Fáj a láb járás közben? Jelentéktelennek látszó tünet, ami komoly problémára utal

Súlyos következményei lehetnek az érszűkületnek, ha nem ismerik fel időben.

GettyImages-697576293
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érszűkület sokáig tünetmentes lehet, de a kezeletlen elváltozás akár a láb elvesztéséhez is vezethet. A kezdeti tünetekről és a betegség fokozatairól dr. Kósa Éva, a Trombózis- és Hematológiai Központ angiológusa beszélt.

Az érszűkület a szervezet oxigént és tápanyagokat szállító ereit, az artériákat általánosan érintő betegség, ám leggyakrabban a szív, az agy, az alsó végtag és a has ereiben alakul ki. A betegségnek különböző fokozatai vannak, a legvégső stádiumában az ér teljesen elzáródik, és megindul az adott szerv szöveteinek elhalása. Szív- és agyi infarktus, a végtagok üszkösödése következhet be.

Sokáig tünetmentes 

Az elváltozás hosszú ideig tünetmentes, vagyis panaszokat ugyan még nem okoz, de az érszűkületet kiváltó folyamat már elindult a szervezetben. Kialakulásának kockázata magasabb az idősek, dohányosok, cukorbetegek körében, és magas koleszterinszint, magasvérnyomás betegség esetén. A rizikócsoportba tartozók számára éppen ezért fontos a szűrővizsgálat. 

Érszűkületszűrés

Az alsóvégtagi érszűkület kimutatására az úgynevezett boka-kar index meghatározás alkalmas, amely során megmérik és összehasonlítják a karokon és a lábakon mért vérnyomásokat. Az arteriográfiás vizsgálat a szervezet ereinek általános állapotáról ad képet. Az érbetegség korai jeleit mutatja ki, amit azután célzott vizsgálatok követhetnek. Elsősorban tünetmentes esetekben, rizikófaktorok meglétekor javasolt. Mivel az egyes érterületekre vonatkozóan nem ad információt, ezért fontos hangsúlyozni, hogy tünetek jelentkezéskor már úgynevezett célzott vizsgálatokra van szükség. Célzott vizsgálatnak számítanak az említett boka-kar index meghatározásán túl a hasi, nyaki erek ultrahangvizsgálatai, illetve a kardiológus által elvégzett szív-érrendszeri vizsgálatok, például EKG, terheléses EKG, szívultrahang vagy izotópos vizsgálatok is. 

A lábfájás már a második stádium jele

A tünetmentest követően az érszűkület második fokozata, amikor egy megtett távolságot követően fájdalom jelentkezik az érintett lábban. A fájdalommentes távolságot 200 méter alatti és feletti csoportokba sorolták súlyosság szerint.

GettyImages-705016703
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Az érszűkületet ezért szokás „kirakatbetegségnek” is nevezni, mert a betegek séta közben gyakran megállnak, amíg a lábfájás csökken, mintha kirakatot nézegetnének. A harmadik stádiumban a betegnek már nemcsak járáskor, de nyugalomban is van fájdalma, majd a negyedik stádiumban a beteg láb már üszkösödik.

Korai stádiumban hatékonyabb a kezelés

Az érszűkület tehát sokáig tünetmentes lehet, de a terhelésre fokozódó lábfájás figyelmeztethet a betegségre, különösen, ha a betegnél az ismert rizikófaktorok is fennállnak. Dr. Kósa Éva hangsúlyozza, hogy az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. A tünetmentes érszűkületes beteg esetében elegendő a gyógyszeres kezelés, a rendszeres ellenőrzés és az életmódváltás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendszeres testmozgással - séta -, dohányzás elhagyásával, a testsúly normalizálásával és a meglévő alapbetegség - ha van, például cukorbetegség - kezelésével csökkenteni lehet a súlyosbodás kockázatát. 

Súlyos következmények

Műtét akkor válhat szükségessé, amikor a beteg a járásában korlátozottá válik. Üszkösödés vagy nyugalmi fájdalom esetén érsebészeti beavatkozásra már mindenképpen szükség van, hogy a végtag-amputáció elkerülhetővé váljon. A műtét szükségességéről érsebész dönt. Járáskor jelentkező lábfájdalmak sok egyéb betegséggel rendelkező, illetve egy egyébként jó állapotú betegnél is felléphetnek.

Emiatt fontos a kórképek pontos elkülönítése. Az érszűkület korai felismerése azért nagyon fontos, mert kezelése egy súlyosabb állapotban már sokkal nehezebb feladat, és lehetséges, hogy ilyenkor már a végtagamputáció veszélyével is számolni kell.

8 egészséges élelmiszer, ami kipucolja az érrendszert

A kezelésben fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrend kialakításának, amelyben dietetikus szakemberek segítségét érdemes kérni. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük