Szívbetegséget okoz a népszerű kutyaétrend: egyes fajtákra különösen veszélyes
Összefüggést találtak néhány divatos kutyaétrend és a szívbetegség egy típusa között.

kutya-ember
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Összefüggést találtak a kutatók a manapság népszerű, gabonamentes és hüvelyesekben gazdag kutyaétrendek egy része, valamint egy tápanyaghiányból eredő szívbetegség között - derült ki egy új tanulmányból. A davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei megállapították, hogy a szóban forgó étrendeken tartott kutyák szervezetében nincs elegendő taurin, ez az aminosav pedig fontos szerepet játszik a szív egészségében.

A taurinhiányról már évekkel ezelőtt megállapították, hogy úgynevezett kitágulásos szívizom-elfajuláshoz - DCM, dilatatív kardiomiopátia - vezet, mely szívelégtelenséget és halált okozhat - írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmányt vezető Joshua Stern szerint bizonyos kutyafajták genetikailag hajlamosabbak a DCM hagyományos típusára, ám a betegség mostanra már más fajtáknál, például a golden retrievernél is felütötte a fejét.

Kezelhető és elkerülhető állapot

A szakember két évvel ezelőtt figyelt fel az esetek megszaporodására, és jelenleg számos olyan kutyát kezel táplálkozással összefüggő DCM miatt, melyet korábban majdnem azonos étrenden tartottak. Stern 24 olyan golden retrievert vont be a vizsgálatába, melynél DCM-et és taurinhiányt diagnosztizáltak. A 24 kutyából 23-at korábban olyan étrenden tartottak, mely vagy gabonamentes, vagy hüvelyesekben gazdag volt, vagy mindkettő.

A szakember változtatott a kutyák étrendjén, és taurintartalmú étrend-kiegészítőt írt fel számukra. A változtatások nyomán egyet kivéve mindegyik állat állapota javult. A betegség legelőrehaladottabb szakaszában lévő, vagyis szívelégtelenséggel küzdő 11 kutyából 9-nél jelentős javulást vagy teljes felépülést figyeltek meg a kutatók. - Ez a tanulmány segített megerősíteni, hogy a genetikai eredetű DCM-mel szemben ez az állapot kezelhető és elkerülhető - húzta alá Stern.

Bizonyos tápanyagok hiánya okozhatja a bajt

A szakember szerint a problémát valószínűleg nem a gabonamentesség vagy a hüvelyesek nagy aránya okozza, hanem talán az, hogy az összetevők úgy hatnak egymásra, hogy csökkentik a taurinhoz való hozzáférést, vagy bizonyos tápanyagok egyszerűen hiányoznak az étrendből. Stern hangsúlyozta, hogy a mostani eredmények fényében a kutyatulajdonosoknak nem szabad hirtelen átváltaniuk másik étrendre, vagy taurintartalmú étrend-kiegészítőt adni kedvencüknek, hanem inkább konzultáljanak az állatorvossal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság - FDA - már tavaly figyelmeztette a kutyatulajdonosokat és állatorvosokat a kutyák étrendje és a DCM közötti lehetséges kapcsolatra. A hatóság tovább folytatja a vizsgálatot annak megállapítása érdekében, hogy pontosan mi az az étrendbeli tényező, mely a problémát okozza.

Ritka betegséggel született a kutya: egy csomó rajongót szerzett

Enzo nagyon különleges kutya, különlegessége pedig nemcsak cukiságában rejlik. A golden retriever egy ritka genetikai rendellenességgel, úgynevezett pigmentált szomatikus sejtmutációval született. 

Ezt is szeretjük