Állatokra is veszélyes az emberek egyik leggyakoribb betegsége - Hogyan előzhető meg?

November a cukorbeteg kisállatok hónapja. Tudd meg, hogyan csökkentheted a kockázatot!

Cukorbetegség állatoknál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor új kisállat kerül az ember otthonába, valószínűleg nem a cukorbetegség veszélye jut elsőként az eszébe. Pedig gyakori kórkép: 300 kutya vagy macska közül egyet érint. November a diabétesz hónapja, ezért az állatorvosok és az egészségügyi szakértők ilyenkor még inkább hangsúlyozzák a kisállatok cukorbetegségének megelőzését, felismerését és kezelését.

A diabétesz veszélyes állapot, nemcsak azért, mert maradandó károsodást okozhat a testben, hanem azért is, mert a korai fázisban, amikor még könnyen kezelhető lenne, sokszor teljesen tünetmentes.

A legfontosabb feladat: a megelőzés

A betegség elkerülésének leghatékonyabb és legmegbízhatóbb módja, ha mindent megteszel, hogy megelőzd. Kis kedvencedet így sok szenvedéstől és fájdalomtól óvod meg, miközben - valljuk be, ez is nagyon fontos - rengeteg időt, pénzt, aggódást és stresszt is megspórolsz.

A megelőzés lépései

  • A legalapvetőbb a rendszeres állatorvosi vizit. Függetlenül attól, hogy új társról vagy régóta veled élő kisállatról van szó, ha még nem beszéltél az állatorvossal a diabétesz megelőzéséhez szükséges teendőkről, mielőbb tedd meg.
  • A nőstény kutyák ivartalanítása. Őket ugyanis a hormonok aktivitása miatt még inkább fenyegeti a cukorbetegség. Az ivartalanítás erre kiváló megoldás, sőt, ez a lépés a nőstény macskák esetén is okos döntés lehet. Habár a tanulmányok szerint az elhízott hím macskák is hajlamosak a diabéteszre.
  • Megfelelő étrend. Nem mindegy, hogy husky vagy border collie a kutyád, vagy abesszin macskád van, mert a különféle fajoknak különböző a táplálékszükséglete, az egyéni adagolásról nem is beszélve. Érdemes kikérni az állatorvos utasításait arról, pontosan hogyan kell etetni a kisállatot, és semmiképp sem eltérni attól.
  • Az állat aktivitásának fenntartása. Nem meglepő módon a testmozgás is létfontosságú a diabétesz megelőzésében. A frissítő kocogások, átmozgató játékok vagy - idősebb állat esetén - a kellemes séták napi rendszeressége nagyon fontos.

A rossz hír az, hogy egyes fajták, különösen a kutyák esetében, genetikailag hajlamosak a cukorbetegségre, és ez ellen nem sokat tudsz tenni. A törpeuszkár, a tacskó, a schnauzer, a cairn terrier, a beagle és a sziámi macska sajnos nagyobb valószínűséggel lesz cukorbeteg. A kutyák leggyakrabban 7 és 9 éves kor között, a macskák pedig 8 és 13 éves kor között válnak diabéteszessé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A kisállat diabéteszének felismerése: az első jelek

Mivel az állat nem tudja szavakkal elmondani, hogy beteg, a gazdinak kell figyelnie rá. Vedd észre egészségi állapotának és viselkedésének változásait is. Az alábbiakban sorra vesszük a diabétesz jeleit, melyeket fel kell ismerni.

  • Az első tünetek egyike a gyakori szomjúságérzet. Ha észreveszed, hogy gyakrabban kell újratöltened az itatót, netán kisállatod szokatlan helyeken, például csapból vagy akár a vécéből issza a vizet, akkor kezdj el gyanakodni.
  • Ezzel párhuzamosan gyakoribb vizelés. Ha azt veszed észre, hogy kutyád sűrűbben kéri a sétáltatást, hogy kimehessen elvégezni a dolgát, vagy a macskaalomban több a vizelet a szokásosnál, esetleg a megszokott ürítési helyeken túl, a lakásban is könnyítenek magukon az állataid, az is fontos jel lehet.
  • Nassolni valókért és ételért való könyörgés, hízás nélkül. Ha kisállatod falánkabb lesz, mégis fogy, mielőbb vidd el az állatorvoshoz vizelettesztre.
  • A kutyák szeme ködössé válhat. Nagyon fontos, hogy ha ilyet látsz kutyád szemén, akkor is rögtön intézkedj, a diabétesz ugyanis akár a kutya megvakulását is okozhatja.
  • A macskák kevesebbet mosakodnak. Ha cicád elhanyagolja a tisztálkodást, és bundája koszolódik, fakul, durvul, az is a cukorbetegség jele lehet.
  • Kevesebb aktivitás, több alvás, erőtlenség. Ha azt veszed észre, hogy kisállatod egy ideje már nem kíván annyit játszani, hamar elfárad, és sokat pihen, mindenképp fordulj vele állatorvoshoz!

De mi is az a diabétesz, és egyáltalán kezelhető?

Cukorbetegségben a test nem képes megfelelően felhasználni a sejtek fő energiaforrását, a glükózt. Kétféle diabétesz létezik. Az egyes típusú cukorbetegség során a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint. A kettes típusú cukorbetegségben a test elegendő mennyiségű inzulint termel, de a sejtek nem tudják azt kielégítően felhasználni. Kutyáknál az egyes típusú cukorbetegség a gyakoribb, macskáknál pedig a kettes.

A cukorbetegség sok esetben egész életen át tartó betegség lehet, de a diabéteszes háziállat gondozásának ismerete elősegítheti a teljes és boldog mindennapokat. Ehhez elengedhetetlen a betegség időben való felismerése. Már említettük a rendszeres vérvizsgálatok fontosságát, de ha bármikor a cukorbetegség intő jeleit észleled, azonnal fordulj állatorvoshoz.

Pozitív diagnózis esetén az állatorvos a legtöbb esetben az inzulinterápiát írja elő, amelynek célja az inzulinhiány megszüntetése az állat szervezetében. Szigorú utasításokra és speciális étrendre kell számítani, ami a cukorbetegség kezelésének kulcsfontosságú része. Az egyénileg megszabott étrend a fizikai állapot, a cukorbetegség stádiuma és az életmód kombinációja alapján tevődik össze.

A testmozgás helyes mennyiségét és intenzitását is meg kell beszélni az állatorvossal, figyelembe véve az állat életkorát, egészségi állapotát és egyéb jellemzőit. Ha komolyan veszed az állatorvos utasításait, akkor minden esély megvan arra, hogy kisállatod hosszú, boldog és tartalmas életet éljen.

Fotók: Getty Images

Elegáns macskabanda tartja lázban az internetet

A netezők felfigyeltek egy bundás cicabandára, akik önfeledten játszanak a hóban, és közben annyira méltóságteljesek, hogy lehetetlen elmenni mellettük szó nélkül. A kis csapat Finnországban él, és három norvég erdei macska, név szerint Sämpy, Hiskias Hääppönen és Elmeri alkotja. 

Elegáns macskabanda tartja lázban az internetet: meg kell zabálni őket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük