Ettől is függ, hogy elhízik-e a kutya: érdekes összefüggést tártak fel a kutatók
A gazdi étkezési szokásai nagyban befolyásolják a kutyája súlyát is egy friss kutatás szerint.

duci-kutya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál - derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása. A szakemberek kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy kedveskedjenek háziállataiknak.

A dán kutatók 268 felnőtt kutyát tanulmányoztak, 20%-uk volt elhízott vagy túlsúlyos. Módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Az eredmények egyike egyértelmű összefüggést mutatott ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között. A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a hasonló gazdák körében, mint a normál alkatú tulajdonosoknál - írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Másként jutalmaz a túlsúlyos gazdi

- Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához. A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat - idézte Peter Sandøe bioetika-professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Korábbi tanulmányok szerint átlagosan 1,3 évvel rövidebb a kövér kutyák élettartama azokénál, akiknek korlátozzák étrendjüket. - Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, mint amikor megosztják a szendvics vagy a süti utolsó falatját kutyájukkal - mondta Charlotte R. Bjørnvad professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Az ivartalanítás hatása a súlyra

A szakemberek azt is megvizsgálták, hogyan hat a kasztrálás vagy a sterilizáció az állatok súlyára. Kimutatták, hogy a kasztrált hímeknél háromszor nagyobb a kockázata a túlsúlynak vagy az elhízásnak a nem kasztráltakhoz képest. A sterilizált nőstényeknél azonban nem találtak ilyen összefüggést a súlygyarapodással. Kimutatták ugyanakkor, hogy a nem kasztrált hím kutyákhoz képest a nőstény kutyáknál nő az elhízás kockázata, akár képtelenné tették őket a fogamzásra, akár nem.

- Ha a hímeket ivartalanítják, ugyanolyan magas a kockázata a túlsúlynak, mint a nőstények esetében. A kasztrálás csökkenti képességüket az étvágy szabályozására, és kisebbítheti az ösztönzést a mozgásra, ami a túlsúly egyik növekvő kockázata. Ezért a gazdinak gondosan kell megválasztania, miként eteti kedvencét - mondta Bjornvard.

Fotók: Getty Images

Ez a nő teljesen úgy néz ki, mint a kutyája

Amilyen a kutya, olyan a gazdája. Vagy fordítva? Lényegében mindegy, mert ezek a fotók magukért beszélnek.

Ezt is szeretjük