, ricotta, mascarpone, feta; friss túró; vaj; tejszín; tejföl; savanyított tejtermékek kis mennyiségben; rizs-, zab-, mandula-, kókusztej |
Tojás | Tojásfehérje | Tojássárgája |
Hús, húskészítmények | Minden nem friss, nem azonnal felhasznált hús; pácolt, füstölt húsok; sonka-, kolbászfélék és felvágottak; szárított húsok; belsőségek | Csak friss vagy vákuumcsomagolt húsfélék |
Halak, tengeri élőlények | Füstölt halak; halkonzervek; halkészítmények; hűtött halak - a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát - rákok; kagylók; egyéb tengeri gerinctelenek | Friss vagy fagyasztott hal |
Zsiradékok | Dióolaj; napraforgóolaj kizárólagos, bőséges használata | Változatos felhasználás mellett: olívaolaj; repceolaj; kókuszzsír; tökmagolaj; mákolaj; margarin |
Olajos magvak | Dió; kesudió; napraforgómag; földimogyoró; mák | A tiltólistán nem szereplők, kis mennyiségben. |
Zöldségek | Hüvelyesek - babfélék, szója, lencse -; padlizsán; savanyú káposzta; savanyúság; gombafélék; chilipaprika; paradicsom; spenót; hagymafélék | Friss, ép zöldségek: salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka |
Gyümölcsök | Ananász; avokádó; banán; guava, datolyaszilva; kivi; papaja; citrusfélék - citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime -; eper | Friss, ép gyümölcsök: alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye - kis mennyiségben -, gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt, tartósítószermentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök |
Italok | Alkoholok; fekete tea; kakaós italok; paradicsomlé; citruslevek; energiaitalok | Csapvíz; szénsavmentes ásványvíz; gyógyteák - főként csalán, zsálya, borsmenta -; nem citrustartalmú gyümölcslevek; zöldséglevek, kivéve paradicsomlé |
Egyéb | Maláta; édesgyökér; bors; általános ecet; borecet; balzsamecet; almaecet; bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka; ketchup; sűrített paradicsom; mustár; szójakészítmények - például szójaszósz, tofu -; konzervek és készételek; kakaópor; csokoládé; benzoátok; szulfitok; nitritek; glutamát; színezékek; húsleves; zselatin; élesztő | Zöldfűszerek - például rozmaring, kakukkfű, majoránna -; cukor; méz; növényi szirupok, például juharszirup, rizsszirup, eritrit, stevia |
Fontos, hogy nem csak arra kell figyelni, mi kerül a tányérra, épp ilyen lényeges az élelmiszerek tárolásának és elkészítésének módja is. A friss élelmiszerek hisztamintartalma alacsonyabb, mint a nem friss élelmiszereké. Ezért lényeges, hogy bevásárlás során a szavatossági idővel ellátott termékeket tekintve a legtávolabbi lejáratúak kerüljenek a kosárba. A megvásárolt élelmiszert minél hamarabb el kell fogyasztani. Érdemes inkább kisebb adagokat főzni, amennyit még frissen, aznap el lehet fogyasztani.
Hisztamindiéta mintaétrend
Hisztamindiéta összeállításában dietetikus segíthet.
Reggeli: egy szelet élesztőmentes kenyér bazsalikomos túrókrémmel, uborkával
Tízórai: egy alma
Ebéd: vegyes zöldségleves; sütőzacskóban sült, szaftos csirkecomb petrezselymes rizzsel és vegyes zöldsalátával
Uzsonna: egy marék cseresznye
Vacsora: görög saláta - uborka, paprika, feta sajt -, egy szelet élesztőmentes pirítóssal
Meddig kell így étkezni?
A hisztaminétrend összeállításánál nagyon fontos figyelembe venni az egyéni különbségeket. Mivel a DAO-szint csökkenése mindenkinél eltérő lehet, a tünetek súlyossága és így a diéta sem egyforma. A hisztamindiétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Általánosságban elmondható, hogy a hisztamindiétának van egy szigorúbb időszaka, ez általában néhány hét. Ezalatt tényleg minden problémás élelmiszer fogyasztását mellőzni kell. Ezt követően fokozatosan visszavezethetők az egyes ételek, és meg kell figyelni, hogy visszatérnek-e a tünetek.
10 hatékony gyógynövény bélhurut és hasfájás ellen: gyógyszeres kezelés mellett is fogyaszthatók
A hasfájás és a bélhurut kezelésében a gyógyszer és a diéta mellett a gyógynövények is segítenek.
10 hatékony gyógynövény bélhurut és hasfájás ellen: gyógyszeres kezelés mellett is fogyaszthatók
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- viszketés
- vitamin