A folyamatos lábfájdalmat nem csak a magas sarkú okozhatja - Sokan nem is sejtik, mi állhat a háttérben

Sokan a cipőkre gyanakodnak, amikor lábfájdalom kínozza őket, pedig más forrásból is eredhet a probléma

lábfájdalom3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfejfájdalmat okozhat.

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra is figyelmeztet, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet ilyen probléma.

Ilyen okok miatt fájhat a lábfej

Nem megfelelő cipő, sarkantyú, Morton-neuroma: közismert, hogy hegyes orrú, magas sarkú és túl lapos talpú cipő viselése is komoly irritációt és égő fájdalmat okozhat a lábfejben, ami a természetellenes helyzet miatt alakul ki. Egyes esetekben a lábfejben úgynevezett sarkantyú is megjelenhet, amely tulajdonképpen az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés.

lábfájdalom2
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Ez az állandó súrlódás következtében egy idő után nyomhatja a közeli idegeket, ami szintén fájdalomhoz, duzzanathoz, érzékenységhez vezethet. Kialakulhat még lábfejfájdalom az úgynevezett Morton-neuroma miatt is, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata, és szintén gyakran összefüggésbe hozható a nem ergonomikus cipők rendszeres használatával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gerincprobléma: sokakban fel sem merül, hogy a lábfájdalmat összekapcsolják az alsó gerincszakasz problémájával, az isiásszal. Bár az isiász - ülőideg-gyulladás vagy ülőidegzsába - legfontosabb és leggyakoribb tünete valóban a derékfájdalom, ez kisugározhat valamelyik láb irányába, és ütögetéssel is kiváltható.

lábfájdalom1
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek számos oka lehet, többek közt deréki szakaszon jelentkező porckorongsérv, degeneratív porckorongbetegség, ágyéki gerinccsatorna-szűkület, csigolyaelcsúszás az elhasználódás miatt vagy a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből idővel fáradásos törés alakulhat ki.

Fontos meghatározni, mi okozhatja a fájdalmat

Lábfejfájdalom esetén sokan azonnal talpbetétet vesznek, holott a legfontosabb feladat eldönteni, vajon nem gerinceredetű-e a lábfájdalom.

- Éppen ezért a fizikális vizsgálatnál azt is felmérjük, jelent-e nehézséget a láb felemelése, a lábujjhegyen járás, jelentkezik-e gyengeség a lábfejben, van-e nehézláb-érzés. Akkor is gyanakodhatunk gerincproblémára, ha csak az egyik lábfejben jelentkezik a panasz. Ha mindkét láb érintett, valószínűleg nem isiászról van szó, de az olyan gerinceredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna-szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt - ismerteti dr. Páll Zoltán.

lábfájdalom5
Fotó: yodiyim / Getty Images Hungary

Ha kiderül, hogy nem gerinceredetű ok a probléma, olyan hagyományos módszerek is segíthetnek, mint a pihentetés, a felpolcolás, és természetesen érdemes megfogadni az orvos tanácsát a cipőviselésre vonatkozóan is. Bármilyen oka is van a problémának, mindenképpen cél a fájdalom csökkentése, amely számos módon szóba jöhet, és a kiinduló problémától függ a módszer megválasztása.

lábfájdalom4
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

- Jó megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosikollagén-injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám-terápia és a nonszteroid, izomlazító hatású, infúziós, kúraszerű kezelések is. Súlyos, gerinceredetű probléma esetében pedig meg kell fontolni az idegsebészeti műtét lehetőségét. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, következhet a gyógytorna, amelynek célja a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok és a láb izmainak erősítése, kondícióban tartása - javasolja a szakorvos.

Kínzó láb- és fejfájás ellen: 8 pont a testeden, ami enyhíti a fájdalmat

Gyakori fájdalmak, ám nemcsak fájdalomcsillapítóval tehetünk ellenük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük