Így jelzi a szervezet, ha kopogtat a cukorbetegség - Most kiderül, mikre érdemes figyelni
Gyakran már gyerekeknél is kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség, pedig a kóros állapot egészséges életmóddal megelőzhető.

kettes típusú cukorbetegség kialakulása egészség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, alattomosan alakul ki, és előtte több más kóros állapoton is keresztülmegy az érintett, míg végül kézhez kapja a diabétesz diagnózisát.

A 2-es típusú diabétesz kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A szakemberek egyöntetűen kimondják, hogy a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a vércukorértékek emelkedéséhez. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a 2-es típusú cukorbetegséghez vezető utat ismerteti.

Több év a diagnózisig

Sajnos egyre gyakoribb, hogy már fiatalabb korban, gyermekeknél is fellép a kettes típusú diabétesz. A diagnózisig több év is eltelhet, mivel az esetek többségében a kezdeti stádium tünetszegény. Sajnos sokszor a diagnosztizálás időpontjára már súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokainak felismerése nagy jelentőséggel bír, mert a megfelelő terápia idejében történő bevezetésével a szövődmények nagy része kivédhető. 

Inzulinrezisztencia is lehet a cukorbetegség előfutára

Tartósan magasabb inzulinszintek következtében csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kialakul az inzulinrezisztencia. Ekkor még a vércukor értékei nem feltétlen kerülnek ki a normál tartományból, de az inzulinszintek kiugrása már jelzi a problémát, ezért kell az OGTT során az inzulinértékeket is ellenőriztetni. Legjellemzőbb tünetei közt a menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, túlsúly, zsíros, pattanásos bőr, valamint a férfiakra jellemző területeken való szőrnövekedés szerepelnek.

IGT, IFG

A prediabéteszes állapotokhoz tartozó IGT és IFG esetén már a vércukorszint sincs a referenciatartományban. IFG esetén az éhomi vércukorszint enyhén emelkedetté válik, ekkor 6,1 mmol/l - 7 mmol/l mutat a vércukorszintmérő. IGT-ről - vagyis csökkent glükóztoleranciáról akkor beszélünk, ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik.

2-es típusú diabétesz

Amennyiben a kezelés nem kezdődik meg - vagy nem kellően hatékony -, úgy a következő állomás már a 2-es típusú cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia miatt a szervezet eleinte még több inzulin termelésével próbál kompenzálni, de ha a fokozott igénybevétel miatt a hasnyálmirigy kimerül, akkor már nem tud az inzulintermelés a megnövekedett igényekkel lépést tartani, és kialakul a 2-es típusú diabetes mellitus.

A kezelés lépcsőfokai a stádiumok függvényében

Akár IR, akár prediabétesz, akár már kialakult diabétesz esetén az elsődleges kezelés az életmód-terápia, vagyis a személyre szabott diéta, a rendszeres testmozgás, stresszkezelés. Nagyon fontos a probléma holisztikus megközelítése, vagyis nemcsak a laborértékeket, hanem a tüneteket, életkörülményeket is figyelembe kell venni, csakis így lehet meghatározni az optimális kezelést. Amennyiben az orvos úgy látja, az életmód-változtatás nem elegendő, akkor különböző támadáspontú orális antidiabetikumok állnak rendelkezésre. Állapotromlás esetén ezen szerek kombinációja jöhet szóba - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a hasnyálmirigy kimerülése megindul, úgy a tablettás kezelést inzulinterápiával kombinálják. Majd a hasnyálmirigy fokozódó kimerülésével egyre inkább az inzulinterápia kerül előtérbe.

A kezelés lépései

  • Életmódterápia.
  • Gyógyszeres kezelés.
  • Gyógyszeres kezelések kombinációja.
  • Gyógyszeres kezelés és inzulinterápia kombinációja.
  • Inzulinterápia.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre

A szigorú diéta mellett akad néhány gyógynövény, mely hatékonyan növeli az inzulinérzékenységet, segít stabilizálni a vércukorszintet, továbbá csökkenti a szövődmények kockázatát: a belőlük készült teákat megelőzésképpen és kezelés mellett is érdemes lehet fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük