Ismét fertőz a kutyaközösségek réme: így védhető ki a kennelköhögés

A kennelköhögés egy csúnya kutyabetegség, amit könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak az embereknél, de a négylábúaknál is beköszöntött a felső légúti fertőzések szezonja: a kennelköhögés egy rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladás, mely jellemzően a csoportban tartott, kutyatársaságot gyakran látogató kedvenceket érinti. A görcsös köhögéssel járó betegség általában néhány hét alatt gyógyul, de rendkívül kellemetlen élmény mind a kutya, mind a gazdája számára.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a kutyaiskolában vagy futtatókban, kutyapanziókban, kiállításon megforduló kutyákat megfelelően immunizáljuk. A természetes védettség, melyet a kutyakölykök születésükkor kaphatnak abban az esetben, ha vakcinázott volt az anya, 6 és 12 hetes kor között kezd el csökkenni: a kiskutyák kezdő oltásainak beadatását ebben az életkorban szükséges elkezdeni, a teljes védettséget nyújtó immunizálást pedig az állat élete végéig tartó emlékeztető oltásokkal érhetjük el - az egyéb fertőző betegségekkel szemben.

A kennelköhögés esetében a kevert kóroktan miatt a teljes védettséget nehéz elérni, de legalább nagymértékben csökkenthető a fertőződés lehetősége. Ha a kutya sokat jár közösségbe, kutyaiskolába vagy futtatóba, érdemes a jogszabályi előíráshoz kötött veszettség, valamint a kombinált oltások mellett a kennelköhögés ellen is beoltatni.

Akár 80%-os is lehet a morbiditás

A kennelköhögés egy rendkívül ragályos felső légúti betegség, mely főként a csoportosan tartott kutyák légzőszervrendszerét támadja meg. Rendszerint több kórokozó együttes hatása miatt alakul ki a betegség: a kórokozók között megtalálható a parainfluenza-, az adeno-, a herpesz-, a reovírus, valamint a szopornyica vírus, a baktériumok közül pedig a légúti megbetegedést okozó Bordetella bronchiseptica okozza leggyakrabban a másodlagos fertőzést.

A kennelköhögés, ahogy a neve is utal rá, köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen, orr az orrhoz érintkezéssel terjed. A kutyákat leginkább akkor veszélyezteti a fertőzés, ha olyan helyen tartózkodnak, ahol több kutya is van: ilyen hely lehet például a kutyapanzió, a kennel, egy kiállítás, a kutyaiskola, a park séta közben, sőt, akár az állatorvosi rendelő várószobája is.

Görcsös, száraz köhögés - figyeljünk az első tünetekre!

"A betegség bármely életkorban megbetegítheti a kutyát, legjellemzőbb tünete pedig az érdes, száraz, görcsös köhögés, mely nagyon hasonlít az embereknél jelentkező szamárköhögéshez" - hívja fel a figyelmet dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője. "A száraz, csattanós köhögés mellett már kezdetekben kialakulhat enyhe láz, valamint szintén gyakori tünet a hirtelen étvágyvesztés. Ritkán ugyan, de a megbetegedés tüdőgyulladássá is alakulhat, ilyenkor a száraz köhögést felszakadó, hurutos köhögés váltja fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindkét esetben szükség van orvosi kezelésre, mely szerencsés esetben hamar meghozza az eredményét, de gyakran el is húzódhat a teljes gyógyulás a másodlagos fertőzések miatt. A köhögés mértéke általában öt nap alatt enyhül, azonban a betegség akár húsz napig is elhúzódhat. Kölyköknél vagy idősebb kutyáknál, illetve azoknál a kedvenceknél, akik egyidejűleg más betegségben is szenvednek, akár végzetes kimenetelűek is lehetnek a szövődmények, ezért különösen fontos, hogy a gazdik időben felkeressék az állatorvost" - figyelmeztet a szakértő.

Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani

"A betegség több kórokozója ellen is létezik hatékony vakcina, ezért, ha a kutya rendszeresen érintkezik más kutyákkal a napi séta közben, vagy például kennelben tartják más kutyákkal, vagy kutyapanzióba kerül, kutyaiskolába jár, esetleg kiállításon vesz részt, az előzetes immunizálás erősen ajánlott. A háromhetes kor felett adható védőoltást érdemes évente megismételni" - hangsúlyozta dr. Bollók Árpád. További hasznos információkat ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük