Mi történik, ha nyers hússal eteted a kutyát? Egyáltalán nem az, amit gondolnál

A szabadon élő vadállatokat nem fenyegeti ez a veszély, négylábú társaink viszont bajba kerülhetnek miatta, és minket is megbetegíthetnek.

Kutya etetése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban az egészséges életmód egyik alappillére, hogy a feldolgozott, mű élelmiszerektől próbálja magát távol tartani minden egészségtudatos ember. 

Sokan azonban kutyájukat is abszolút hagyományos, paleo, vagy más néven BARF étrenden tartják, azaz mindenfajta hőkezelés, főzés vagy sütés nélkül adnak nekik nyers húst. 

Komoly veszélyei vannak

A vadászkoszton a természetben élő ragadozók jól elvannak, érvként sokan fel is hozzák, hogy minek főzni a kutyának a húst, amikor a természetes élőhelyén magának sem állna neki konyhatündérkedni a blöki.

kutya séf konyha

A szabadon élő vadállat képétől azonban a házi kedvencként tartott négylábúak nemcsak külsőleg különböznek a legújabb kutatások szerint. Az emberek mellett felcseperedett kutyák sok-sok generáció alatt nem egyedül a jellemükben szelídültek meg, hanem gyomruk ellenálló-képessége is sokat veszített eredeti strapabírásából. Sok kutyánál például egyes húsfélékre való allergia is jelentkezhet, ami a régmúltban elképzelhetetlen feltételezés lett volna. 

A házi kutyák emésztése tehát bizonyíthatóan kényesebb lett, és vitathatatlan, hogy a nyers húsok nem éppen a legkönnyebben megemészthető étkek közé sorolhatók. Számos baktérium és parazita tanyázhat egy-egy szelet kezeletlen állati termékben, amivel felesleges terhelni az ebek szervezetét.

A kutyaeledelekkel is vigyázni kell 

Mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereknél, úgy az állati fogyasztásra szántaknál is rengeteg előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy forgalomba hozható legyen egy kutyaeledel. Egy felmérés azonban meghökkentő eredményeket hozott: 35 bevizsgált fagyasztott, állati fogyasztásra csomagolt hús közül 28-ban E. coli bacilust, 19-ben Listeriát, hétben pedig Salmonellát találtak, és paraziták is előfordultak bennük. Ezt több, különböző kutatás is alátámasztja, így szinte tényként kezelhető, hogy a kutyáknak szánt eledelek tele vannak kórokozókkal.

De akkor hogy lehet, hogy nem pusztulnak el a kutyák, miután felfalnak egy fél malacot? Természetesen úgy, hogy ezek a baktériumok és paraziták az állatok számára veszélytelenek, ellenben egy nagyon lényeges pontban fenyegetést jelentenek. Az állatok az elfogyasztott kórokozók hordozóivá válnak, és az állatról emberre terjedő fertőzések egyik legjelentősebb okozói lesznek ezáltal.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Egyéni tolerancia

Természetesen éppúgy, ahogy az embereknél, a kutyáknál is változó, melyik eb gyomra mit fogad el, mitől produkál panaszokat. Fontos kitapasztalni, hogy a háziállat melyik típusú ételtől energikusabb, melyiktől fényesebb a szőre, hiszen ők nem tudnak szólni, ha valami nem esik jól. A tenyésztett fajtáknál gyakoribb az érzékeny bélrendszer, rájuk különösen oda kell figyelni, de bármilyen kutyánál hasmenés, hányás vagy egyéb külső tünet jelentkezik, el kell gondolkodni az étrend megváltoztatásán, vagy tápváltáson.

Megelőzés

Ahhoz, hogy elkerüld a megbetegedés rizikóját, higiéniailag kell kockázatmentessé tenned a főzőcskézést. A fagyasztott hús kiolvasztása a hűtőben jól lezárt tárolóban történjen, lehetőleg egy alsóbb polcon, hogy az esetlegesen kiszivárgó, olvadt húslé véletlenül se szennyezze be a polcokat vagy más élelmiszereket. A kézmosás fontossága nemcsak a tömegközlekedés után fontos, hanem kutyaetetés és simogatás után is. Legyen elkülönítve az emberek és az állatok edény-, illetve tányérkészlete, ne rakd le a maradékot a saját tányérodon, hanem kapard át a kutyáéba. Az edények tisztán tartásával eleve rengeteg fertőzés és betegség megelőzhető. Apróságok, de érdemes odafigyelni rájuk, hiszen a fertőzések kockázatát már csak ezzel a pár trükkel is nagyon nagymértékben csökkentheted. 

Nézd meg ezt is - Rosszcsont kutyák

Ha te is kutyával élsz együtt, nemcsak az etetés körüli mizéria lehet ismerős: az ebek az ember legjobb barátai, mégis előfordul, hogy akaratlanul rossz fát tesznek a tűzre. Haragudni azonban képtelenség rájuk: a lebukás pillanatában elképesztően édesek, ahogy rájönnek, hogy a gazdi most nem örül annak, amit tettek. 

Ilyen, amikor tetten érik a rosszalkodó kutyát: cuki fotókon a lebukás pillanata

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük