Állandó bokaduzzanat és fájó térd is jelzi, ha rosszul jársz: hogyan érintse a láb a talajt?

A helytelen járás különböző mozgásszervi zavart, fájdalmat okozhat, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogyan érinti a láb a talajt.

Helyes járástechnika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy felnövünk, úgy alakítja ki mindenki egyedi járásmintáját, melyet a családtagoktól, a környezetünkben élőktől lesünk el. Az évek során még alakíthatnak rajtuk sportsérülések is, amik miatt kissé bicegőssé válhat a járás - így vagy úgy, mindenkinek természetesnek tetszik a sajátja.

Pedig a helytelen sétálás azon túl, hogy bokaduzzanatot és térdfájást okozhat, még a közérzetre is negatívan hat, és aki nem használja lábfejének minden részét séta közben, letargiát, fáradtságot érezhet. 

A helyes járás

Bármennyire is furcsán hangozhat, felnőttként sem szégyen elsajátítani az ideális járás alapjait. Először is a járás a sarok közepétől indul, és a külseje felé irányul, majd innen a talpélen keresztül vezetődik át a testsúly a talppárnákra és a lábujjakra. Ezzel négy részét is használod a lábfejnek: a sarkadat, a külső talpélt, a talppárnát és a lábujjakat.

GettyImages-1324095260

A rendezetlen járás, tehát hogyha folyamatosan egyetlen ponton éri erős nyomás a talpat, egy idő után sérüléshez vezet. Intő jelként szolgálhat, ha láthatóan szélesedik a lábfej, mert ez azt mutatja, hogy nem jól rendeződnek a csontok, és az izmok sem megfelelően alakultak ki. A helytelen járásnak több verziója létezik.

Az összezuhant lábfej

Amikor a terhelés a talpat a saroktól a nagylábujjig éri, akkor előbb-utóbb össze fog zuhanni a lábfej. Ez azt jelenti, hogy a nagylábujjat éri nagyobb terhelés, aminek következtében a többi lábujj felé fog hajolni, közben a térdek pedig befelé dőlnek. Ilyenkor a testsúly nem a lábfej külső, hanem a belső oldalára kerül, amitől a boka is besüllyed, térdfájást és bokafájást okoz.

Teli talpas sétálás

Amikor hajlítás nélkül mozdítja előre a lábfejét valaki, akkor teli talppal fogja a talajt érinteni. Ebben az esetben mindenféle talpmozgás nélkül végzi a lépést, közben az egész testsúlya a csípőjére és a medencéjére nehezedik. Ez hosszú távon a hát alsó részének fájdalmát, csípőfájdalmat eredményezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A csoszogó járás

Mindenki ismeri, milyen az, amikor valaki csoszogva jár, gyakorlatilag egymás után csúsztatja a lábait, szinte nem is emeli fel őket a talajról. Ebben az esetben a csípők mozgását követik a lábfejek, amikre a test összes terhelődése koncentrálódik. Legtöbbször ízületi gyulladástól szenvedő, idősebb betegeknél lehet tapasztalni ezt a fajta mozgást, akik tartanak az egyensúlyvesztéstől, pedig pont ezzel növelik meg az esések kockázatát.

A belső talpélen járás

Hasonlít a legelső helytelen járásfajtához, hiszen ebben az esetben is a lábfej belső részét terheli mozgás közben az illető, a különbség az, hogy egyszerre nehezedik erre a belső részre a súly. Ez azt jelenti, hogy a térd belső részére, a boka belsejére, a comb belsejére, tehát a láb összes belső részére ránehezedik a testsúly. A térdet, a combot és a medencét terheli le, idővel sérülést, fájdalmat eredményezve, és az egyenes testtartást is befolyásolja.

Cikkünk Yamuna Zake: Az egészséges láb című kötete alapján készült.

Gyerekkorunktól kezdve cipőt hordunk, ami miatt a lábfejünk és a talpunk egyes részeit alig, vagy egyáltalán nem használjuk. Ne csodálkozzunk tehát, ha idővel már nem olyan kényelmes a járás, ha fáj a térdünk vagy a hátunk, és még a rendszeres sportolás sem segít. A megoldás ugyanis az, hogy megszabaduljunk a rossz járási szokásainktól, hogy a lábfejünk és a talpunk teljes egészét használjuk éppen úgy, ahogyan a természet megalkotta.

Yamuna Zake legfőbb küldetése, hogy egyszerű és hatékony eszközöket adjon minden generáció tagjainak kezébe annak érdekében, hogy a testük folyamatos karbantartásával egészségesebb, boldogabb életet élhessenek.

Kiadja a Corvina Kiadó.

Ára 3490 forint.

8 súlyos betegség, amit a lábfej elváltozása jelez

A lábfejen is megjelenhetnek olyan tünetek, amik mögött komoly betegségek is meghúzódhatnak.

8 súlyos betegség, amit a lábfej elváltozása jelez: ilyenkor tényleg szükség van orvosi segítségre

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Corvina Kiadó, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük