A cukorbetegség veszélyes szövődményei - Vaksághoz vezethet, ha nem kezelik

A cukorbetegség egy alattomos betegség, amely számos esetben egészen sokáig nem mutat semmilyen tünetet, mégis súlyosan károsítja a szervezetet.

Cukorbetegségnél látásromlás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sokáig elhanyagolt vagy rosszul kezelt diabétesz tönkreteszi az érrendszert, és a szövődményei akár vaksághoz is vezethetnek. 

A WHO adatai alapján az európai régióban a 18 éves és az annál idősebb korosztályból 64 millió ember él cukorbetegséggel. Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a cukorbetegség előfordulási aránya, és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotában  élők száma.

A cukorbetegség kialakulása és a szövődményei

A cukorbetegségnek több típusa létezik, ezek közül a legelterjedtebb a 2-es típusú cukorbetegség, a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek körülbelül 90%-a ebben szenved. Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.

cukorbetegség látásromlás 1 egészség
Fotó: zoranm / Getty Images Hungary

A cukorbetegség egyik legnagyobb veszélye, hogy az élelmiszerekkel bevitt cukor túl sokáig a véráramban marad, aminek következtében roncsolja az érrendszert, és ezáltal a létfontosságú szerveket. Szövődményei a szívben és a vesékben is súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak, köztük az egyik legfontosabb érzékszervben, a szemben is.

A cukorbetegség vaksághoz vezethet

A cukorbetegség a fejlett országokban, így Magyarországon is a lakosság vezető vaksági oka. Magyarországon a cukorbetegek 4,5%-a vak, ami háromszorosa a nyugat-európai átlagnak. Ennek az igen magas szám kialakulásának és növekedésének oka, hogy minél hosszabb ideje küzd valaki a betegséggel, annál nagyobb esélye van arra, hogy kialakuljon nála valamilyen szemkárosodás. A kezeletlen vagy nem jól beállított vércukorszinthez leggyakrabban az alábbi két szembetegség kapcsolódik:

  • Retinakárosodás, ami akár vaksághoz is vezethet - azaz retinopátia: A kezdeti stádiumban nincsenek tünetei. Ahogyan a többi szervnél, a retinában is a kis ereket károsítja a diabétesz, amik előrehaladott állapotban végül elzáródnak. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy új erek képződnek a retinában, de ezek már gyengébbek és merevek lesznek. A látásromlást és végül a vakságot az erekből kiszivárgó vér okozza.
  • Zöld hályog - azaz glaukóma: Amennyiben nem kezelik időben, ez a szembetegség is vaksághoz vezethet. A zöld hályog a megnövekedett szemnyomásnak köszönhetően alakul ki, aminek következtében az erek, amelyek a retinához és a látóideghez szállítják a vért, összenyomódnak. Súlyos esetben a retina és a látóideg károsodása látásvesztést okozhat. A zöld hályog kialakulása mellett a cukorbetegség feltehetően a szürke hályog kialakulásának a kockázatát is növeli.
zöldhályog szemvizsgálat cukorbetegség egészség
Fotó: ferrerivideo / Getty Images Hungary

A látáskárosodás megelőzése

Annak érdekében, hogy a beteg megóvja látását - többi létfontosságú szervével együtt -, törekedni kell arra, hogy időben fény derüljön a cukorbetegség tényére, ami az orvosa által beállított megfelelő kezeléssel manapság könnyedén kordában tartható. Mint a legtöbb betegség esetében, a megfelelő életmód itt is kulcsfontosságú. Az egészség megőrzése és a további problémák megelőzése érdekében szükség van helyes táplálkozásra, adott esetben az előírt diéta betartására, a rendszeres testmozgásra és a dohányzás mellőzésére. Az életmódbeli változtatások mellett fontos szigorúan követni az orvosa által előírt terápiát. Manapság szerencsére már szájon át szedhető, innovatív készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét. Ezenkívül minden diabéteszben érintett betegnek javasolt évente elmenni szemészeti vizsgálatra és rögtön felkeresni egy szakembert, ha valami szokatlant tapasztal saját, esetleg családtagjai vagy ismerősei szemével vagy látásával kapcsolatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Súlyos betegséget mutathat meg a szem: mi látszik, ha valaki májbeteg?

A betegségek korai diagnózisa pedig lényegesen megnövelheti nemcsak a gyors, de akár a teljes gyógyulás esélyét is. A szem szerencsére rengeteget elárul az aktuális egészségi állapotról.

Súlyos betegséget mutathat meg a szem: mi látszik, ha valaki májbeteg?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük