Egy hormon miatt ragaszkodnak a kutyák a gazdáikhoz: kutatás igazolja

A szervezetükben található oxitocin miatt ilyen kedves a természetük.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az oxitocin hormont szeretethormonnak is nevezik, mert ez a vegyület felel a bizalom kialakulásáért és a vonzalomért. Kiderült, hogy nem csak az ember szervezetében fejti ki a hatását.

A kutyák érzékenyebbek erre a hormonra, és a kutatók úgy vélik, hogy a faj a háziasítás során fejlesztette ki magában azt a képességet, hogy az oxitocin segítségével barátságosabb és kedvesebb legyen az emberrel.

Ha akarnának, akkor sem tudnának kevésbé ragaszkodni

A svédországi Linköpingi Egyetem kutatói 60 golden retrievert tanulmányoztak.  Arra a következtetésre jutottak, hogy az állatok olyan speciális genetikai szenzorokkal rendelkeznek, amelyek által érzékenyebbek az oxitocin hormonra. A Hormone and Behavior - Hormonok és viselkedés - tudományos folyóiratban megjelent tanulmány ezt a kísérletet vette alapul ahhoz az értekezéshez, amely a kutyák és a farkasok eltérő viselkedését vizsgálja az ember iránt.

A gazdi mindenekelőtt

A kutyák megemelkedett oxitocinszintje fogékonyabbá teszi őket arra, hogy a gazdájukat fenntartás nélkül és életük végéig szeressék, segítséget nyújtsanak neki, ha szüksége van rá, illetve ők maguk is segítséget kérjenek az embertől, ha rászorulnak. A szeretet, bizalom és rászorultság érzését befolyásolja ez a hormon. A kutatók úgy vélik, hogy az ember és állatok különböző fajai közötti szociális viszonyrendszereket is érdemes felülvizsgálni és elemezni ennek tükrében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A kísérlet kimutatta a hormon hatását

A kísérlet során a kutatók megtanították a kutyáknak, hogyan kell kinyitni egy tartály fedelét, hogy hozzájussanak a jutalomfalatkákhoz. Ezután az állatok felének oxitocint permeteztek az orrába, míg a másik felük placebót kapott, vagyis enyhén sós vizet. Ezután lezárták a tartályok fedelét. Azok az ebek, akik a hormonos befújást kapták, egy idő után az emberhez fordultak, és kérték a segítségét a fedél felnyitásában.

A témában született korábbi tanulmányok szerint az ebek kommunikációs képességét is serkentette az oxitocin. Dr. Per Jensen szerint igazolást nyert az, hogy az oxitocin nemcsak az emberek közötti társadalmi interakciókban rendkívül fontos, hanem az állatok és emberek, illetve állatok és állatok közötti társas kapcsolatokban is.

Ezt is szeretjük