Így jelzi a szervezet, ha kopogtat a cukorbetegség - Most kiderül, mikre érdemes figyelni

Gyakran már gyerekeknél is kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség, pedig a kóros állapot egészséges életmóddal megelőzhető.

Kettes típusú cukorbetegség kialakulása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség lassan, alattomosan alakul ki, és előtte több más kóros állapoton is keresztülmegy az érintett, míg végül kézhez kapja a diabétesz diagnózisát.

A 2-es típusú diabétesz kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A szakemberek egyöntetűen kimondják, hogy a helytelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a vércukorértékek emelkedéséhez. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a 2-es típusú cukorbetegséghez vezető utat ismerteti.

Több év a diagnózisig

Sajnos egyre gyakoribb, hogy már fiatalabb korban, gyermekeknél is fellép a kettes típusú diabétesz. A diagnózisig több év is eltelhet, mivel az esetek többségében a kezdeti stádium tünetszegény. Sajnos sokszor a diagnosztizálás időpontjára már súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A cukorbetegséghez vezető út lépcsőfokainak felismerése nagy jelentőséggel bír, mert a megfelelő terápia idejében történő bevezetésével a szövődmények nagy része kivédhető. 

Inzulinrezisztencia is lehet a cukorbetegség előfutára

Tartósan magasabb inzulinszintek következtében csökken a sejtek inzulinérzékenysége, kialakul az inzulinrezisztencia. Ekkor még a vércukor értékei nem feltétlen kerülnek ki a normál tartományból, de az inzulinszintek kiugrása már jelzi a problémát, ezért kell az OGTT során az inzulinértékeket is ellenőriztetni. Legjellemzőbb tünetei közt a menstruációs panaszok, teherbeesési nehézségek, túlsúly, zsíros, pattanásos bőr, valamint a férfiakra jellemző területeken való szőrnövekedés szerepelnek.

IGT, IFG

A prediabéteszes állapotokhoz tartozó IGT és IFG esetén már a vércukorszint sincs a referenciatartományban. IFG esetén az éhomi vércukorszint enyhén emelkedetté válik, ekkor 6,1 mmol/l - 7 mmol/l mutat a vércukorszintmérő. IGT-ről - vagyis csökkent glükóztoleranciáról akkor beszélünk, ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik.

2-es típusú diabétesz

Amennyiben a kezelés nem kezdődik meg - vagy nem kellően hatékony -, úgy a következő állomás már a 2-es típusú cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia miatt a szervezet eleinte még több inzulin termelésével próbál kompenzálni, de ha a fokozott igénybevétel miatt a hasnyálmirigy kimerül, akkor már nem tud az inzulintermelés a megnövekedett igényekkel lépést tartani, és kialakul a 2-es típusú diabetes mellitus.

A kezelés lépcsőfokai a stádiumok függvényében

Akár IR, akár prediabétesz, akár már kialakult diabétesz esetén az elsődleges kezelés az életmód-terápia, vagyis a személyre szabott diéta, a rendszeres testmozgás, stresszkezelés. Nagyon fontos a probléma holisztikus megközelítése, vagyis nemcsak a laborértékeket, hanem a tüneteket, életkörülményeket is figyelembe kell venni, csakis így lehet meghatározni az optimális kezelést. Amennyiben az orvos úgy látja, az életmód-változtatás nem elegendő, akkor különböző támadáspontú orális antidiabetikumok állnak rendelkezésre. Állapotromlás esetén ezen szerek kombinációja jöhet szóba - mondja dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ha a hasnyálmirigy kimerülése megindul, úgy a tablettás kezelést inzulinterápiával kombinálják. Majd a hasnyálmirigy fokozódó kimerülésével egyre inkább az inzulinterápia kerül előtérbe.

A kezelés lépései

  • Életmódterápia.
  • Gyógyszeres kezelés.
  • Gyógyszeres kezelések kombinációja.
  • Gyógyszeres kezelés és inzulinterápia kombinációja.
  • Inzulinterápia.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre

A szigorú diéta mellett akad néhány gyógynövény, mely hatékonyan növeli az inzulinérzékenységet, segít stabilizálni a vércukorszintet, továbbá csökkenti a szövődmények kockázatát: a belőlük készült teákat megelőzésképpen és kezelés mellett is érdemes lehet fogyasztani.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük