Egy rém egyszerű dolgon múlhat, hogy a kutya és a macska összebarátkoznak-e

Angliai kutatók kíváncsiak voltak a felhőtlen kutya-macska kapcsolat titkára. A titok nyitja, amilyen egyszerű, olyan meglepő.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak fejében megfordul a gondolat, hogy egyszerre tartsanak kutyát és macskát, és valószínűleg ugyanennyien végül meghátrálnak, már csak a két dudás egy csárdában filozófiája miatt is.

Pedig a szóbeszéddel ellentétben az egy fedél alatt élő ebek és cicák többnyire jól kijönnek egymással, noha a bársonytalpúak gyakrabban lendülnek támadásba, ha veszélyben érzik magukat. De, hogy mi a kutya-macska barátság titka? A Lincoln Egyetem munkatársai szerint a megfelelő időzítés.

A kutya-macska barátság titka

Nevezetesen az, hogy a macsekot még egyéves kora előtt össze kell ismertetni négylábú lakótársával, így jó eséllyel békés lehet az együttélés. A Journal of Veterinary Behaviour című szaklapban publikált tanulmányban Sophie Hall és kollégái arra is rávilágítanak, hogy a kutya-macska harc egyáltalán nem olyan, mint amilyennek a legtöbben képzelik.

A szakértők a brit, amerikai, ausztrál, kanadai és európai gazdákkal készített, internetes felmérés adataiból következtettek feltételezéseikre: a 748 válaszadó több mint 80%-ának elmondása szerint házi kedvenceik nagyszerűen kijönnek egymással, és csupán 3%-nál nehézkes az együttélés. Érdekes módon a kutyák egyötöde rendszeresen megosztja játékát a cirmossal, fordítva ez már kevésbé jellemző, mindössze 6%-ukra. 

Miért ellenségesebbek a macskák?

A kitöltött tesztekből az is kiderült, hogy a macskák háromszor nagyobb eséllyel lépnek fel ellenségesen a kutyákkal szemben, mint fordítva, sőt, tízszer valószínűbb, hogy meg is sebesítik őket egy-egy összezördülés során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakemberek szerint ez a viselkedés leginkább evolúciós okokra vezethető vissza: a kutyák háziasítása jócskán megelőzi a macskákét, plusz a nevelésük is sokkal könnyebb, így talán jobban képesek kontrollálni viselkedésüket. 

A macskák ezzel szemben gyengébbek, sebezhetőségük miatt pedig több visszaigazolásra van szükségük azzal kapcsolatban, hogy biztosan nem éri őket bántódás a kutya mellett. Hall szerint tehát egy kutyának sokkal egyszerűbb az élet egy macskával, mint fordítva.

Nézd meg ezt is - Pokoli kutyák és macskák: ijesztőbbek, mint egy horrorfilm

Amikor új családtag költözik a házba egy kutya vagy macska személyében, szinte megállíthatatlan vágyat érez minden friss gazdi, hogy lépésről lépésre dokumentálja a kis jövevény mindennapjait. Arról viszont, hogyan is érdemes fotózni a szőrös kedvenceket, érdemes lenne egy külön oktatást végigülni, hiszen a vakunak és az előnytelen szögeknek köszönhetően nemcsak emberek tudnak rettenetesen kinézni: az állatok sem fotogének a nap 24 órájában.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük