A nedves orr betegséget is jelezhet a kutyánál: észrevétlen, veszélyes tünetek

Hogyan hat a változékony téli idő a kutyákra? Így őrizzük meg kedvencünk épségét!

kutyaruha
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években egyre szeszélyesebb tél nemcsak minket, hanem kedvenceinket is megviseli. Igyekszünk alkalmazkodni, de olykor mégis rossz döntést hozunk, ami akár az állat megbetegedéséhez is vezethet. A Rex Alapítvány munkatársai ezért összegyűjtötték azokat a leggyakoribb problémákat, melyekkel a gazdik a szakemberekhez fordultak az év első hónapjában.

Nem feltétlenül lusta az, aki nem sétál

Egyáltalán nem biztos, hogy a lustaság az oka annak, ha kedvencünk az elmúlt időszakban kevésbé lelkesedik a sétáért. A hirtelen hőmérsékletváltozás és a frontok fellobbanthatják ízületi problémákkal küzdő kedvenceink tüneteit. Erre gyanakodhatunk, ha a jószág reggelente nehezebben kel fel, óvatosan mozog, nem szívesen sétál, vagy esetleg sántít.

kutya-takaro

"A tünetek hátterében leggyakrabban az elöregedő ízületetek krónikus gyulladása miatt kialakuló fájdalmak állnak. Súlyos esetben az ízületi elfajulás következtében a fájdalom állandósul. Az állat sajgó ízületeit próbálja tehermentesíteni, és ez tartós sántasághoz vezethet. Ha ilyen tüneteket észlelünk, forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, mely visszaadja a mozgás örömét, valamint biztonságosan szedhető hosszútávon is" - mondta dr. Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója.

A nedves orr nem mindig jó jel

Ne felejtsük el, hogy a változékony időjárás kedvez a kórokozóknak! Kutyák és macskák légúti megbetegedéseinek leggyakoribb kiváltó oka vírusfertőzés, melyet nemritkán másodlagos baktériumfertőzés követ. Tünete lehet eleinte csak orrfolyás, ami később tüsszögéssel, krákogással, köhögéssel és akár étvágytalansággal egészülhet ki. Súlyos esetben láz, nehézlégzés és levertség is kialakulhat. Ha ezeket a tüneteket észleljük, mielőbb keressük fel állatorvosunkat, hogy még a szövődmények kialakulása előtt megkezdődhessen a célirányos gyógykezelés.

A kutyaruha nem divathóbort!

A hideg, téli napokon a szobakutyákat egyre többen sétáltatják kutyaruhában. Mindez az avatatlan szemek számára divathóbortnak tűnhet, de a valóság az, hogy a törzset védő öltözéknek fontos szerepe van a meghűléses betegségek megelőzésében. "A lakásban tartott kutyák bundáját impregnáló faggyúréteg a gyakoribb fürdés következményeként rendszerint vékonyabb, így kevésbé véd a zord időjárás viszontagságaitól. Esőben, hóban jó szolgálatot tesz a bélelt és vízálló kutyaruha, mely mind a hidegtől, mind a nedvességtől megóvja kedvencünket" - emelte ki Király doktor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Túlzás-e a kutyacipő?

A jeges, havas utcán sétáltatott állatok egyik legnagyobb ellensége a só, mert lemarhatja a tappancsukat. Használata ugyan már tiltott, mégis sokan vannak, akik továbbra is sóval szórják fel a járdát. Négylábú családtagjaink védelmében ajánlatos a gyanús helyeket elkerülni, valamint a séták után kedvencünk tappancsát rendszeresen megtisztítani, majd tappancskrémmel bekenni. Ha pedig szeretnénk biztosra menni, akkor egy cipőcskével is megóvhatjuk a kutyusok lábát.

A manapság kapható masszív, vízálló, kutyacipő praktikus viselet, mely a téli időszakban sómarástól és jégszilánkoktól egyaránt megvédi a kutya mancsát. A fentiek mellett a legfontosabb, hogy felelős állattartóként, ha megtörtént a baj, ne próbáljuk saját elképzeléseink vagy épp az interneten talált tanácsok alapján kezelni kedvencünket! Nagyon fontos, hogy legyen szó egy megfázásról vagy egy sebesült tappancsról, a tünetek jelentkezésének korai időszakában forduljunk szakemberhez, hisz ez a korrekt diagnózis és a sikeres gyógykezelés záloga.

Ezt is szeretjük