Komoly gerincproblémára is utalhat a folyton sajgó láb – Ilyen esetben kell orvoshoz fordulni vele

Nem megfelelő cipő vagy gerincprobléma okozza a lábfájást? Mutatjuk, mi a különbség köztük.

lábfájdalom nyitó 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lábfej fájdalma sokaknál csak kellemetlen, múló panaszként áll fenn, ám hogyha huzamosabb ideig tart, nem árt a probléma hátterét megvizsgálni.

Megfigyelhető, hogy a lábfej fájdalmát legtöbbször csak egy nem megfelelő cipő okozza, de dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos arra is figyelmeztet, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet a fájdalom.

Mi okozhatja a lábfej fájdalmát?

Szinte minden nő tudja, hogy egy hegyes orrú, magas sarkú cipő viselése komoly irritációt és égő fájdalmat okozhat a lábfejben, ami tulajdonképpen természetes, hiszen ez a viselet természetellenes helyzetben tartja a lábat.

Egyes esetekben a lábfejben úgynevezett sarkantyú is megjelenhet, amely tulajdonképpen az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. Ez az állandó súrlódás következtében egy idő után nyomhatja a közeli idegeket, ami szintén fájdalomhoz és más tünetekhez vezethet. Kialakulhat még lábfejfájdalom az úgynevezett Morton-neuroma miatt, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata, és szintén gyakran összefüggésbe hozható a nem ergonomikus cipők rendszeres használatával.

Gerincprobléma

Sokakban fel sem merül, hogy a lábfájdalmat összekapcsolják az alsó gerincszakasz problémájával, az isiásszal. Az isiász legfontosabb és leggyakoribb tünete valóban a derékfájdalom, ám ez kisugározhat valamelyik láb irányába, és ütögetéssel is kiváltható. Nem önálló kórképről van szó, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együtteséről, amelynek számos oka lehet, többek közt:

  • degeneratív porckorongbetegség,
  • porckorongsérv a deréki szakaszon,
  • ágyéki gerinccsatorna-szűkület,
  • az elhasználódás talaján létrejövő csigolyaelcsúszás,
  • a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből fáradásos törés alakulhat ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van, hogy orvosi diagnózisra van szükség

- A legfontosabb feladat, hogy eldöntsük, vajon nem gerinceredetű-e a lábfájdalom. Éppen ezért a fizikális vizsgálatnál azt is felmérjük, jelent-e nehézséget a láb felemelése, a lábujjhegyen járás, jelentkezik-e gyengeség a lábfejben, van-e nehézláb-érzés. Az is a gerincproblémára utalhat, ha csak az egyik lábfejben jelentkezik a panasz. Ha mindkét láb érintett, nem valószínű, hogy isiászról van szó, de az olyan gerinceredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna-szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt. A pontos diagnózisra építve már tudni fogjuk, milyen kezelés lehet a leghatékonyabb - hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Ha kiderül, hogy nem gerinceredetű ok a probléma, olyan hagyományos módszerekkel próbálkozhatunk, mint a pihentetés, a felpolcolás, és természetesen gondosan kell megválasztani a lábbelit is, segíthetnek egyes speciális talpbetétek. Bármilyen forrása is van a kórképnek, nagyon fontos lépés a fájdalom csökkentése, amely számos módon szóba jöhet, és a kiinduló problémától függ a módszer megválasztása.

Jó megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosikollagén-injekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám-terápia és a nonszteroid, izomlazító hatású infúziós, kúraszerű kezelések is. Súlyos, gerinceredetű probléma esetében pedig meg kell fontolni az idegsebészeti műtét lehetősége. Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, kiemelten fontos a gyógytorna, amelynek célja a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok és a láb izmainak erősítése, kondícióban tartása.

A történelem legbizarrabb lábbelijei: hihetetlen, mi számított egykor divatosnak

Akadnak olyan cipők, melyek nem szolgáltak más célt, mint a rendhagyó - akkoriban vonzónak tartott - kinézetet, és ezt úgy érték el, hogy a viselő lábát szó szerint megnyomorították.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük