Úgy kötődik a macska a gazdájához, ahogy a gyerek a szülőhöz a tudósok szerint
A kutyákhoz és a gyerekekhez hasonlóan a macskák is kialakítanak kötődést gondozóikkal.

cica-alszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A macskák is kialakítanak gazdáikkal olyan kötődést, amely hasonló a gyerekek és a kutyák által gondozóikkal kialakított kapcsolathoz - derítették ki az Oregoni Állami Egyetem kutatói. Ez az első alkalom, hogy kutatók tapasztalatok alapján kimutatták, hogy a babákhoz és a kutyákhoz hasonlóan a macskák is kimutatnak kötődést - monda Kristyn Vitale, az OSU kutatója, a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

- Mind a kutyák, mind a macskák esetében az emberekhez való kötődés a csemete és gondozója kapcsolatának adaptálását mutathatja. A kötődés egy biológiailag fontos magatartás. Tanulmányunk azt jelzi, hogy amikor a macska függőségben él az embertől, a kötődő magatartás rugalmas, és a macskák az embert jóléti forrásként használják - magyarázta Vitale.

Így tesztelték a macskák kötődését

Az amerikai kutatók tanulmányukban egy biztosbázis-tesztnek vetettek alá macskákat, hasonlóan ahhoz a teszthez, amelyek a gyermekek és a kutyák kötődését vizsgálják. A teszt idején a macskák két percet töltöttek egy új szobában gondozójukkal, majd két percet egyedül, majd újabb két percet ismét együtt. Amikor a gondozójuk visszatér két perces távollét után, a biztosan kötődő macskák kevésbé stresszesek, és figyelmüket megosztják az ember és a környezet között.

A kutatók elvégezték a tesztet kölyökmacskákkal és felnőtt állatokkal. Magatartási szakértők értékelték a tesztet, és a gyermekekkel és kutyákkal végzett hasonló tesztek feltételrendszere alapján értékelték a macskák magatartását. Az értékelhető 70 kölyökmacska közül 64,3%-ot ítéltek biztos kötődőnek, 35,7%-ot gyenge kötődőnek.

Úgy kötődnek, akár a gyerekek

A kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy egy szocializációs tréning megváltoztatja-e ezeket az arányokat. Egy hathetes tréning után azt találták, hogy nincs jelentős különbség. - Ha kialakult egy kötődési stílus a macska és gondozója között, idővel relatívan stabil marad, még egy tréning vagy szocializációs beavatkozás nyomán is - mondta Vitele.

A macskák a legtöbb háziasított állathoz hasonlóan számos kölyökkori jellemvonást megtartanak felnőttkorban is, és függenek az embertől gondozásban - tette hozzá. A kutatók ezért tesztelték az egyéves vagy idősebb macskákat is, az arány a biztos és a gyenge kötődés között szinte tükrözte a kölykökét - 65,8% volt biztos, 34,2% gyenge kötődő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vitale szerint meglepő volt az, hogy a biztos és a gyenge kötődés aránya a kölyök- és a felnőtt macskáknál szinte megegyezett az emberek esetében a gyermek és gondozója közötti kötődési aránnyal. Embereknél a gyermekek 65%-a kötődik biztosan gondozójához.

Fotók: Getty Images

Fura barátság szövődött a cica és a hiúz között

A kóbor cica éjjel lopakodhatott be az állatkerti ketrecbe valószínűleg némi enni- és innivaló reményében. Persze nem tudhatta, hogy kinek az otthonában találja magát, de a jelek szerint hatalmas szerencséje volt.

Ezt is szeretjük