Egy mindennapi szokáson múlhat, hogy meddig él a kutya: éveket veszíthet
Az elhízott kutyák rövidebb életűek egy friss tanulmány szerint.

kunyeral
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rövidebb ideig élnek az elhízott kutyák, mint normális testsúlyú társaik egy brit kutatás szerint. A Liverpooli Egyetem és a Mars kisállateledel-gyártó cég kutatóközpontjának szakemberei által végzett kutatás kimutatta, hogy akár két és fél évvel megrövidítheti a kutya életét az elhízás.

A szakemberek 12 népszerű kutyafajta több mint ötvenezer egyedéről az elmúlt húsz évben végzett vizsgálatok során nyert adatokat elemezték, és megállapították, hogy a túlsúlyosság jelen van minden fajtánál. A kan német juhászkutyák öt hónappal, a kan yorkshire terrierek két és fél évvel hamarabb múlnak ki, ha túlsúlyosak - írták a Journal of Veterinary Internal Medicine című állatorvos-tudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A szakemberek becslései szerint a brit háztartások mintegy 26%-ában, az amerikai háztartások 47%-ában él kutya. Egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, hogy a macska- és kutyatulajdonosok több mint fele rendszeresen vagy gyakran ad enni kutyájának, ha az kunyerál, 22%-uk pedig túleteti kedvencét, csak azért, hogy boldoggá tegye őt.

Az adagolásban rejlik a megoldás

- A gazdik gyakran nincsenek tudatában annak, hogy kutyájuk túlsúlyos, és sokan nem látják át, milyen hatással van a túlsúly az állat egészségére. Nem tudhatják azt, hogy, ha házi kedvencük elhízott, akkor az más problémákkal is jár, mint porckopás, légzési nehézség, a daganatos betegségek egyes típusai, és az állat életminősége is rosszabb. Ez jelentős hatással van arra, milyen hosszú ideig élnek - idézte a liverpooli tanulmány társszerzőjét, Alex German kisállatorvos-professzort a Science Daily tudományos hírportál.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sok gazdi az állatok különösen ízletes ételmaradékokkal és ínyenc csemegékkel történő etetésével házi kedvence iránti szeretetét akarja kimutatni. Ha körültekintően választjuk meg, mivel etetjük kutyánkat, az jó egészségben tartja őt, és lehetővé teszi, hogy hosszú évekig körülöttünk legyen - tette hozzá. Aggasztó azonban, hogy a gazdáknak csak egyötöde méri, mennyi élelmet adjon kedvencének, négyötödük mindig vagy gyakran csak megbecsüli, mennyi élelemre van szüksége az állatnak etetésekkor - jegyezte meg German.

Fotók: Getty Images.

Nézd meg ezt is - Tíz elképesztő kutyás fotó: ezért imádjuk annyira őket

A fotós kutyájával együtt járja a világot, miközben igyekszik komolyabb mélységű tartalmakat készíteni, ami nem csupán abból áll, hogy kiviszi az ebet a hátsó udvarra, és lő róla pár képet.

Ezt is szeretjük