59 ezren halnak bele évente, pedig egyszerűen megelőzhető a veszélyes kór

A globalizációs folyamatoknak köszönhetően könnyedén elterjedhet Európában is a veszettség, ezért fontos a védőoltás.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A globalizációs folyamatoknak köszönhetően könnyedén elterjedhet Európában is a veszettség, ezért fontos a védőoltás.

Szeptember 28-án lesz a veszettség világnapja, ezért a veszélyes betegség elleni harc fontosságát hangsúlyozzuk. Ez a kór évente 59 ezer ember haláláért felelős. Habár a legtöbb emberi halálesetet Ázsiában és Afrikában regisztrálták, a veszettség a globalizációs folyamatoknak köszönhetően könnyedén elterjedhet Európában is. Az emberi megbetegedések 99%-át kutyaharapás okozza, így a saját és állataink egészségének megőrzése érdekében követnünk kell a kötelező védőoltással kapcsolatos irányelveket.

A világnap azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a veszettség elleni védekezés fontosságára, illetve, hogy hangsúlyozza a betegség elleni harcban elért eredményt. Holnap van továbbá a francia mikrobiológus és kémikus, Louis Pasteur 1895-ös halálának évfordulója is, aki az első, embereknek szánt veszettség elleni oltóanyagot fejlesztette ki.

A veszettség az egyik legveszélyesebb zoonózis, ami a fertőzött állat nyálával terjed az idegek mentén. Emberi megfertőződés esetén kialakulása megelőzhető a megfelelő gyógykezeléssel, amennyiben az nyomban megkezdődik. A gyors kezelés és oltás hiányában azonban a betegség szinte mindig végzetes: a legmagasabb halálozási rátával rendelkezik. A kutyák számára a gyógyulási esély még kisebb, számukra a védőoltás jelenti az egyetlen lehetőséget.

A betegség tünetei változatosak

- A veszettség különböző idegrendszeri zavarok tüneteiben mutatkozik meg, a betegség lefolyása a fertőzött állat fajától függ - mondta Michał Ceregrzyn DVM, PHD, a Kisállatorvos szakértője. - A legmegbízhatóbb tünetek a hirtelen és jelentős viselkedésbeli változások, az egyik legtipikusabb tünet például a megmagyarázhatatlan bénulás, ami az idő előrehaladtával fokozatosan erősödik.

A viselkedésbeli változások közé tartozhat az étvágy hirtelen csökkenése, az éberség vagy az idegesség, ingerlékenység és hiperérzékenység. Az eredetileg nyugodt kutyák például még nyugodtabbá, míg más állatok nagyon izgatottá válhatnak. A betegség első szakaszában az állat viselkedése bizarrá válik, úgy tűnhet, hogy nem ismeri fel a saját gazdáját, vagy furcsa dolgokat nyalogathat.

Az is előfordulhat, hogy az állat állandóan a megharapott területet nyalogatja, harapdálja és rágcsálja. A vírus előrehaladtával a fertőzött kutya érzékelése túlérzékennyé válik. A következőkben a torok és az állkapocs bénulása következhet be, ami a száj habzásának jól ismert tünetét váltja ki. Irány- és koordinációvesztés is előfordulhat a hátulsó lábak bénulásának következtében. A veszettségnek két típusát különböztetjük meg: bénulásos és dühös veszettséget.

Utóbbit az extrém viselkedésbeli változások jellemzik, mint például a túlzott agresszió és támadási hajlam. A bénulásos veszettség tünete az elgyengülés, koordinációvesztés, majd bénulás. Egy barátságos állat vágyhat magányra, vagy egy amúgy barátságtalan hirtelen barátságossá válhat. Nem jellemző agresszivitás alakulhat ki, a vadon élő állatok elveszíthetik az embertől való félelmüket, sőt, az éjszakai állatok nappal válhatnak aktívvá akár. Így, ha ilyen viselkedést tapasztalunk vadon élő állatoknál, mindig legyünk nagyon óvatosak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Európa közvetett veszélynek van kitéve

A WHO szerint az emberi veszettségi esetek több mint 99%-át fertőzött kutya harapása okozza. Annak ellenére, hogy biztos módszerek érhetők el ennek a zoonózisnak az elhárítására, évente körülbelül 59 ezer ember veszti életét kutyák által terjesztett veszettség miatt - az esetek több mint 95%-a Afrikában és Ázsiában fordul elő.

