Nehezen sétálnak, lépcsőznek a perifériás artériás betegséggel élők: ezek a további figyelmeztető jelek

A perifériás artériás betegség kezdeti tüneteit sokan nem veszik komolyan, pedig a kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat.

vádli fájdalma
beauty and style
Top olvasott cikkek

A perifériás artériás betegség tüneteit sokan félreértelmezik, egyszerűen az idősebb kornak vagy a fáradtságnak tudják be.

Az állapot megfelelő kezeléssel jól karbantartható, anélkül viszont súlyos szövődményekkel lehet számolni, hiszen a kór érszűkülettel jár, így súlyos esetben stroke-hoz vagy szívrohamhoz, valamint szövetelhaláshoz vezethet, utóbbi akár a láb amputációját is szükségessé teheti.

Nehézzé válik a járás

A perifériás artériás betegség (PAD) a szívtől távol eső, a végtagok ereit érintő megbetegedés, amely általában az alsó végtagban fordul elő. A beszűkült artériák miatt az adott testrész vérellátása nem kielégítő, nem fedezi a szövetek szükségleteit. Általában érelmeszesedés talaján jön létre, ami a szív és az agy vérellátását is csökkenti.

Eleinte sok beteg nem tapasztal különösebb kellemetlenségeket, másoknál a nem megfelelő vérellátás széles skálán mozgó tüneteket okoz. A leggyakoribb panasz a járás közben jelentkező fájdalom, ami pihenésre megszűnik.

GettyImages-855140978
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

Emiatt olykor kirakatnéző betegségnek is hívják, mert az érintetteknek bizonyos távolságonként meg kell állniuk pihenni, majd egy kis idő múltán folytatni tudják a sétát. Hogy mennyit képesek egyszerre gyalogolni, az diagnosztikus jelentőséggel bír, ugyanis a megtett távolság az érszűkület mértékével arányos. A fájdalom következtében kialakulhat az időszakos sántítás (claudicatio intermittens). A betegség meglétét további tünetek is jelezhetik:

  • Fájdalmas görcsök az egyik vagy mindkét csípő, comb és vádli izomzatában bizonyos fizikai tevékenységek, például lépcsőzés vagy gyaloglás után, közben.
  • A láb gyengesége, zsibbadása. 
  • Előfordulhat, hogy az egyik alsó végtag vagy lábfej hidegebb, mint a másik.
  • Nehezebben gyógyuló sebek, különösen a lábfejen és a lábujjakon.
  • Az alsó végtag színének változása.
  • A lábujjkörmök és a szőr növekedése is lelassulhat.
  • Az érintett alsó végtag bőre kifényesedhet.
  • A pulzus gyengévé, nehezen kitapinthatóvá válhat.
GettyImages-970097244
Fotó: Staras / Getty Images Hungary

Míg eleinte a kellemetlenségek kifejezetten a fizikai aktivitás közben, illetve közvetlenül utána jelentkeznek, addig az állapot súlyosabbá válásakor már a pihenés során is zavarhatják a beteget. A fájdalom olyan intenzív lehet, hogy akár az alvást is akadályozhatja. A fenti tünetek észlelésekor mindenképp orvos felkeresése javasolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiket fenyegethet a betegség?

A perifériás artériás betegség rizikótényezői között szerepel a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás (különösen a hasi típusú), a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, valamint a vesebetegség is, utóbbi a PAD következménye is lehet. Az eltérés előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, ötvenéves kor felett jellemző. A dohányzás és a magas vércukorszint egyébként a kezelés hatékonyságán is ronthat. 

A kezelés célja a tünetek enyhítése, valamint a szövődmények megelőzése, ez általában életmódbeli változtatásokkal és gyógyszeres kezeléssel történik. Fontos a vércukor- és a koleszterinszint rendezése, valamint az optimális vérnyomás beállítása is. 

Kipucolják az érrendszert, védik a szívet: 8 egészséges élelmiszer, amit érdemes gyakran fogyasztani

Az érelmeszesedés kezelésében fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrend kialakításának, amelyben dietetikus szakemberek segítségét ajánlott kérni. Néhány általános szempontot azonban már a megelőzés miatt is érdemes megszívlelni. A nátriumbevitel csökkentése, valamint bizonyos táplálékok fogyasztása segítheti a prevenciót, mérsékelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük