Télen sem csökken az élősködők száma: emberre is veszélyes betegségeket terjesztenek
A parazitaszezon nem ér véget a hideggel, és állataid veszélyt jelenthetnek rád is.

állatorvos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás és a paraziták kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően a hagyományos értelemben vett parazitaszezon kezd eltűnni, és sajnos a téli időszakban sem csökken az élősködők száma. 

Éppen ezért fontos a négylábú kedvenceket egész évben védeni a külső paraziták ellen, hívja fel a figyelmet az MSD Animal Health szakértője.

A szúnyogok is alkalmazkodnak

Az egyre melegedő klíma mellett itthon az áradások számának növekedése is táptalajt ad az egyre gyakrabban előforduló vérszívó-inváziónak. A Közép-Európában élő száz szúnyogfaj közül minden tizedik okozhat az emberre és állatokra egyaránt veszélyes megbetegedést. Annak ellenére, hogy a bolhák nem kedvelik a tartósan 3 Celsius-fok alatti hőmérsékletet, kiválóan alkalmazkodnak, a kullancsok pedig a kellő nedvességtartalom mellett az extrém hőmérsékletet is jól tűrik.

Most is fenyegeti kullancs a négylábúakat

A kullancsok általában a cserjékről, fűszálakról és aljnövényzetből másznak fel a kisállatokra, még az enyhe téli időjárásban is. A veszély csak tartósan száraz és 0 Celsius-fok alatti hőmérséklet esetén mérséklődik, de ekkor sem kizárható a jelenlétük. Így a külső parazitaszezon nem szűkíthető le a nyári hónapokra, az őszi és téli időszak is számos veszélyt jelent. A kisállatok külső parazita elleni védelméről az egész év során gondoskodni kell.

A bolhák néha a fagypontot is túlélik

A bolhák is rendkívül alkalmazkodóképesek, még a téli hideg sem pusztítja el minden esetben a petéket, és gyakran a fagypont alatti hőmérsékletet is túlélik. Az ideális körülményekre várva a bolhalárvák akár fél évig is képesek életben maradni, mielőtt kifejlődnének, a fejlett példányok pedig a kutyák és macskák bundájában keresnek menedéket a téli hideg ellen.

Egy nőstény bolha naponta negyven-ötven petét is rakhat, és a petékből akár 20 ezer új bolha is kifejlődhet. A teljes kifejlettséget egy-hat hónap alatt érik el. A közlekedés sem jelent nekik gondot, hiszen testüknél 110-szer hosszabb távolságra is képesek elugrani, ami megfelel annak, mintha egy átlagos felnőtt átugrana egy harmincemeletes épületet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek

Ugyanakkor tévhit, hogy a háziállatok más kutyától vagy macskától lesznek a leggyakrabban bolhásak. Különösen fontos távol tartani az élősködőket a házi kedvencektől, mert így számos emberre is veszélyes betegség terjedése megelőzhető. Ráadásul egy meglévő betegség kezelése várhatóan jóval költségesebb, mint a korszerű megelőzés. Mivel a külső paraziták a klímaváltozás mellett a megelőző szerekhez is kiválóan alkalmazkodtak, érdemes az állatorvosoknál elérhető, innovatív termékeket alkalmazni. 

A háziállatok is terjeszthetik azokat a betegségeket, melyeket paraziták okoznak, és az emberre is ártalmasak. Ezekre a jelekre figyelj oda nagyon!

Ezt is szeretjük