Bár Európa kívül esik a fő veszélyzónán, a statisztikák szerint Közép- és Kelet-Európában a házi- és vadállatok még mindig veszélyben vannak, a veszettség veszélye pedig egész Európában jelen lehet. A vírus leggyakoribb hordozói a rókák és denevérek, melyekről a fertőzés háziállatokra vagy emberekre is átterjedhet. 2016-ban Lengyelországban, Magyarországon és Romániában is jelentettek rókaveszettségi eseteket.

Denevérveszettséget Lengyelországban, Németországban és néhány más európai országban jelentettek. A magyarországi statisztikák szerint tavaly három állat esetében észleltek veszettséget: egy róka és két kecske fertőződött meg. Az EFSA számára jelentő országok között az elmúlt években csökkent a fertőzött rókák és kutyák száma, a fertőzött denevéreké viszont nőtt. Bár ezek az esetek egyedülállók, mégis jól mutatják, hogy a vírus jelen van, és minden esetben gondoskodnunk kell állataink védelméről.

Mi viszonylag biztonságban vagyunk, de ennek fenntartása állandó odafigyelést és védelmet igényel. Az Európában élőknek szintén oda kell figyelniük a veszélyre, hiszen globális világunkban nincsenek országhatárok. Európában 1990 és 2012 között 210 ember vesztette életét veszettség miatt. 31 ember halálát az okozta, hogy egy vírus által fertőzött övezetben tett látogatást: általában Afrikában vagy Ázsiában, az esetek 90%-ában pedig kutyaharapás okozta a fertőzést.

Bár rendkívül ritka, a veszettség szervtranszplantáció útján is terjedhet. 2005 februárjában hat német beteg kapott szerveket és szövetet egy veszettséggel fertőzött donortól, közülük hárman életüket vesztették a donor korábbi egészségügyi állapota miatt.

A veszettséggel fertőzött kisállatok importálása szintén komoly veszélyforrás lehet Európában: 2008-ban Franciaország például elvesztette veszettségmentes státuszát két évre, mert illegálisan importált, veszettséggel fertőzött kutyák okoztak másodlagos eseteket. 2000 és 2013 között Franciaországban 22 importált állat esetében regisztráltak veszettséget, a legtöbb esetben oltatlan kutyakölykökről vagy fiatal kutyákról volt szó - 21 kutya és 1 macska.

Globális megoldás: tudatosság és oltás

A veszettség világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet erre a veszélyes betegségre. Minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy megállítsuk, de ahhoz, hogy javítsuk a tudatosságot, megelőzzük a veszélyeztetettséget, és növeljük a kutyák átoltottsági arányát, összehangolt fellépés szükséges minden érdekelttől lokális, nemzeti, regionális és globális szinten.

Minden európai országnak kötelező oltási programja van a kutyák veszettsége ellen: az oltás gyakoriságát az ország veszélyeztetettségi szintje határozza meg. Lengyelországban és Magyarországon minden évben szükséges beadatni az oltást, hogy biztosítani lehessen a kutyák és az emberek védelmét. A macskák számára ez nem kötelező minden országban, de, mivel a fertőzés veszélye fennáll, a megelőzés érdekében javasolt a rendszeres vakcinázás.

A zoonózis komolyságát figyelembe véve a WHO, az OIE, a FAO és a GARC közösen fejleszt globális stratégiát arra, hogy 2030-ig megszüntessék a veszettség veszélyét a közegészségügyre. - Jól kidolgozott oltásprotokollra van szükség ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a vadállatok és háziállatok egészségét - ismertette a szakértő. - Ez a közegészségügyre is jó hatással lenne.

A cél, hogy az enzootikus területeken elérjük a kutyák 70%-osnál magasabb átoltottsági arányát - e szint alatt terjed jelentősen a fertőzés a kutyák között -, így megelőzhetjük a veszettség emberre való átterjedését is. Ennek érdekében a világon mindenhol szükséges beoltani a kutyákat és macskákat, hiszen így tudjuk biztosítani kisállataink és saját biztonságunkat.

Ezt is szeretjük