A kutya is lehet influenzás: így kaphatja el a veszélyes betegséget

A szakemberek mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan ügyeljenek kedvenceik egészségére.

kutya influenza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kutyák is kisebb influenzajárványokkal küzdenek az Egyesült Államok néhány részén - figyelmeztettek a szakemberek. Amy Glaser, az amerikai Cornell Egyetem Állat-egészségügyi Központjának munkatársa szerint a közelmúltban Floridából, Kentucky-ból, Tennessee-ből, Ohio délnyugati részéről és Kalifornia középső területeiről is érkeztek már bejelentések.

A Medical Xpress közleményében a szakember részletesen kifejtette, hogy két influenzavírus-törzs, a 2004-ben azonosított H3N8 és a 2015-ben feltűnt H3N2 egyaránt fertőző lehet a kutyákra nézve. Az Amerikai Állatgyógyászati Egyesület elnöke, Michael Topper szerint a kutyainfluenza egy erősen fertőző légúti megbetegedés, melyet az influenzavírus A okoz.

Így kaphatják el a veszélyes betegséget

A szakember hozzátette, hogy a vírussal érintkező kutyák majdnem mindegyike megfertőződik, ugyanakkor az esetek többsége enyhe lefolyású. Az ebek más kutyáktól vagy szennyezett etető- és itatótálak, illetve játékok révén kaphatják el a betegséget.

Topper szerint a kutyainfluenza egy még felemelkedőben lévő betegség, vagyis az Egyesült Államokban élő kutyák többsége még nem találkozott vele. Ez azt jelenti, hogy a megfertőződött állatok nagyjából 80%-ánál influenzaszerű tünetek jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, bódultság, láz, étvágycsökkenés.

Ugyanakkor Glaser arra figyelmeztet, hogy a fertőzött állatok egy részénél hányás vagy hasmenés is jelentkezhet. "A kutyák többsége felépül, de némelyiküknek szüksége lehet orvosságra a másodlagos bakteriális felülfertőződés megakadályozása érdekében, mely kezeletlenül veszélyes lehet”.  

A szakemberek véleménye alapján a kutyainfluenzával fertőzött ebeket el kell különíteni a többi kutyától a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Glaser szerint, noha nem minden esetet jelentenek be, kutyainfluenza-járvány még sosem tört ki országos szinten, ugyanis az embereket sújtó influenzával ellentétben a kutyainfluenza-járványok mindig lokálisak, az emberre pedig nem jelentenek veszélyt.

Ezt is szeretjük